Loading Posts...

Ethereum și Bitcoin scad abrupt; piața crypto pierde 16 miliarde de dolari

Valoarea tuturor criptovalutelor a scăzut sub 100 de miliarde de dolari.

După o lungă perioadă de apreciere, Bitcoin, Ethereum și întreaga piață crypto par a fi intrat în zona urșilor. Săptămâna aceasta, valoarea totală a pieței a scăzut cu 16 miliarde de dolari. În termeni procentuali, piața este cu 31% mai jos față de maximele istorice înregistrate în iunie.

Conform surselor de la Inc42.com, prețul Etherului a scăzut sub 200$ pentru prima dată din 20 mai și până astăzi. Valoarea minimă la care a ajuns a fost de 192.22$. Procentual, Ethereum a pierdut mai mult de 50% de la 15 iunie și până în prezent, dacă raportăm la maximul de 400$ pentru o monedă, înregistrat în luna iunie.

Într-o situație similară se află și Bitcoinul, care s-a devalorizat săptămâna aceasta cu 22% față de prețul record de 3000$, înregistrat de asemenea luna trecută. În prezent, criptomoneda se tranzacționează la valori de aproximativ 2330$.

Conform statisticilor oferite de CoinDesk, piața s-a prăbușit de la 100 de miliarde de dolari la 80, această valoare fiind cea mai mică observată de la sfârșitul lui mai.

Detalii despre Ethereum

Ether este numele criptomonedei cu care lucrează Blockchain-ul Ethereum. Aceasta este o rețea open source, care permite oamenilor să creeze contracte smart. Din punct de vedere al market cap-ului, Ether este a doua criptovalută de pe piață, fiind cotată la 36 miliarde de dolari. Cea mai importantă criptovalută este Bitcoin, cu un market cap de 48.9 miliarde USD.

Ethereum diferă de Bitcoin prin mai multe aspecte, cum ar fi timpul de generare a blocurilor, modelul economic, metodele de plată. În Ethereum, blocurile noi apar la 14-15 secunde, în timp ce în rețeaua Bitcoin ele sunt generate la 10 minute. Acest fapt permite realizarea mai rapidă a tranzacțiilor, cu ajutorul protocolului Ghost. Protocolul Ghost (Greedy Heaviest Observed Subtree) a fost introdus pe platforma Ethereum în 2013, pentru a elimina o problemă care afectează blockchain-urile care generează rapid blocuri noi. În aceste situații se întâmplă des șă apară blocuri “întârziate”. Acestea sunt niște blocuri care s-au propagat în rețea și unele noduri le-au declarat valide, însă ulterior au fost omise, deoarece nu făceau parte din cel mai lung lanț activ.

În plus, Ethereum are un mod economic diferit de Bitcoin. Recompensa pentru blocurile minate în rețeaua Bitcoin se înjumătățește la fiecare patru ani, în timp ce Ethereum emite același număr de monede în fiecare an, pe o perioadă infinită. Astfel, mai mult de două treimi din totalul criptomonedelor de Bitcoin au fost deja extrase, majoritatea fiind deținute de minerii timpurii.

De la începutul anului, investitorii au plasat masiv capital în Ethereum, în speranța că acesta ar putea surclasa Bitcoinul din punct de vedere al market cap-ului. Ca urmare, prețul monedei Ether a crescut de la 9.56$, valoare la care era cotată la finalul lui 2016, până la un maxim de 400$, în mai puțin de șase luni.

În orice caz, creșterile recente ale criptovalutelor i-au determinat pe investitori să vândă. În același timp, scăderea în valoare a Ethereumului coincide cu perioadă în care piața crypto este marcată de volatilitate și de vânzare masivă a criptomonedelor. În pofida acestei situații, prețul monedei digitale Ether s-a menținut la valori mari pe tot parcursul anului.

Experții cred că furtunile recente din economia crypto se vor aplana în curând. Mulți alții sunt de părere că ultimele coreții de preț au fost minore, fără a ne afla pe o piață a urșilor. Referitor la acest subiect, analistul crypto Chris Burniske a postat pe Twitter:

“În 3 săptămâni activele crypto au suferit o corecție de 30%. În istoria corecțiilor de preț pentru criptovalute, aceasta este una minoră. Bursele însă ar fi pe piața urșilor”.

Burniske a menționat pe un blog că activele crypto ar putea suferi corecții chiar de 75% și să se afle în continuare pe o piață a taurilor (bull market):

“Aceasta este lumea crypto – în afara situației în care ai fi un trader sau un manager de active, o viziune pe termen de o lună este irelevantă, sau chiar ar distrage atenția de la o viziune pe termen lung”.

Conform experților, un declin de 20% nu înseamnă că ne aflăm pe o piață a urșilor (bear market). Va fi interesant de văzut însă cât se vor mai deprecia Bitcoinul și Ethereumul, comparativ cu  creșterile de luna trecută.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...