Loading Posts...

EXCLUSIV: interviu cu Adrian Stratulat, lead evangelist la WebDollar, prima criptomonedă românească

webdollar

Astazi, Gazeta Bitcoin vă oferă un interviu acordat în exclusivitate de către Adrian Stratulat, lead evangelist al primei monede digitale românești: WebDollar. Este un proiect remarcabil și fascinant, despre care poți afla mai multe citind în continuare.

Pe această cale ținem să îi mulțumim încă o dată lui Adrian și urăm mult succes acestui demers, care este unic în România.

GB: Ce ne puteți spune despre voi, altceva decat ce scrie pe site-ul proiectului? Cum v-ați cunoscut?

AS: Proiectul a fost inițiat de Ionuț Alexandru Budișteanu și echipa inițială s-a format la JSHacks, Hackathon-ul de Blockchain din octombrie 2017. Eu și cu Ionuț ne știam de dinainte, dar am fost plăcut suprins să văd că a intrat și el în lumea crypto. În jurul ideii am adunat treptat foarte mulți oameni valoroși și pot să zic acum că sunt mândru de cum au crescut proiectul și comunitatea. Sunt nu doar oameni foarte profesioniști și dedicați, dar și foarte vizionari și inovativi.

GB: Cum ați ajuns la decizia de a crea prima criptomonedă românească? Ce a stat în spatele proiectului?

AS: Mulți dintre cei din echipă au fost investitori sau utilizatori de criptomonede înainte să intre în acest proiect. Ne-am dat seama că pentru a avea adopție de masă pentru criptomonede, principala problemă ce trebuie depășită este aspectul tehnic și ezoteric al actualelor criptomonede. Trebuie să descarci programe, să le instalezi, să le configurezi, să faci conturi în pool-uri etc. Noi, la WebDollar simplificam și regândim complet această schemă. Dat fiind că tehnologia este scrisă nativ în JavaScript, putem să avem totul într-o singură pagină de browser: wallet, mining-ul, tranzactionarea, etc. Am facut o criptomonedă pe care și bunica o poate utiliza fără mare bătaie de cap.

GB: Este greu de creat (programat) o monedă digitală?

AS: Este un efort conceptual major. Putem compara cu un automobil. Una este sa poți să conduci o mașină și alta este să poți să produci ceea ce este sub capotă. Este multă matematică, logică, arhitectură de sistem, etc. Și toate acestea în timp ce încerci să îți menții constantă concentrarea pe valorile fundamentale de la care am pornit: simplitate, mobilitate, accesibilitate.

GB: Militați spre descentralizare totală? Sau vor exista și aspecte centralizate ale proiectului? De exemplu, veți încerca să obțineți ajutor din partea statului sau fonduri europene?

AS: Suntem 100% descentralizați. WebDollar nu există ca entitate centralizată. Economia noastră internă este descentralizată, procesele noastre sunt descentralizate, totul este descentralizat. Chiar vom încerca să aducem un grad in plus de descentralizare peste actualul nivel din lumea criptomonedelor, descentralizând adițional încăa două elemente: exchange-urile și numărul de pooluri. Mai ales în al doilea caz, aceasta este o problemă. Prea puține ferme masive de minare dețin controlul asupra unui procent semnificativ din activitatea rețelei. Noi țintim să schimbam acest lucru prin tehnologia și stimulentele sociale pe care le oferim.

GB: În afara perioadei de ICO, care este o etapă de strângere de fonduri, există sponsori ai proiectului?

AS: Și în ceea ce privește ICO-ul suntem inovativi. Majoritatea fac ICO înainte să lanseze tehnologia. Noi vom lansa mainnet-ul (100% funcționalitate a protocolului) înainte de ICO. Cu ICO-ul dorim să atragem doar ajutor pentru dezvoltarea unor features premium, care vin peste funcționalitățiile de bază ale WebDollar (layer de extra anonimitate, un exchange descentralizat, smart contracts, un sistem de gestiune ale wallet-urilor multiple).

GB: Ce valoare estimați că va avea moneda digitală în stadiul de ICO? Dar ulterior?

AS: Este greu de estimat la acest moment. Însă dacă vă faceți o părere despre cele mai de succes ICO-uri de pe icostats.com… Hai doar să zicem că ne așteptam să fim în vârful topului într-o perioadă foarte scurtă.

