Loading Posts...

FILE DE POVESTE (II): SILK ROAD – Droguri, Șantaj și Bitcoin

silkroad_bitcoin

– Articol de Colecție –

Silk Road a fost o piață cum nu s-a mai văzut. Numită și Vestul Sălbatic al Internetului sau eBay-ul viciilor, era un fel de rai pe pământ pentru traficanții de droguri și arme, dar și pentru publicarea de documente cu informații sensibile. Fondată în februarie 2011 de tânărul liberalist Ross Ulbricht (aka Dread Pirate Roberts, un personaj din filmul The Princess Bride, al cărui nume s-a presupus că ar fi fost folosit de mai multe persoane de fapt), site-ul original Silk Road a fost activ pentru puțin sub trei ani, însă în acel timp a reușit să facă valuri. Pentru început, Ulbricht a devenit multimilionar, dar și un condamnat mai apoi. În afară de asta, închiderea Silk Road a condus de asemenea și la condamnarea a doi agenți federali, pe motiv de corupție. Și în final, această piață a lăsat și ceva în urmă. Dar ce anume? A fost oare ultima zvâcnire dintr-o luptă pentru un bine mai mare? Sau a fost vorba doar de influența coruptă a unui fondator care alerga după idealuri?

Citește aici și celelalte articole despre istoria Bitcoin

Cele de mai sus par a fi scenariul unui film de la Hollywood. În parte, așa și este. Keanu Reeves a fost naratorul documentarului Deep Web din 2015, care expunea povestea Silk Road – ascensiunea și declinul site-ului și al creatorului său.

Deep Web și Dark Web

Deep web este o parte a Internetului pe care cei mai mulți utilizatori nu o văd niciodată. Aici se regăsește tot conținutul care, dintr-un motiv sau altul, nu este indexat de motoarele standard de căutare, precum Google; partea indexată a Internetului este numită Web (sau Internet) de suprafață. Chiar dacă nu există o metodă precisă de a măsura dimensiunea deep web-ului, unii experți sugerează că este de mii de ori mai mare decât Internetul de suprafață. Accesarea deep web necesită anumite abilități și instrumente, cum ar fi TOR, un program dezvoltat de armata S.U.A. care permite comunicații online anonime.

Ca rezultat al succesului înregistrat de Silk Road și alte site-uri similare, o secțiune mică – dar notorie – a deep web-ului a devenit cunoscută sub numele de dark web. Dark web este acea parte din deep web care există în rețelele întunecate (darknets) – de exemplu, rețele cu mai multe straturi, care pot fi accesate doar prin intermediul unui software specific sau a unor configurații anume, printre exemple numărându-se TOR și rețelele peer to peer de partajare de fișiere.

Ross Ulbricht

Născut în Austin, Texas, Ross Ulbricht are o diplomă în fizică de la Universitatea din Texas și un Master în Inginerie de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. El a avut o viziune liberalistă asupra lumii, îi plăcea să citească din Ayn Rand și l-a susținut pe Ron Paul când a candidat la președinția S.U.A. El a privit cu scepticism autoritatea guvernului și a pus sub semnul întrebării legitimitatea și eficacitatea războiului împotriva drogurilor.

ross_ulbricht_universitatea_din_texas

După absolvire, Ulbricht a activat pe post de cercetător asistent în cadrul universității. Ulterior, după ce a decis că nu dorește să devină un om de știință, el a cochetat cu mai multe start-uo-uri, inclusiv un magazin online de cărți. Totuși, el nu a reușit să devină un antreprenor de succes și, la fel ca mulți alți programatori de vârsta lui, s-a îndreptat spre Silicon Valley pentru a-și încerca norocul și pentru a deschide un start-up cum nu mai existase până atunci.

Silk Road

Numit după ruta istorică de negoț dintre Europa și Asia de Est, Silk Road (n.r. drumul mătăsii) a fost fondat de Ulbricht având la bază un principiu de apreciat: să facă din lume un loc mai bun. Conform profilului său de pe LinkedIn, Ulbricht a vrut “să utilizeze teoria economică pentru a aboli coerciția și agresiunea față de umanitate”.

