Loading Posts...

Din ce în ce mai multe site-uri minează cu PC-urile vizitatorilor fără acordul acestora

La început a fost site-ul Pirate Bay. Apoi, Gazeta Bitcoin v-a anunţat şi despre alte site-uri care minau pe ascuns Monero cu CPU-urile vizitatorilor. Ultimele analize relevă că în realitate sute de site-uri web utilizează aceaste practici neortodoxe.

Citeşte şi Cum puteți verifica dacă se minează Bitcoin cu ajutorul PC-ul vostru

Bitcoin şi Monero sunt două criptovalute ce pot fi minate şi obţinute prin calcule matematice. Când este vizitat un site care minează criptomonede, apare o creştere uriaşă a gradului de exploatare a procesorului, corobrat cu beneficii pentru proprietarul site-ului respectiv. Aceasta se întâmplă datorită faptului că prin utilizarea puterii de calcul a PC-urilor vizitatorilor, minatul aduce bani celui care deţine site-ul web.

Într-un raport emis de AdGuard, citat de HackRead.com, se menţionează că, după deconspirarea Pirate Bay, pe parcursul următoarelor săptămâni s-a înregistrat o creştere extraordinară a site-urilor care minează de asemenea cu ajutorul computerelor vizitatorilor.

Mai precis, 0.22% din primele 100.000 de site-uri din Alexa List minează criptomonede, ceea ce înseamnă că nu mai puţin de 220 de site-uri sunt implicate în minat, la un număr de aproximativ 500 de milioane de vizitatori din S.U.A., Europa, Asia şi America de Sud. Scripturile cele mai folosite sunt JSEcoin şi CoinHive.

Conform AdGuard, în decurs de doar trei săptămâni, site-urile au colectat 43.000$, citează HackRead. În raport se consemneaază şi faptul că Pirate Bay a acumulat fonduri echivalente în criptomonedă de 12.000$ lunar, beneficiind de un trafic masiv pe domeniul său.

Cele mai multe site-uri care conţin codul de minat nu prezintă încredere şi au un istoric dubios. Sunt în general site-uri de torente, site-uri cu conţinut pornografic sau cu materiale piratate.

Analiza AdGuard notează că toate aceste site-uri au o reputaţie lamentabilă şi apelează la această tactică pentru a obţine nişte fonduri, din cauza dificultăţii cu care ar putea obţine bani din publicitate. Site-urile care oferă conţinut video au posibilitatea de a genera venituri din minat mai mari decât oricare altele.

Totuşi, administrat corespunzător, minatul are un potenţial imens. Mulţi utilizatori ar fi de acord să li se exploateze CPU-urile, dacă ar putea scăpa astfel de reclame. Însă, este obligatoriu ca vizitatorilor să le se ceară permisiunea, iar aceştia să işi dea consimţământul. Altfel, administratorii de domenii îşi riscă reputaţia, ceea ce ar fi un dezavantaj pentru imaginea lor pe termen lung.

Referitor la această situaţie, CoinHive a emis următorul comunicat:

“Suntem întristaţi de faptul că unii clienţi integrează CoinHive pe paginile lor, fără a anunţa acest lucru. Credem că soluţia noastră are potenţial, dar utilizatorii trebuie respectaţi”.

Şi, în condiţiile în care adblocker-ele blochează aceste scripturi, transformarea acestei scheme într-o alternativă viabliă la reclame este ceva care ţine doar de developerii codurilor de minat şi de administratorii de domenii.

“Oferirea unei alternative la reclame s-a dovedit că este ceva dificil, deoarece utilizatorii în general le blochează. CoinHive este de asemenea blocat de multe dintre adblock-erele browserelor, fapt care – trebuie să admitem – este de înţeles”, afirmă reprezentantul CoinHive.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
SadSad
1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...