GB: Ce aduce WebDollar în plus față de alte criptovalute? De ce ar alege oameni WebDollar în detrimentul altor monede digitale?

AS: Într-un cuvânt? Simplitate. În două? Mass adoption. Țintim să rezolvăm mai toate problemele majore pe care le au actualele criptomonede, de la reducerea complexității tehnice, accesibilitate, descentralizarea pool-urilor, simplitatea de integrare cu orice pagina Web, smart contracts, etc. O listă destul de completă am scris în cadrul acestui articol: https://medium.com/@adrianmihaistratulat/why-webdollar-can-be-everything-that-bitcoin-failed-to-be-49ad5c7d51ed.

GB: Care va fi cantitatea totală de WebDollar din circulație?

AS: Încă nu am stabilit. Recent, un doctor în macroeconomie s-a alăturat echipei pentru stabilirea politicii monetare. Luăm foarte în serios implicațiile macroeconomice și de aceea am apelat la ajutorul unui expert.

GB: Fiind un produs românesc, aveți în plan parteneriate cu firme locale, prin intermediul cărora să se poată plăti cu WebDollar?

AS: Țintim o adoptare la nivel internațional, însă ar fi irațional să nu ne folosim de contactele locale. Da, sigur! Cu această ocazie invităm orice companie care desfășoară activități de comerț electronic, sau care are o pagină cu mult trafic, să ia legătura cu noi pentru a putea detalia cum putem să creăm valoare și pentru ei și pentru clienții lor.

GB: Cum va fi proiectul protejat de hackeri? Dar față de un atac 51%?

AS: Securitatea WebDollar, comparativ cu protocolul Bitcoin, va fi dată de faptul că protocolul nostru este ASIC resistent deoarece foloseste Argon2, ceea ce înseamnă că fiecare utilizator va mina cu o putere de calcul echilibrată și raportată la restul nodurilor din rețea. Al doilea layer de securitate al protocolului este introdus de către conceptul WebDollar de un pool numit “social pool”, ceea ce înseamnă că față de protocolul Bitcoin, sistemul descentralizat nu va mai putea fi “centralizat” prin intermediul ASIC-urilor, rețeaua fiind în adevăratul sens al cuvântului descentralizată datorită puterii echilibrate de calcul al nodurilor individuale și limitei de mineri în pool. Luând în considerare un atac de tip “double spending” probabilitatea protocolului WebDollar de a fi spart este mult mai mică față de probabilitatea protocolului Bitcoin. Mulți își pun problema securității la nivelul wallet-ului din browser. Pentru acesta vom folosi multisig introducând opțional layere speciale de securitate create din identitatea, parola și adresa de wallet. De asemenea, la nivelul adreselor, WebDollar folosește 2256 față de 2160 (Bitcoin). Astfel, sistemul este public maselor și practic net superior Bitcoin din punct de vedere al invulnerabilității atacurilor cibernetice cunoscute până în momentul de față.

GB: Cât alocați din timpul vostru acestui proiect? Aveți și alte job-uri, sau lucrați doar la Web Dollar?

AS: Este greu de făcut o medie la nivelul echipei. Unii avem și alte proiecte, alții sunt dedicați 100% pe acest proiect. Fiind un proiect open source, avem avantajul că putem atrage forțe proaspete în echipă. Și până acum ne-am completat foarte bine.

GB: Ce faceți în timpul liber? Ce hobby-uri aveți?

AS: Eu scriu filosofie, citesc și fac yoga. Alți colegi fac trekking pe munte sau sunt implicați civic. Suntem oameni diferiți, dar cu toții avem în comun dorința de a face o lume mai bună.

GB: Aveți vreun mesaj pentru cititorii Gazetei Bitcoin?

AS: Gandhi spunea că trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Avem nevoie de o societate mai activă. Împreună se pot schimba lucruri, dar doar dacă ne implicam.

Ești interesat de acest proiect 100% românesc, sau ai întrebări suplimentare? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

11
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show 2 comments

March 18, 2018
0

Webdollar este un scam. Moneda este PREMINATA.

March 27, 2018
0

Sunt multe monede preminate, crezi că doar această condiție le face să fie scam-uri?

Leave a Reply

Loading Posts...