Loading Posts...

GENEZA BITCOIN (VIII): Hollywood Stock Exchange

keiser_report

– Articol de Colecție –

În timp ce Bitcoin este prima monedă digitală descentralizată a lumii, conceptele de valută virtuală și active digitale au apărut cu mult înainte de anul 2008.

Citește aici și celelalte articole despre geneza Bitcoin

Astăzi vom discuta despre Hollywood Stock Exchange, un exchange online care permitea utilizatorilor să cumpere și să vândă acțiuni virtuale la filme și celebrități prin intermediul valutei virtuale.

Ce este Hollywood Stock Exchange?

Hollywood Stock Exchange (HSX) a fost lansat în 1996 de Max Keiser și Michael R. Burns și arăta ca un joc multiplayer online care permitea utilizatorilor să cumpere și să vândă acțiuni la actori, directori și filme prin intermediul unei platforme care a devenit prima piață bursieră de entertainment.

max_keiser_hsx      Max Keiser, jurnalist și deținător al patentului valutei virtuale, în timp ce discută despre HSX,
Bitcoin și bănci

În aprilie 2018, în cadrul evenimentului Blockchain Economic, Keiser a vorbit despre HSX și despre monopolul care există în industria hollywoodiană:

“Tranzacționam active virtuale, prin intermediul unei valute virtuale și al unui exchange virtual […] Am inventat o tehnologie numită tehnologia specialistului virtual”.

Pentru a activa bursa virtuală, HSX a dezvoltat patentul Virtual Specialist® și a început să folosească o valută virtuală proprie, numită Hollywood Dollar®. În anul 2003, exchange-ul avea peste un milion de traderi.

După spargerea bulei dot-com, firma de brokeraj din New York Cantor Fitzgerald a cumpărat Hollywood Exchange cu gândul de a-l transforma într-un exchange real, unde să fie folosiți dolari americani. Totuși, ideea a avut parte de multă opoziție din partea Hollywood-ului, care a reușit în 2009 să convingă Congresul să adopte o lege prin care tranzacțiile cu futures pentru filme erau interzise.

Hollywood Stock Exchange și Bitcoin

În pofida faptului că HSX era un joc online și nu un exchange real, platforma a reușit să creeze un ecosistem digital funcțional în cadrul căruia valuta virtuală și activele digitale au crescut în popularitate, fapt demonstrat de cei peste un milion de utilizatori.

Așadar, într-un fel, Hollywood Stock Exchange a contribuit la dezvoltarea valutelor virtuale în forma în care le știm astăzi. Dolarul hollywoodian nu avea valoare în afara exchange-ului, însă similar monedelor din alte jocuri online, au existat multe cazuri în care utilizatorii și-au vândut protofoliile pe Ebay, primind în schimb dolari adevărați.

Mai mult, HSX a fost una dintre primele piețe digitale de predicții. Acestea sunt niște piețe unde traderii pot paria pe rezultatul unui eveniment. Prețul de piață al unei piețe de predicții poate indica faptul că mai mulți oameni cred într-un anumit rezultat al unui eveniment viitor. Printre actualele piețe de predicții bazate pe Blockchain se numără Augur și Gnosis, acestea ducând piețele de predicții la un nivel avansat.

În timp ce Bitcoin s-a inspirat din eCash, HashCash, Bit Gold și b-money, Hollywood Stock Exchange a demonstrat cu 10 ani înainte de apariția Bitcoin faptul că o valută virtuală poate prospera într-un ecosistem corect, lucru pe care îl face și Bitcoin în zilele noastre, la nivel mondial.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...