Loading Posts...

Drumul urmat de Bitcoin de la 1000$ la 10.000$

Bitcoin a atins o bornă majoră în noiembrie: a trecut de 10.000$ pentru prima dată în toată existența sa. A fost rezultatul unei curse nebune, în condițiile în care la începutul lui 2017 moneda digitală nu valora nici 1000$.

2017 a fost un an plin de evenimente pentru Bitcoin, și nu doar datorită creșterii prețului. În paralel au existat mai mulți factori care au condus la acest record.

Gazeta Bitcoin vă prezintă mai jos cele mai importante momente trăite de Bitcoin pe drumul de la 1000$ la 10.000$.

De la amenințarea bifurcărilor hard la IFO-uri

bitcoin_ifo

În prima jumătate a anului s-a remarcat ascensiunea Bitcoin Unlimited. După Bitcoin XT și Bitcoin Classic, aceasta a fost a treia tentativă de a mări dimensiunile blocurilor prin modificarea protocolului. Aproape jumătate din blocurile noi au semnalizat susținerea pentru această bifurcare hard, care s-a concluzionat cu două Blockchain-uri și două criptovalute diferite.

Așa ceva nu se mai întâmplase până atunci, mișcarea fiind considerată o potențială amenințare. Pentru a alimenta și mai mult zvonurile, unii adepți ai Bitcoin Unlimited au speculat public asupra unui atac 51% asupra Blockchain-ului original.

Bitcoin Unlimited s-a stins în anonimat însă. De vină au fost bugurile care au afectat toate nodurile rețelei, exchange-urile care au anunțat că vor lista noua monedă cu numele BTU (și nu BTC), dar și agreementul de la New York, care a fost cireașa de pe tort. În acea perioadă, prețul listat la casele de schimb pentru Bitcoin creștea de la 1000$ la 2000$.

În perioada verii, un nou protocol a apărut în peisaj: Bitcoin ABC. Spre diferență de tentativele anterioare, de data aceasta era vorba de o strategie mult mai viabilă, în primul rând datorită faptului că lead-ul proiectului a declarat că se va lansa o criptomonedă nouă: Bitcoin Cash (BCH).

Foarte interesant a fost faptul că după evenimentul care a avut loc la 1 august, piața a reacționat pozitiv. Dacă anterior bifurcării BCH era cotat puțin sub 3000$, la scurt timp după costa peste 3000$, spre bucuria hodlerilor. În paralel și Bitcoin a avut parte de satisfacție, în săptămânile următoare depășind pentru prima dată cotația de 4000$.

Dintr-o dată, bifurcările nu au mai reprezentat motive de teamă. Dacă SegWit2x a fost anulat deoarece proiectul intenționa de fapt apariția unei monede noi, mulți utilizatori au salutat noile IFO-uri, cum ar fi Bitcoin Gold (BTG).

Adopția din partea instituțiilor

adoptie_institutii

Până în 2017 a fost dificil ca banii instituțiilor să se reflecte pe piețele de Bitcoin. Poate cea mai mare apropiere de Bitcoin a avut-o Wall Street-ul prin intermediul companiei lui Barry Silbert – Bitcoin Investment Trust (BIT). Era vorba însă de o investiție privată, dar fondurile și instituțiile nu puteau dispune de bani în acest mod. În plus, arbitrajul nu se înțelege bine cu piețele de Bitcoin.

La început nu erau semne pozitive. Totuși, în primele luni ale lui 2017 utilizatorii anticipau că Securities and Exchange Commission (SEC) va aproba ETF-ul (n.r. exchange traded fund) propus de gemenii Winklevoss. Acesta ar fi funcționat similar unui ETF pentru aur, ceea ce ar fi însemnat că invetitorii instituționali ar fi putut cumpăra și vinde cu ușurință contracte derivate cu Bitcoin fără a mai fi nevoie să și dețină criptomoneda.

După mai mulți ani de analiză, ETF-ul a fost respins. Dar contrar așteptărilor, respingerea propunerii nu a influențat negativ prețul Bitcoin. Rata de schimb crescuse până la 1100$ în așteptarea ETF-ului, scăzând doar la sub 1000$ ulterior refuzului. Moneda și-a revenit însă în totalitate în luna aprilie, înregistrând chiar noi recorduri.

Pe parcursul anului au apărut din ce în ce mai multe puncte de lucru cu Bitcoin iar piața se dezvolta din ce în ce mai mult.

În iulie, lună în care prețul era aproximativ 3000$, Commodity Futures Trading Commission (CFTC) a autorizat licențierea platformei LedgexX în vederea tranzacționării cu contracte derivate. Prin această mișcare, start-up-ul din New York a oferit clienților Bitcoin futures.

