Loading Posts...

GENEZA BITCOIN (VII): BitTorrent

– Articol de Colecție –

Înainte de prima monedă digitală descentralizată – Bitcoin – au existat și alte proiecte, precum eCash, HashCash, b-money sau Bit Gold, care au contribuit la formarea criptovalutelor în felul în care le știm astăzi.

Citește aici și celelalte articole despre geneza Bitcoin

În episodul de astăzi vom discuta despre BitTorrent, un sistem peer-to-peer de partajare de fișiere.

Ce este BitTorrent?

În aprilie 2001, programatorul american Bram Cohen a lansat design-ul protocolului BitTorrent. Protocolul oferea unu sistem p2p de file sharing.

Cohen a fost inițiat în IT de către tatăl lui încă din fragedă pruncie. Despre el se știe că de când era mic a dat dovadă de o înțelegere adâncă a tainelor programării.

“În clasa întâi își uluia prietenii cu comparații între calculatoarele Commodore 64 și Timex Sinclair, și a început să programeze încă de la vârsta de 10 ani”.

După absolvirea liceului, Cohen a intrat la Universitatea de Stat din New York. El a abandonat însă studiile în 1995, după ce terminase primii doi ani, deoarece se simțea plictisit de materialele predate.

Apoi, timp de cinci ani a lucrat la diverse companii care cochetau cu Internetul. Într-un final s-a stabilit în 2001 la MojoNation, un proiect care încerca să conceapă un sistem cu ajutorul căruia utilizatorii să poată partaja între ei fișiere criptate.

“MojoNation a permis oamenilor să divizeze fișiere confidențiale în părți criptate și să distribuie aceste părți către computerele care rulau soft-ul. Dacă cineva voia să descarce o copie a fișierului criptat, el ar fi trebuit să îl descarce simultan de la mai multe PC-uri”.

MojoNation a eșuat în timp, însă l-a introdus pe Cohen în domeniul file-sharing-ului, fapt ce l-a determinat să creeze un protocol mai bun. Cohen a părăsit la un moment dat proiectul pentru a lucra de unul singur la protocolul său, pe care l-a lansat în aprilie 2001.

Cum funcționează

BitTorrent diferă de predecesorii săi, întrucât permite utilizatorilor să acceseze un fișier de la mai multe surse. Din acest motiv, utilizatorii pot descărca fișierele mult mai rapid. Prin intermediul acestui protocol este posibilă mutarea pe Internet a unor cantități substanțiale de date, dar și a altor tipuri de fișiere, cum sunt cele audio sau video. Protocolul implică o serie de factori.

Primul se numește swarm (roi). Acesta constă în comunitatea mașinilor care descarcă sau încarcă conținut. Un alt element este tracker-ul. Acesta este un instrument dedicat care funcționează similar unui motor de căutare. Tracker-ul ține evidența fișierelor deținute de swarm și permite utilizatorilor să vizualizeze și să acceseze orice fișier de care au nevoie.

Pentru a avea acces la swarm și la tracker, trebuie descărcat clientul BitTorrent. După instalarea programului pe PC, se pot găsi și descărca fișiere. De reținut, nici clientul BitTorrent, nici tracker-ul nu păstrează date. În schimb, cele două conferă infrastructura necesară prin intermediul căreia se pot transfera fișierele.

protocol_bittorrent

În plus, protocolul are încastrată o caracteristică de stimulare a utilizatorilor, pentru ca aceștia să participe la rețea din postura de distribuitori de fișiere – “seeders”. Această postură este diametral opusă față de cei care descarcă, aceștia purtând numele de “leechers”.

Seeder-ii au parte de viteze mai rapide atunci când folosesc rețeaua, iar leecher-ii pot descărca fișiere cu viteze mai mici, comparativ cu restul rețelei.

După lansarea din 2001, protocolul nu s-a bucurat de o popularitate prea mare. Cu toate acestea, în 2004, Cohen a deschis o companie numită BitTorrent, alături de fratele său Ross și de Ashwin Navin.

Cohen a crezut că era imperios necesară crearea unui motor de căutare pentru ca protocolul să fie utilizat masiv. Și a avut dreptate, întrucât după realizarea motorului de căutare, BitTorrent a devenit extrem de popular și a primit titulatura de cel mai utilizat sistem peer-to-peer de file sharing.

Asemănarile dintre BitTorrent și Bitcoin

BitTorrent și Bitcoin au mai multe lucruri în comun. În primul rând, ambele protocoale lucrează în mod peer-to-peer. Deși acest lucru se poate spune despre Bitcoin și despre alte platforme p2p, BitTorrent iese în față datorită felului prin care sunt distribuite fișierele.

Similar registrului distribuit al Bitcoin, fișierele din rețeaua BitTorrent sunt răspândite larg și nu vin dintr-o singură sursă. În cadrul protocolului BitTorrent, această caracteristică ajută la creșterea vitezei de descărcare, în timp ce în cazul Bitcoin ea reprezintă o măsură de securitate.

În al doilea rând, atât Bitcoin cât și BitTorrent au fost lansate inițial ca proiecte open source. Satoshi Nakamoto, necunoscutul creator al Bitcoin, a decis ca oricine să aibă acces la codul său. El a inclus de asemenea și un white paper detaliat, în care a explicat modul de lucru al operei sale. Similar, Cohen a lansat în primă fază BitTorrent ca un program open source. Acest lucru s-a schimbat însă de la versiunea 5.30, moment în care a avut loc o schimbare de imagine și soft-ul a devenit unul închis (closed source).

În al treilea rând, Bitcoin și BitTorrent au fost asociate cu infracțiunile. Criticii BitTorrent consideră că protocolul este utilizat pentru a încălca legile drepturilor de autor (copyright). Acest lucru se întâmplâ deoarece utilizatorii pot accesa fișiere audio și video fără a plăti pentru ele. PirateBay, unul dintre cele mai populare trackere, a fost implicat într-un proces în urma căruia proprietarii platformei au fost amendați și închiși.

Comparativ, despre Bitcoin s-a spus mult timp că este un instrument al infractorilor. Deoarece Bitcoin a fost utilizat pentru plata bunurilor și serviciilor de pe piețele negre ale Internetului ascuns, mulți critici ai monedei digitale o corelează cu activitățile ilegale.

În sfârșit, ambele protocoale au nevoie de Internet pentru a funcționa. Utilizatorii ambelor pot trimite date doar atunci când sunt conectați la Internet.

Interacțiunile cu lumea crypto

Cohen și-a anunțat plecarea de la compania BitTorrent la începutul anului 2017, motivând că dorește să creeze o criptovalută nouă, care ar funcționa mai eficient ca Bitcoin din punct de vedere energetic. Mecanismul de consens pe care l-a propus s-a numit Proof of Space, acesta fiind explicat într-un white paper intitulat “Beyond Hellman’s Time-Memory Trade-Offs with Applications to Proofs of Space”.

Criptovaluta s-a numit Chia și este în continuare în faza de dezvoltare. Noua monedă ar trebui să fie lansată în 2018. Și dacă luăm în calcul experiența lui Cohen în domeniul file sharing-ului peer-to-peer, acest proiect este unul de urmărit.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...