Silk Road a fost conceput de Ulbricht pentru a funcționa ca o piață liberă, o piață a cărei existență să fie în afara sferei de control a guvernului, subminând practic autoritatea statului. Ideologia lui Ulbricht era ca utilizatorii de pe Silk Road să aibă puterea de a decide pentru ei ce substanțe să-și introducă în propriile corpuri, fără a fi nevoiți să aibă de-a face cu traficanții periculoși de la colțul străzii sau cu autoritățile. Similar lui eBay, site-ul făcea legăturile între cumpărători și vânzători, avea implementat un sistem de rating între utilizatori și făcea posibil ca produsele listate să fie livrate direct la ușa clientului, prin intermediul serviciului poștal, care nu bănuia nimic.

Întrucât aveau la bază serviciul secret TOR, comunicațiile de pe Silk Road erau considerate de utilizatori ca fiind în întregime anonime. În plus, tranzacțiile se făceau doar cu Bitcoin, care, deși nu oferea o anonimitate completă, prezenta totuși un nivel de anonimizare mult superior altor forme de plată, cum ar fi fost cardurile de credit.

silkroad_marketplace

Conform perspectivei lui Ulbricht încă de la setarea site-ului, pe Silk Road era permisă doar listarea produselor care ar fi putut conduce la “infracțiuni fără victime”. Practic, erau interzise anunțurile referitoare la pornografie infantilă, carduri furate, asasinări și arme de distrugere în masă. Și așa a și fost. Conform unui studiu din 2013, 70% din produsele de pe site erau droguri. Totuși, în pofida unor termeni de utilizare mai prohibitivi decât cei ai altor piețe negre, Ulbricht nu a mai reușit de la un punct (sau nu a mai vrut) să păstreze standardele pe care le impusese inițial și a atenuat politica de vânzare a armelor, motivând că legislația se înăsprise și era mult mai greu pentru oricine să își procure o armă, fapt ce contravenea viziunilor sale liberale. Mai mult, pe măsură ce site-ul a evoluat, au început să fie listate tot mai multe produse de contrabandă.

Pentru utilizatori, Silk Road era peste orice rival deoarece prezenta încredere. Cumpărătorii și vânzătorii își puteau da note pentru calitatea serviciilor, a relațiilor sau pentru prețul oferit. Un alt motiv pentru succesul înregistrat de Silk Road a fost acela că Ulbricht, în cea mai mare parte, a fost constant și original în ceea ce privește viziunile pe care le avea la bază piața neagră. De asemenea, din interacțiunile sale cu forumul Silk Road părea că el crede cu adevărat că atât el, cât și utilizatorii, formau o comunitate. Comenzile erau aproape mereu onorate (cu excepția puținelor cazuri în care livrările erau interceptate de autorități, cazuri în care utilizatorii, grație anonimității, nu puteau fi acuzați de nimic) și utilizatorii aveau încredere în sistemul de escrow în care își păstrau monedele Bitcoin. Se estimează că în puținul timp în care a existat, Silk Road a rulat peste un milliard de dolari, iar averea lui Ulbricht se ridica la 28 mil. USD în momentul arestării.

Chiar dacă autoritățile au aflat de Silk Road la câteva luni de la lansarea acestuia, le-a luat peste doi ani pentru a-l prinde pe Ulbricht. Doi senatori americani au solicitat public ca DEA (n.r. Departamentul Anti-Drog) să închidă domeniul Silk Road, însă lucrurile s-au mișcat extrem de încet până când autoritățile au reușit să se infiltreze în rețea, să-i urmărească pe furnizori și pe administratori (niciunul nu fusese atât de apropiat de Ulbricht pentru a-i cunoaște numele real) și apoi cu migală să pună în ordine toate piesele acestui puzzle complex. Într-un final, după un timp îndelungat coroborat cu mult efort, FBI a reușit să-l prindă pe Ulbricht.

Capătul drumului

Într-o după-amiază de octombrie, în timp ce se afla într-o bibliotecă publică din San Francisco, visul lui Ross Ulbricht referitor la un paradis liberalist online a luat sfârșit. FBI l-a prins pe Ulbricht după ce a reușit să-și infiltreze niște agenți în rețea, iar aceștia au preluat pseudonimele asociaților fondatorului site-ului, dezvăluind treptat întreaga operațiune. Conexiunea finală dintre Silk Road și Ulbricht a fost făcută cu o simplă căutare pe Google, iar la rezultatele căutării apărea că Dread Pirate Roberts utiliza și aliasul “altoid”, acesta fiind folosit anterior și pe un alt forum de droguri pentru a promova Silk Road. Acest pseudonim a fost urmărit pe Internet până la un forum care opera cu Bitcoin, unde Ulbricht își postase email-ul personal.

