Loading Posts...

EXCLUSIV: interviu cu Marius Morra, CEO-ul exchange-ului LDV Crypto Bank

ldv_crypto_bank

Încet, dar sigur, fenomenul crypto din România se dezvoltă. Pe piață apar noi și noi jucători – investitori, traderi, mineri, dar și companii care acceptă plata cu monede digitale, case de schimb valutar sau platforme de trading. Cel mai nou nume din domeniu este exchange-ul LDV Crypto Bank. Gazeta Bitcoin a discutat cu fondatorul companiei, Marius Morra, care a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu. Îi mulțumim pe această cale și îi urăm mult succes!

GB: Cum ați ajuns să deschideți un business în această industrie? Cine este LDV Crypto Bank? Cum a venit ideea numelui “LDV”?  Spuneți-ne  câteva cuvinte despre dvs.

MM: Acum vreo 3 ani de zile am aflat prima dată de Bitcoin și am rămas aproape șocat de acest fenomen. În acel moment aveam o firmă de consultanță cu fonduri europene și nu-mi venea să cred că deși activam tot într-un domeniu financiar și mă consideram la zi cu noile trenduri, nu știam de existența unui astfel de sistem financiar.

Ideea mi-a dat-o un bun prieten care activa în domeniu din 2009 și care se ocupa de trading. Am avut o tentativă de a face exchange-ul în momentul când am aflat de Bitcoin, dar să zicem că astrele nu s-au aliniat atunci cum trebuiau și am început proiectul 2 ani mai târziu.

LDV Crypto Bank este brandul nostru, gândit la nivel global, iar “LDV” vine de la Leonardo da Vinci, care este probabil cel mai mare inventator și inovator și căruia vrem sa-i călcăm pe urme în domeniul crypto.

GB: Ne puteți spune câteva cuvinte despre Marius Morra, CEO-ul companiei și despre Sabin Simionescu, CTO-ul? Ce experiență au în domeniul crypto?

MM: Eu, Marius Morra, am 33 de ani și mă declar antreprenor, am testat apele si mi-am făcut junioratul cu o firmă de publicitatate online, apoi din 2011 până în decembrie 2017 am avut o firmă de consultanță cu fonduri europene cu care am reușit să obțin peste 100 de proiecte pentru clienți. În decembrie, după ce am mers cam 6 luni în paralel, mi-am dat seama că-mi doresc să mă implic în crypto 100% și asta am făcut, renunțând la firma de consultanță. Îmi place mult să socializez, să fac networking și să vorbesc în public, și abia aștept să am ocazia să vorbesc în cât mai multe medii despre proiectul nostru.

Sabin Simionescu, 29 de ani,  este unul dintre oamenii de bază care au construit de la zero platforma noastră de trading. El este un programator extrem de bun, cu skill-uri de antreprenor, cu o firmă tot în zona de web și cadru didactic la Facultatea de Automatică unde în paralel își pregătește anul acesta doctoratul, cel mai probabil cu o temă pe zona crypto 🙂 Nu vreau să-l laud prea tare, dar este omul care reușește să transpună în cod și să pună în practică cam orice îmi trece mie prin cap.

GB: Ce își propune LDV Crypto Bank să realizeze pe piața românească?

MM: Cred că cea mai potrivită întrebare ar fi ce își propune LDV Crypto Bank la nivel global pentru că noi din start, prin numele brandului, domeniul achiziționat și cel mai important, prin mindset, am gândit proiectul nostru ca unul global.

În acest moment, pentru România,  cu 4 monede (6 în cateva zile și 7 până la finalul lunii) și trading, ar trebui să fie cel mai performant produs din România. Ca target ne-am propus ca în 12 luni să fim prima opțiune în momentul în care cineva își dorește să tranzacționeze crypto.

La nivel global, în acest moment scriem la un ICO pe care dorim să-l lansăm în curând, avand ca obiectiv o bancă crypto.  Ideea ne-a venit ca o necesitate în contextul în care multe dintre băncile actuale, în special în România, nu agreează ideea de a colabora cu cei care folosesc crypto ca și instrumente de plată. Ulterior, făcând research, am descoperit că mai sunt astfel de proiecte, unele cu un succes uriaș în faza de ICO (Bankerra – 100M, BNK to the Future – 250M), lucru care nu ne intristează, ci din contră, ne bucură; înseamnă că există un interes deosebit în sfera aceasta și că oamenii au încredere în astfel de proiecte.

