Loading Posts...

Directivele lui Putin: “legea digitală” din Rusia nu va legaliza plățile crypto

rusia_legea_digitala

Duma de Stat din Rusia nu preconizează o legalizare a plăților crypto în cadrul ședinței de dezbatere a codului civil.

Proiectul de lege pe care Duma de Stat intenționează să-l susțină va stabili bazele legale pentru drepturile digitale și pentru tranzacțiile digitale, afirmă Pavel Krasheninnikov, șeful Comisiei de Construcție a Statului.

Între timp, experții consideră criptovaluta ca fiind o entitate care “promite”, astfel că ar merita să fie dezbătut și acest subiect de către oficialii țării.

Președintele Vladimir Putin a transmis anterior băncii centrale și guvernului să pregătească o evaluare a criptovalutelor care să includă riscurile pe care le implică, precum și dacă este necesară utilizarea noii tehnologii în sistemul bancar.

Oficialii cred că legea va elimina riscurile asociate cu activele digitale plasate într-un mediu necontrolat.

Utilizatorii crypto pot fi neprotejați datorită reglementării insuficiente, se arată în proiectul de lege.

Deși valutele digitale nu devin metode legale de plată, în proiectul de lege este stipulat că în viitor aceste valute vor putea fi utilizate ca plată “în cantități controlate”. La acea vreme, o altă lege – emisă de Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Banca Centrală – va stabili condițiile în care vor putea avea loc aceste plăți.

Proiectul de lege consideră că o confirmare digitală de la un utilizator identificat reprezintă acordul scris al acestuia și este similar cu semnarea unui “contract smart”. O tranzacție este considerată realizată după semnare și poate fi obiectul unei dispute doar dacă există o terță parte care intervine în operațiunile programului computerizat.

În plus, proiectul de lege preconizează legalizarea procesării și colectării de cantități mari de informații.

Departamentul legal al Dumei de Stat a fost sfătuit să utilizeze noțiunile de “criptovalută” și “token” în loc de “bani digitali” și “lege digitală”, pentru a se conforma terminologiei aflate în practică.

Proiectul de lege nu adresează toate directivele președintelui, dar prezintă condițiile pentru o reglementare viitoare a industriei valutelor digitale, a transmis pentru Ccn.com, Igor Sudets, directorul programului educațional “Blocada pentru avocați” din cadrul Universității Economice Plekhanov.

Deoarece banii digitali și tokenii sunt momentan în afara legii, ei pot fi utilizați pentru mituire sau pentru plata salariilor “la negru”, a mai adăugat Sudets.

Dacă valutele digitale nu vor fi legalizate într-o formă sau alta, Rusia va rata oportunitatea de a ieși din umbra și de a consolida un număr semnificativ de cursuri financiare pe teritoriul ei, sunt de părere experții.

Yelena Tsaturyan, consilier legal pentru grupul KSC, a afirmat că reglementarea criptovalutelor ar fi un semn pozitiv. În Japonia, valutele digitale au primit un statut legal și pot fi utilizate ca instrument de plată, iar Uniunea Europeană a recunoscut Bitcoin drept valută taxabilă.

Tsaturyan a mai spus că Rusia nu poate ignora stabilirea statutului legal al criptovalutelor. Conform spuselor consilierului, asistăm la o “situație contradictorie”, iar statul nu recunoaște Bitcoin dar veniturile din operațiunile cu bani digitali sunt taxate. Ea a mai declarat că valutele digitale ar trebui introduse în circulație.

Proiectul de lege va fi dezbătut în plen săptămâna următoare.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...