Ulbricht a fost prins chiar în plină acțiune. În momentul arestării, el era autentificat pe Silk Road ca administrator și folosea numele Dread Pirate Roberts pentru a comunica (în necunoștință de cauză) cu un agent al FBI aflat sub acoperire. Agenții au descoperit că laptop-ul lui Ulbricht stoca zeci de milioane de dolari în Bitcoin, multe alte milioane fiind depozitate pe un stick USB din apartamentul acestuia. Laptop-ul conținea de asemenea și un jurnal personal al lui Ulbricht, unde erau notate evidențe incontestabile împotriva sa. La câteva ore după arestare, domeniul Silk Road a fost pus sub sechestru, piața neagră a fost închisă, iar planurile mărețe ale lui Ross Ulbricht pentru o lume mai bună s-au risipit în vânt.

fbi_irs

Tentativa de crimă

Când Ross Ulbricht a ajuns în fața instanței, una dintre cele mai surprinzătoare acuzații a fost aceea de multiplă instigare la omor. Silk Road a fost creat de un idealist adept al pieței libere, care intenționa să reducă violența asociată cu traficul de droguri. Însă în pofida acestui idealism, fondatorul site-ului se vedea acuzat de tentativă de crimă.

În timpul investigației orchestrate de FBI pentru arestarea lui Dread Pirate Roberts, agenții i-au prins și pe alți utilizatori și administratori. Unul dintre aceștia a fost Curtis Green, un bărbat între două vârste, tatăl a doi copii. Green fusese un moderator de pe Silk Road care vindea rețete medicale pe site. După ce a aflat de arestarea lui Green, Ulbricht, care le ceruse tuturor moderatorilor să-i spună adevăratele lor identități, s-a temut că Green ar fi putut deveni un informator, mai ales după ce auzise și că 350.000$ în Bitcoin care dispăruseră din mai multe conturi ale Silk Road ajunseseră în contul lui Green. Pentru a se proteja, Ulbricht ar fi apelat la un alt asociat de încredere, care folosea pe Silk Road pseudonimul “Nob”, pentru a-l executa pe Green. Din nefericire pentru Ulbricht, Nob era un agent DEA sub acoperire (numit în realitate Carl Force) care se infiltrase în rețea pentru a se putea apropia de Ulbricht.

Force a profitat de această oportunitate pentru a se apropia și mai mult de Ulbricht, și a regizat uciderea lui Curtis Green pentru un preț de 40.000$. În urma așa zisei “asasinări”, Ulbricht și-a exprimat remușcările pentru cele întâmplate, dar a admis că fusese ceva necesar. Însă, așa cum s-a văzut ulterior, probele au demonstrat că aceasta nu fusese singura dată când Ulbricht a încercat să apeleze la asasini plătiți. De exemplu, printre aceste tentative a fost inclusă și aceea în care un membru al unei grupări de crimă organizată numită Hell’s Angels (n.r. îngerii iadului) a fost plătit pentru a-l lichida pe un utilizator de pe Silk Road care îl șantaja pe Ulbricht și îl amenința că va sparge site-ul prin atacuri de tip DoS.

Chiar dacă tentativele de omor au fost eliminate din rechizitoriu, Ulbricht a fost condamnat pentru spălare de bani, atacuri cibernetice și trafic de droguri, și a primit sentința de dublă închisoare pe viață și un spor de 40 de ani, fără posibilitatea de eliberare condiționată pentru bună purtare.

Referitor la cei 350.000$ care dispăruseră, aceștia fuseseră într-adevăr furați, dar nu de către cel pe care îl suspecta Ulbricht.