GB: Pe site-ul LDV Crypto Bank scrie că intenționați ca în cinci ani să deveniți o bancă cu acte în regulă, în domeniul crypto. Ce presupune acest demers?

MM: Demersul presupune mai întâi de toate lansarea ICO-ului, apoi cel mai probabil vom merge la pas cu reglementările în domeniu, care cu siguranță vor veni și ele. Ne dorim să aplicam în crypto toate serviciile existente în acest moment la bănci, inclusiv credite.

GB: Ne puteți detalia oferta de servicii pe care o aveți în acest moment?

MM: În acest moment oferim un serviciu de trading crypto între utilizatori. Fiind o platformă de trading, prețul este dat de utilizatorii noștri. Comisionul aplicat pentru tranzacții este mic, rezultând astfel un preț final avantajos și competitiv.

De asemenea, având în vedere experiența noastră în minerit, suntem foarte aproape de a finaliza și un magazin online de unde minerii să poată achiziționa echipamente, accesorii și, cel mai important, expertiză, pentru că vrem să le oferim și din know-how-ul nostru dobândit în foarte multe luni de teste.

GB: Ce aduce LDV Crypto Bank în plus față de celelalte exchange-uri de pe piața din România (BTCxChange, Bitcoin România, Coinflux, Coin Bank)?

MM: LDV Crypto Bank aduce în primul rând trading-ul despre care am vorbit mai devreme; foarte important, aduce propriile portofele electronice, în care userii pot depozita atât crypto cât și fiat. Criptomonedele pot fi ținute pe site oricât dorește utilizatorul și le poate transfera oricând la alte adrese. Aducem astfel o mare flexibilitate celor care vor să tranzacționeze. În piața crypto este esențial să vinzi sau să cumperi atunci când îți dorești, este esențială viteza de reactie. La noi, după ce ai alimentat portofelul propriu cu fiat sau crypto poți aplica oricând și fără niciun impediment cea mai importantă lege a trading-ului: Vinde sus și cumpără jos! 🙂

GB: Care sunt comisioanele percepute de LDV Crypto Bank?

MM: În acest moment comisionul nostru este de 1%, în condițiile în care după orice calcule făcute noi, nu am găsit nicăieri pe piața din România mai puțin de 3%. Mai mult decât atât, gândind global, așa cum am menționat mai devreme și dorindu-ne ca în maxim 6 luni să ieșim în Europa cu produsul nostru, deja avem în plan diminuări periodice cu scopul de a ne alinia la piața internațională și la comisioanele percepute de marile exchange-uri.

GB: În ultimul timp asistăm la tot mai multe atacuri ale hackerilor asupra caselor de schimb valutar și, în general, asupra societăților din domeniu, cum au fost incidentele de la NiceHash, Coincheck, BeeToken sau Bithumb. Ce metode de securitate abordează LDV Crypto Bank, astfel încât nici compania, dar nici clienții să nu aibă de suferit?

MM: Securitatea este un aspect foarte important al business-ului nostru. Chiar în acest moment parcurgem procedurile unui audit de securitate și în curând vom afișa pe site toți parametrii.

GB: Cum se prezintă colaborarea cu băncile din România? Ați avut probleme? Multe entități crypto din România au semnalat o atitudine extrem de ostilă a băncilor, care le-au închis conturile fără explicații, fiind nevoite să apeleze la instituții financiare din afara țării – cel mai recent exemplu fiind exchange-ul BTCxChange.

MM: Atitudinea băncilor din România în acest moment, într-un singur cuvânt, este ostilă. Până acum nu am avut probleme, dar ne așteptăm să avem. Partea bună este că avem opțiuni de backup. Nu am apelat încă la ele, dar o să apelăm dacă va fi cazul. Partea proastă este că soluțiile sunt în afară, lucru care se va regăsi automat în comisioanele de transfer, care nu sunt tocmai de neglijat, mai ales la sume mici. Între timp, sperăm ca băncile din România sa revină la sentimente mai bune față de crypto, mai ales că atitudinea Băncii Centrale Europene este relativ relaxată, iar în Europa există deja bănci care se autoproclamă “crypto friendly”.

