Loading Posts...

Editorial: Minerii crypto nu mai sunt motivați

minerii_crypto

Din ce în ce mai mulți mineri renunță și ies din piața crypto. Mineritul a devenit o afacere tot mai neprofitabilă. Este cazul să ne punem serioase semne de întrebare cu privire la viitorul criptomonedelor?

Pe grupurile de Facebook, pe Reddit și pe paginile web dedicate apar tot mai mulți mineri care spun că și-au închis rig-urile și ASIC-urile. Extracția de criptomonede este din ce în ce mai neprofitabilă și doar o creștere a valorilor criptovalutelor ar putea face ca mineritul să devină din nou atractiv.

Dacă până la sfârșitul lui 2017 se obțineau venituri frumoase din minerit, în prezent nu se mai pot acoperi nici măcar facturile la curent. Și în condițiile în care o placă video Nvidia 1080Ti produce aproximativ 40 eurocenți pe zi, la un preț de achiziție de peste 4000 lei, cine ar mai fi dispus să o cumpere? Ca să nu mai vorbim de noile plăci 2080Ti, care costă peste 6000 lei și produc cam aceeași sumă zilnic. La un calcul sumar, o placă ajunge acum să-și atingă ROI-ul în peste 2000 de zile. Adică în peste cinci ani! În atare condiții, nu este de mirare că minerii nu se mai înghesuie să golească rafturile cu plăci, că Bitmain a scăzut (în zadar) prețurile ASIC-urilor sau că pe Olx sunt sute de rig-uri puse la vânzare.

Desigur, există și câteva excepții: cei care nu plătesc curentul din diverse motive, cei care folosesc energie eoliană sau panouri solare… însă puțini sunt cei privilegiați.

Și atunci apare întrebarea: ce se va întâmpla cu mineritul crypto? Cu tranzacțiile care sunt confirmate de mineri? Vor înceta, la un moment dat, definitiv? Într-o piață a urșilor care persistă de la începutul anului, viitorul pare sumbru: Bitcoin a scăzut de la 20.000$ și se menține foarte greu în intervalul 6000$ – 7000$; Ethereum a ajuns la valoarea de suport critică, în jurul valorii de 200$; piața crypto a pierdut sute de miliarde de dolari; altcoinii dispar pe zi ce trece. Ciudat, deși crypto devine tot mai popular, deși tot mai multă lume știe de Bitcoin, lucrurile merg din rău în mai rău. Până unde?

Ce s-ar întâmpla dacă toți minerii vor renunța pur și simplu? În plus, câți mai sunt interesați de monedele digitale în condițiile actuale? Este greu de estimat. Cel mai probabil, cei atrași de venituri peste noapte (adică speculatorii) vor ieși complet din peisaj. Vor rămâne cei care văd în Bitcoin și în crypto, în general, o cale de scăpare, de eliberare de brațele lungi ale statului și de reconfigurare a sistemului financiar actual. Adică doar cei care împărtășesc adevărata viziune a lui Satoshi. Întrucât el nu s-a gândit niciodată să ofere o monedă care să atingă prețuri de mii de dolari. Ci doar o metodă care te ajută să-ți păstrezi private datele personale și de a evita băncile centrale, care nu fac decât să jecmănească oamenii de sute de ani.

Și poate că va fi mai bine dacă se va întâmpla așa. Urmând un nou ciclu de creștere sustenabilă, fară speculanți. Dar asta durează. Tu ce crezi?

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
SadSad
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...