Șantajul

Nob (Carl Force), agentul DEA care a înscenat o crimă pentru a-l prinde pe Ulbricht, s-a folosit de informațiile pe care le avea despre Dread Pirate Roberts pentru a crea identități alternative pe forumul Silk Road, iar prin intermediul acestora l-a stors de bani pe Ulbricht, căruia îi oferea informații “din interior” despre ancheta derulată de  FBI asupra pieței negre. Potrivit unor surse, suma obținută de agentul DEA de la Ulbricht se ridică la 200.000$. Informațiile pe care Force i le-a furnizat lui Ulbricht au fost mereu criptate, astfel că nu se poate ști dacă au fost sau nu veridice. În plus, Force și-a vândut povestea la Hollywood pentru un preț fabulous, fără știrea superiorilor săi: 20th Century Fox i-a virat în conturi nu mai puțin de 240.000$ pentru a-și spune povestea în fața camerelor.

Mai mult, cei 350.000$ în Bitcoin despre care Ulbricht a aflat că se aflau în conturile lui Curtis Green au fost furați, însă nu de către Green. Un fost agent secret pe nume Shaun Bridges s-a folosit de identitatea lui Green pentru a fura banii din conturile Silk Road. Adițional, el a reușit prin intermediul contului lui Green să fure și alți 450.000$ din conturile site-ului, pe care i-a transferat în propriul buzunar.

Consecințele

Ross Ulbricht a contestat la Curtea de Apel sentința primită, citând condamnările pentru corupție ale agenților Force și Bridges, de care nu a știut nici el, nici avocații săi, în timpul procesului. Avocații au susținut de asemenea și că perchezițiile efectuate de FBI în timpul investigației au fost neconstituționale. Judecătorii au respins apelul și au motivat că la luarea sentinței au fost luate în calcul și presupusele tentative de crimă ale lui Ulbricht. Între timp, Ulbricht a încercat să înainteze dosarul și la Curtea Supremă de Justiție, invocând că a avut un proces inechitabil. Această instanță a refuzat însă revizuirea cazului, astfel că în prezent fostul proprietar al Silk Road se află în continuare în închisoare.

Carl Force a pledat pentru vinovăție în fața acuzațiilor de șantaj, spălare de bani și obstrucționare a justiției, și a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare cu executare, dar și la restituirea a peste 300.000$. Shaun Bridges a pledat de asemenea pentru vinovăție în fața acuzațiilor de spălare de bani și a fost condamnat la 71 de luni de închisoare cu executare. El a fost condamnat și într-un alt proces, în care fusese acuzat de spălare de bani prin intermediul exchange-ului BTC-e, care a fost între timp închis de FBI în timpul anchetării atacului la casa de schimb valutar Mt. Gox.

După arestarea lui Ross Ulbricht în octombrie 2013, administratorii pieței negre au deschis pentru un timp un alt site, Silk Road 2.0. Acesta a supraviețuit aproximativ un an, fiind închis ulterior de autorități, iar proprietarul a fost de asemenea arestat. Însă totul a fost un foc de paie, întrucât ulterior au apărut și alte versiuni de Silk Road, dar și alte site-uri care ofereau servicii similare. Totuși, sub spectrul faptului că FBI era pe urmele lor și cunoscând ce pedepse aspre ar primi în cazul în care ar fi prinși, niciunul dintre succesorii lui Ulbricht și ai pieței Silk Road nu a mai avut parte de succes și nici de notorietate. Mai mult, în timp au apărut și o mulțime de site-uri înșelătoare, iar țepele luate i-au determinat pe utilizatori să fie mult mai precauți.

Ross Ulbricht rămâne închis, fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat. El a pierdut și procesul de la Curtea de Apel, cei trei judecători menținând decizia instanței anterioare. Totuși, aceștia au și criticat subtil legile americane referitoare la traficul de droguri:

“Oamenii raționali ar putea să nu fie de acord cu utilitatea socială și cu pedepsele aspre pentru distribuirea stupefiantelor, sau ar putea să nu fie de acord nici cu prohibiția vânzării și a utilizării acestora”, se arată în motivarea instanței. “Este foarte posibil ca într-un viitor să fie revizuite aceste pedepse și greșeli tragice și să fie adoptate niște măsuri mai ușoare și niște metode mai eficace pentru a combate drogurile și utilizarea acestora.

Totuși, în prezent, reprezentanții aleși democratic au optat pentru o politică prohibitivă, suplimentată de o pedeapsă severă”.

Familia lui Ross continuă campania “Salvați-l pe Ross Ulbricht de la sentința barbară de dublă închisoare pe viață pentru acuzații lipsite de violență” cu site-ul FreeRoss.org, unde acceptă donații pentru onorariile avocaților.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...