Loading Posts...

Geneza Bitcoin (IV): BIT GOLD

Bit_Gold

– Articol de Colecție –

În timp ce Bitcoin este primul sistem funcțional digital și descentralizat de plată, el a avut mai mulți predecesori care au contribuit la modelarea formei sale actuale. Astăzi vom discuta despre Bit Gold.

Citește aici și celelalte articole despre geneza Bitcoin

Ce este Bit Gold?

Într-o postare din 2010, Satoshi Nakamoto spunea: “Bitcoin este o implementare a propunerii b-money făcute de Wei Dai către grupul Cypherpunks în 1998 și a propunerii Bit Gold a lui Nick Szabo”.

În 1998, un renumit inginer IT, care este totodată și inventatorul conceptului de contracte smart, a venit cu ideea unui sistem online descentralizat de plată. Este vorba de Nick Szabo, iar sistemul a fost numit Bit Gold.

Szabo a realizat un white paper pentru teoretica valută digitală descentralizată, însă documentul nu a fost niciodată publicat oficial. Acesta descria Bit Gold drept “nu doar o schemă de plată, ci și o stocare de valori pe termen lung, independentă de orice autoritate de încredere”.

Într-o postare pe blog, Szabo a menționat neajunsurile banilor care necesită încredere într-o entitate terță pentru a le fi determinată valoarea – situație valabilă pentru toate valutele fiat – dar și dezavantajele utilizării metalelor prețioase ca medii de schimb.

“Ar fi foarte frumos dacă ar exista un protocol prin care niște biți de valoare și nealterabili să poată fi creați online cu o dependență minimă față de terții de încredere, pentru ca apoi aceștia să fie în siguranță stocați, transferați și analizați de asemenea cu o încredere minimă. Bit Gold”.

Din punct de vedere tehnic, Szabo a spus despre Bit Gold că este “bazat pe calcularea unui șir de biți dintr-un alt șir de biți care constituie provocarea, prin utilizarea unor funcții numite eventual “client puzzle function”, “Proof of Work function” sau “secure benchmark function”. Șirul de biți rezultant este dovada de lucru”.

Cu alte cuvinte, Bit Gold este bazat pe un mecanism Proof of Work (PoW) care creează un lanț de tranzacții validate.

Mai precis, în teorie, așa ar funcționa ideea lui Szabo:

  • Este creat un șir public de biți, pe care Szabo l-a numit “șir provocare”. Apoi, un utilizator generează șirul PoW din “biții de tip provocare” prin intermediul unei funcții de benchmark.
  • Dovada de lucru completată este apoi marcată temporal în siguranță, într-o manieră distribuită, de către mai multe servicii diferite de marcaje temporale, astfel încât să nu fie nevoie să se pună baza doar pe unul dintre aceste servicii.
  • Apoi, utilizatorul adaugă șirul provocare și dovada de lucru marcată temporal la un registru distribuit al Bit Gold, care are titlu de proprietate. Pentru aceasta, nu trebuie ca totul să se bazeze doar pe un server care să opereze registrul.
  • Ultimul șir de Bit Gold creat oferă biți de tip provocare pentru următorul șir. Pentru confirmare, utilizatorul este proprietarul unui șir particular de Bit Gold și alt utilizator poate verifica registrul de titlu, care este nealterabil.
  • Pentru a revendica valoarea unui șir de Bit Gold, cel de-al doilea utilizator poate verifica biții de tip provocare, marcajele temporale și șirul PoW.
  • Întregul proces poate fi automatizat prin software pentru a crea un sistem descentralizat de bani digitali.

Szabo a concluzionat cu:

“Toți banii pe care i-a folosit lumea au fost nesiguri într-un fel sau altul. Această lipsă de securitate s-a manifestat în diverse moduri, de la falsificare la furt, dar cel mai letal prin inflație. Bit Gold ar putea să ne ofere bani cu o securitate fără precedent față de aceste pericole”.

Bit Gold și Bitcoin

Bit Gold se folosește de un mecanism PoW și de minerit pentru a crea noi unități Bit Gold, însă procesul de minat vine cu o dificultate de calcul în creștere pentru a ține sub control cantitatea.

În plus, Szabo și-a imaginat că Bit Gold “va deveni un paradis pentru păstrarea valorii în fața expunerilor la credite și la sistemul politic”, și că acesta ar putea acționa ca o stocare de valori rezistentă la cenzură, care ar fi de preț în țările unde se aplică niște controale financiare stricte.

Desigur, Bitcoin îndeplinește toate aceste funcții, motiv pentru care nu este deloc surprinzător că Satoshi Nakamoto s-a bazat parțial și pe propunerea Bit Gold a lui Szabo.

Totuși, spre diferență de Bitcoin, Bit Gold nu a fost folosit niciodată, datorită limitărilor determinate de cât de mult se puteau baza oamenii pe pașii distribuiți. Adițional, arhitectura mașinilor care ar fi trebuit să pună în practică rețeaua Bit Gold era de asemenea problematică.

Este Nick Szabo inventatorul Bitcoin?

Datorită conceptului numit Bit Gold, alături de gândirea sa de lider și de experiența avansată în criptografie, toate coroborate cu relațiile apropiate pe care le-a avut  cu Hal Finney (omul care a primit prima tranzacție de Bitcoin), mulți sunt de părere că Nick Szabo ar putea fi creatorul Bitcoin, sau un membru al echipei care a creat Bitcoin.

Pe acest subiect, cercetătorul Dr. Jack Grieve de la Universitatea Aston a realizat o analiză textuală amănunțită a white paper-ului Bitcoin și a concluzionat că este foarte probabil ca Nick Szabo să fie autorul documentului și ca urmare el să fie și mintea sclipitoare din spatele Bitcoin.

În cadrul unui interviu acordat celor de la TechCrunch, un membru al echipei lui Grieve – Skye Grey – a menționat mai multe motive pentru care crede că Nick Szabo este Satoshi Nakamoto.

Printre acestea s-au numărat: analizele pe text efectuate de el însuși, faptul că Szabo a redactat propunerea Bit Gold înainte de lansarea Bitcoin, menționarea succintă a muncii lui Szabo de către Satoshi (în condițiile în care alții au primit mai multă expunere), precum și lipsa unei reacții din partea lui Szabo atunci când Bitcoin a fost lansat, în pofida faptului că valuta descentralizată a fost un proiect la care el lucrase timp de 10 ani.

Szabo a negat însă toate aceste rumori.

Este Nick Szabo inventatorul Bitcoin? Probabil că nu vom afla niciodată răspunsul la această întrebare…

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...