Apoi, în august, în timp ce prețul era în continuare 3000$, CBOE a transmis că intenționează să se afirme de asemenea în Bitcoin futures. Deși tehnic investitorii instituționali nu pot plasa în continuare bani direct în Bitcoin, aceștia au posibilitatea de a paria pe prețul criptomonedei. În plus, dacă investitorii pariază pe o creștere de preț, probabil că și piețele vor urma o traiectorie similară în ceea ce privește achiziția; acesta este de fapt modul prin care investitorii se asigură că vor avea profit. Cu alte cuvinte, cererea instituțională se reflectă direct în prețul Bitcoin. Luna august s-a închis la o cotație de aproape 5000$.

Octombrie – când Bitcoin valora deja peste 5000$ – a fost de asemenea o lună a adopției. Deja aveau loc primele tranzacții pe platforma LedgerX: în prima săptămână tradingul se ridica la 1 mil. USD. La finalul lunii, chiar înainte ca moneda să ajungă pentru prima dată la valoarea de 6000$, CME a anunțat ca va oferi de asemenea Bitcoin futures, pentru a ține pasul cu CBOE. După acest comunicat, Bitcoin a trecut în câteva săptămâni de 7000$.

Mult-așteptatul Segregated Witness

segwit_bitcoin

Developmentul Bitcoin s-a intensificat în ultimii ani.  Multe îmbunătățiri, optimizări și inovații au văzut lumina zilei prin intermediul a două update-uri majore din 2017 ale softului Bitcoin Core. Pe lângă acestea, proiectele care vor remedia problemele de scalare – Lightning Network și TumbleBit – sunt mai aproape de lansare.

Însă cea mai importantă implementare din rețea rămâne update-ul SegWit. Propus în 2015 pentru prima dată, sub forma unei bifurcări soft, update-ul a avut de luptat cu numeroși contestatari. Anumite segmente ale comunității, în special minerii, s-au opus cu îndârjire sau au transmis că pentru a-și da acordul doresc în schimb mărirea dimensiunilor blocurilor. Și întrucât nu se ajungea la niciun consens, situația era în impas.

Totul s-a schimbat însă la începutul anului. În februarie, pe când Bitcoin avea încă un preț de doar 1000$, developerul cunoscut sub pseudonimul “ShaolinFry” a propus activarea Segregated Witness prin intermerdiuyl unei bifurcări soft activată de utilizatori (UASF). Astfel, în loc să activeze minerii bifurcarea, mișcarea era realizată de utilizatori.

Probabil și datorită succesului înregistrat de implementarea SegWit în rețeaua Litecoin, dar și din cauza zvonurilor despre tentativa de sabotare a update-ului de către Bitmain, a luat naștere o contrapropunere, numită “agreementul de la New York”. Din aceleași motive, un alt UASF – BIP148 – a început să devină tot mai popular în perioada verii.

Când BTC1 (softul client propus în cadrul agreementului) a decis aplicarea BIP91, ambele propuneri care vizau problemele de scalare erau aliniate și compatibile pentru implementarea SegWit, însă doar cu condiția ca minerii să activeze la timp bifurcarea soft.

Deadline-ul pentru BIP148 era setat la 1 august, dar la jumătatea lui iulie activarea nu avusese loc încă. Piața a devenit agitată, iar prețul Bitcoin a scăzut de la 3000$ la sub 2000$. Însă Segregated Witness a fost activat cu succes, situația de pe piață s-a ameliorat și creșterile de preț au atins aproape 5000$ la finalul lui august.

Sfârșitul amenințărilor din China

china_amenintari

Încă din 2013 China a preluat conducerea în domeniul piețelor de Bitcoin. Cotația din luna noiembrie a acelui an a fost determinată de casele de schimb chinezești, care au dominat și în anii următori din punct de vedere al cantităților tranzacționate.

Totuși influențele Chinei au semănat și panică pe piață din când în când. Zvonuri de genul “China va interzice Bitcoin” au stopat galopul criptomonedei în luna noiembrie a anului 2013. Și dacă aceste zvonuri inițiale s-au stins, din timp în timp ele reapar. Aproape mereu s-au dovedit a fi niște știri false, dar de fiecare dată s-a instaurat fenomenul de piață a urșilor, ceea ce a scăzut valoarea monedei digitale.

În primele săptămâni din 2017, banca centrală din China a demarat o amplă monitorizare a exchange-urilor, dar nu cu intenția de a scoate Bitcoin în afara legii, ci pentru a înăspri legislația. Cele mai importante măsuri au fost de a se interzice tradingul prin îndatorare și tranzacțiile cu comisioane zero. Ca urmare, cantitățile tranzacționate în China s-au prăbușit.

Noile proceduri au avut inițial un efect negativ asupra piețelor, prețul scăzând pe la mijlocul lui ianuarie de la 1000$ la mai puțin de 800$, această cotație fiind și minimul anului curent. Ulterior a avut loc însă o corecție crescătoare rapidă, în luna februarie valoarea Bitcoin ajungând iarăși la 1000$.