GB: Revenind la ideea de mai sus, de bancă cu acte în regulă, intenționați să introduceți și ATM-uri crypto în România? Numărul lor este extrem de scăzut în prezent (3 în București și 1 în Cluj – toate fiind ale Bitcoin România). Credeți că ar fi utilă o suplimentare a acestora?

MM: Așa cum spuneam, ne dorim să le oferim prin crypto clienților toate facilitățile și serviciile oferite în acest moment de băncile “normale sau clasice”. Asta pe viitor. Momentan, un parteneriat cu o firmă care are deja instalate un număr important de astfel de terminale este cea mai bună soluție și deja am discutat această posibilitate.

GB: Tot pe site-ul companiei, la secțiunea “About” este o mențiune despre minerit. Ne puteți furniza mai multe detalii? Ce ar trebui să știe utilizatorii interesați? Ce pași trebuie urmați pentru a mina prin pool-urile LDV Crypto Bank și ce avantaje prezintă acestea în comparație cu pool-urile vechi din industrie?

MM: Așa este, avem și 4 pool-uri construite de noi. 5 chiar, că am mai făcut zilele astea unul de ETN. În acest moment, deși sunt publice, le-am folosit mai mult pentru uz intern, pentru propria noastră activitate de mining, dar nu excludem alți mineri care și-ar dori să mineze alături de noi.

Ca să discutăm despre pașii de urmat pentru a mina, fiind o activitate mult mai complexă decât trading-ul, ne-ar mai trebui probabil vreo 2 articole 🙂 Ca pași scurți, multă informare, achiziție de echipamente și multă muncă 🙂

GB: În prezent oferiți servicii de trading și de minat. Aveți în vedere implementarea altor servicii în viitor (de exemplu minat în cloud, hosting pentru rig-uri / ASIC-uri, contracte futures etc.)?

MM: Avem în vedere aproape orice este legat de crypto. Momentan în schimb suntem foarte focusați pe platforma de trading, pe minerit și pe ICO-ul pentru crypto bancă. Am făcut acum câteva luni un plan de afaceri pentru închiriere de putere de calcul, dar am ajuns la concluzia că pentru o perioadă cel puțin, este mai rentabil să minăm doar pentru uz intern.

GB: Aveți în vedere deschiderea altor filiale, pe lângă sediul din Craiova?

MM: Una dintre multele părți frumoase ale online-ului este că nu e nevoie de o prezență fizică acolo unde ai clienții. Suntem non-stop prezenți la serviciul suport, pe absolut toate canalele de comunicare – FB, WhatsApp, Telegram, Twitter, astfel încât în acest moment nu există necesitatea dezvoltării unor alte filiale. Dacă pe măsură ce serviciile noastre se vor diversifica și piața o va cere, ne vom conforma cu siguranță!

GB: Intenționați să listați în viitor și alte criptovalute (de exemplu moneda românească WebDollar)?

MM: Absolut! Platforma noastră, dezvoltată intern, este foarte flexibilă și ne permite să adăugam rapid monede noi. Cu siguranță vom avea anul acesta tot ce înseamnă monede de top, dar și monede mici, cu potențial și care prezintă interes pentru traderi. Suntem deschiși la orice propuneri și la orice colaborări, atât timp cât sunt în interesul utilizatorilor noștri. Spun în interesul utilizatorilor pentru că, fără riscul de a exagera, 98% din această platformă este gândită din punct de vedere al user-ului și nu al owner-ului.

GB: Aveți un mesaj pentru cititorii Gazetei Bitcoin și pentru clienții sau viitorii clienți ai LDV Crypto Bank?

MM: Da! Să fie atât alături de lumea crypto, cât și alături de noi. Este abia începutul unui fenomen care va revoluționa lumea, în care se vor întâmpla multe lucruri frumoase. Și suntem abia la începutul călătoriei.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

11
HeartHeart
1
AngryAngry
1
SadSad
0
HahaHaha
0
WowWow
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show 2 comments

March 22, 2018
0

Am discutat cu cei de la acest exchange. Au zis ca ma suna pentru a le oferi cateva informatii despre securitate. Nu au mai sunat nici pana in ziua de azi…. Eu unul nu am incredere in acest exchange deoarece are multe lipsuri…,

March 27, 2018
0

Ai putea să ne detaliezi puțin despre ce fel de lipsuri este vorba?

Leave a Reply

Loading Posts...