Loading Posts...

Încă un miliardar de partea Bitcoinului

După ce în trecut numise Bitcoinul și celelalte criptovalute drept “falsuri”, “scheme piramidale” sau “mofturi”, Bitcoinist anunță că investitorul miliardar Howard Marks și-a schimbat complet poziția față de acestea.

Howard și-a schimbat opinia

În luna iulie, Howard Marks critica îndelung criptovalutele, după ce efectuase un studiu asupra acestora. Ulterior, după ce a fost blamat de multe surse din media pentru ideile sale demne de un “dinozaur” și pentru faptul că nu înțelege noile tehnologii financiare, Marks a decis să analizeze mai mult subiectul. Într-un memo trimis în septembrie, el a declarat că adepții Bitcoinului l-au încurajat să vadă criptomoneda ca pe o valută mai degrabă, și nu doar ca pe o investiție.

Omul de afaceri și-a dat seama de gafa pe care o făcuse privind Bitcoinul în mod greșit, și a recunoscut că multe din criticile aduse monedei digitale se pot aplica de asemenea și dolarului. Marks a declarat ulterior că deși nu vede vreun motiv pentru care Bitcoin nu ar putea fi utilizat ca valută și ca metodă de schimb, totuși trage semnale de alarmă ca utilizatorii să nu se lase cuprinși de hype și să cumpere criptomonede doar de dragul profitului financiar.

Semnale de avertizare

Volatilitatea Bitcoinului, care a ajuns doar în 2017 la 350%, îl îngrijorează pe Marks. El a transmis că lipsa unei plafonări în partea superioară a prețului este un non-sens. Retoric, investitorul întreabă: “v-ați vinde casa pentru niște Euro despre care vi s-ar spune că vor valora de 2 – 3 ori mai mult decât dolarul?”

Chiar dacă acest punct de vedere caracterizează pe cineva care nu agreează ideea de risc și care are o gândire conservativă, se ridică totuși semne de întrebare asupra stabilității criptovalutelor pe termen lung. Marks mai are o îngrijorare majoră, referitoare la ușurința cu care poate intra oricine în lumea crypto. De exemplu, ar avea de suferit Bitcoinul dacă și Amazon ar anunța un sistem propriu de plată? Tot retoric, Marks mai întreabă: “ați trazacționa cu Bitcoin sau cu criptomoneda proprie dezvoltată de Amazon?”

Concluziile unui miliardar

În cel mai recent memo, Marks clarifică faptul că este adeptul Bitcoinului privit ca o valută și îi avertizează pe cei care privesc criptovalutele ca pe niște bilete de loterie. Mulți dintre aceștia cred cu convingere că se vor îmbogăți. Chiar dacă există unele elemente comune între bulele economice din trecut și creșterea Bitcoinului, Marks afirmă apăsat că niciunul dintre aceste elemente nu face ca moneda digitală să fie un “eșec”. El a mai menționat și că având atâte de multe criptovalute pe piață, iar multe altele vor apărea, va fi greu de stabilit un câștigător.

Așa cum am putut vedea foarte clar dacă luăm ca exemple multele start-up-uri care au apărut în această bulă tehnologică și care au și eșuat rapid,  păstrarea ouălor în același coș nu este o idee strălucită. Chiar dacă Marks a spus că bula este una speculativă și nu și-ar investi acum banii, el de asemenea a declarat că și-ar dori să nu aibă dreptate. Pentru o personalitate marcantă în domeniul investițiilor tradiționale, acestea sunt cele mai mari cuvinte prin care poate lăuda o tehnologie care într-un viitor l-ar putea falimenta.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...