Apoi, exchange-urile OKcoin și Huobi au anunțat că retragerile de Bitcoin vor fi suspendate timp de o lună, până la jumătatea lui februarie. S-a speculat că tot banca centrală ar fi de vină pentru situație, fără probe în acest sens. Cert a fost că mișcarea a fost percepută ca una negativă. Prețurile au intrat într-un nou declin, până la sub 1000$, însă doar pentru scurt timp.

Șocul cel mare avea să vină ceva mai târziu, în a două jumătate a anului. Mai precis, la începutul lunii septembrie. Atunci banca centrală a interzis definitiv ICO-urile. Toate proiectele de acest tip au fost sistate, iar fondurile au fost returnate investitorilor.

Decizia nu a afectat Bitcoin în mod oficial, dar după ce reprezentații caselor de schimb au avut o întrevedere în zilele și săptămânile următoare cu autoritățile, toți au comunicat că vor întrerupe tranzacțiile. Deși Bitcoin nu este (încă) ilegal în China, la finalul lui octombrie toate exchange-urile s-au închis sau și-au mutat activitatea peste hotare.

În primă instanță prețul a avut din nou de suferit. Deși la începutul lui septembrie BTC valora 5000$, deprecierea a fost până la 3000$ la jumătatea aceleiași luni. Totuși, nici acest regres nu a fost de durată. Moneda și-a revenit în următoarele săptămâni, la jumătatea lunii octombrie având aceeași cotație ca și înaintea interzicerii ICO-urilor, iar în săptămânile următoare a reușit chiar să stabilească un nou ATH, la peste 6000$.

Deși evenimentul în sine nu a fost de anvergura închiderii Silk Road din 2013, totuși toată lumea se aștepta ca Bitcoin să se prăbușească. S-a demonstrat însă că nu a fost ceva atât de grav. Și fix din acest motiv – efectele nu au fost foarte dăunătoare în pofida opiniei generale – taurii și-au făcut din nou apariția pe piață.

Preţul schimbă preţul

pret_bitcoin

Deşi este un subiect discutabil, un factor poate determina schimbările de preţ mai mult decât oricare altul este preţul în sine. Mereu când Bitcoin atinge un nou ATH, are parte de expunere intensă din partea mass media. Şi ca urmare, şi alţi utilizatori intră în joc, rezultatul fiind o nouă creştere de preţ.

2017 a fost un an presărat de borne importante atinse de moneda Internetului.

Deşi nu a fost întâia dată când Bitcoin a costat 1000$ (prima dată fiind la finalul lui 2013), reatingerea acestei cotaţii a avut loc în primele zile din 2017. Coincidenţa determinată de faptul că evenimentul s-a petrecut în apropierea anului nou a condus la apariţia în presă a articolelor cu titluri care de care mai atractive şi cu conţinut spumos: va fi 2017 anul Bitcoin?

În martie, criptomoneda egala pentru prima oară valoarea unei unii de aur. Desigur, această bornă a fost una arbitrară, întrucât o uncie de aur nu reprezintă 1/21.000.000 din cantitatea totală de metal preţios. Evenimentul a rămas însă în istorie datorită trecutului. Mai precis, în 2013 Bitcoin îşi opera marşul triumfal tocmai când era aproape de a depăşi uncia de aur. Si pornind de aici a apărut şi un nou element simbolic: aurul v2.0 lua locul predecesorului.

O lună mai târziu, Bitcoin înregistra alt record. Maximul anterior de 1277$ fusese atins în perioada Mt. Gox, dar cel mai probabil era vorba de o cotă crescută artificial prin manipularea pieţei. Astfel, la data de 26 aprilie 2017, BTC surclasa ATH-ul anterior şi părea că revine după un somn îndelungat. Desigur, media a tratat pe larg subiectul.

Mai departe, Bitcoin a bătut record după record. Rata de schimb a atins 2000$ pentru prima dată în istorie în luna mai. Au urmat cotaţii de 3000$ în iunie, 4000$ în august şi noi titluri în presă. Plus o corecţie de preţ la finalul verii.

La finalul lui septembrie, piaţa a fost cuprinsă de teama de a nu rata momentul (n.r. fear of missing out – FOMO). Bitcoin a trecut iarăşi de 4000$, apoi cotele de 5000$, de 6000$, 7000$, 8000$ şi respectiv 9000$ s-au derulat succesiv, într-un ritm aproape săptămânal. Mass media a alimentat şi mai mult situaţia, cu titluri pompoase.

Apoi, datorită caselor de schimb sud-coreene, urmate în ziua următoare de exchange-urile din restul lumii, Bitcoin a trecut în ultima săptămână din noiembrie şi de borna de 10.000$.

Şi nu s-a oprit! În decursul ultimelor zile a reuşit să treacă şi de 11.000$, ba chiar pe 5 decembrie a trecut şi de 12.000$!

Viitorul sună bine. A fost 2017 anul Bitcoin? Răspunsul este unul singur: cu siguranţă!

La ce preţ crezi că va ajunge Bitcoin? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
HeartHeart
1
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...