Loading Posts...

Dezvoltatorul Lightning Network explică ce se întâmplă dacă SegWit nu va fi activat

Segregated Witness (SegWit) şi Lightning Network au fost deseori asociate. Aceasta deoarece SegWit poate activa în reţeaua Bitcoin o versiune îmbunătăţită a Lightning Network.

Pentru mulţi utilizatori nu este clar însă ce îmbunătăţiri aduce propriu-zis update-ul SegWit pentru Lightning Network. În cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, Olaoluwa Osuntokun – co-fondatorul Lightning Labs a încercat să aducă mai multă lumină asupra subiectului, prin intermediul CoinJournal.net.

Acesta a detaliat felul în care Lightning Network poate beneficia de activarea SegWit şi ce s-ar întâmpla în cazul în care îmbunătăţirile acestea nu ar fi aduse reţelei.

Canale pentru microplăţi deschise permanent

Lightning Network a avut deja câteva iteraţii (versiuni anterioare). Originile sale sunt strâns legate de canelele pentru microplăţi. Aceste canale reprezintă o modalitate criptografică de efectuare a unor plăţi securizate în Bitcoin fără ca fiecare tranzacţie să fie înregistrată pe Blockchain. Lightning Network dezvoltă această idee prin crearea unei reţele generale pentru astfel de microplăţi.

“Înainte existau canale pentru microplăţi. Ele au avut însă o viaţă scurtă. În principiu, după ce un canal era deschis, peste cinci zile el trebuia închis”, afirmă Osuntokun. “Aceasta era o limitare, întrucât în mod normal utilizatorul (sau softul) trebuia să decidă intervalul de timp în care era deschis canalul. Aici avem însă mai multe variabile.”

Conform lui Osuntokun, faptul că utilizatorii trebuie să redeschidă canalele în mod regulat ar fi un pas înapoi, în pofida beneficiilor uriaşe pe care le-ar aduce aceste soluţii care presupun o implementare pe două nivele:

“Ceea ce SegWit ne permite este faptul că putem menţine canalele deschise mereu. Se pot ţine canelele deschise timp de luni de zile, sau chiar ani”.

Osuntokun a adăugat că el a avut un canal de test al Lightning Network pe care l-a păstrat deschis patru luni.

Maleabilitatea tranzacţiilor

În opinia lui Osuntokun, un alt avantaj pentru Lightning Network oferit de SegWit este referitor la maleabilitatea tranzacţiilor:

“Este vorba de modul de lucru al tranzacţiilor, structura arborescentă a acestora, astfel încât o tranzacţie este dependentă de alta”, detaliază Osuntokun. “Dacă cealaltă tranzacţie devine invalidă, şi prima va fi considerată aşa. Cu alte cuvinte, în situaţia în care ai efectuat o plată, dacă cealaltă tranzacţie nu are o semnătură validă, iţi primeşti banii înapoi”.

În white paper-ul proiectului Lightning Network, acest scenariu este numit “caz cu ostatici”, cu referire la fondurile utilizatorului care practic se află la mâna unui răufăcător.

Externalizarea

Un alt beneficiu pe care Lightning Network îl are de pe urma SegWit are legătură cu urmărirea Blockchain-ului pentru tentativele de fraudă. Chiar dacă în teorie sistemul este unul securizat, utilizatorii în continuare trebuie să urmărească permanent Blockchain-ul pentru a observa dacă cineva vrea să înşele sistemul. Osuntokun transmite că această activitate poate fi externalizată către un terţ, dacă SegWit este activat în reţea:

“Cu ajutorul SegWit, putem realiza această externalizare, prin care unui server îi oferim o cantitate minimă de informaţii, care nu conţine nici măcar canalul pe care îl utilizăm. Această operaţiune vine în sprijinul tuturor utilizatorilor”.

Ce se va întâmpla dacă SegWit nu va fi activat?

La final, Osuntokun a comentat şi ipoteza în care update-ul SegWit nu ar fi activat. El a făcut de asemenea referiri şi la Litecoin, care a activat deja SegWit:

“Putem să ne folosim de experienţa trăită de Litecoin. Putem practic să testăm softul într-un mediu care este la o scară mai mică, pentru a fi siguri că funcţionează cum trebuie”.

Ulterior, Osuntokun a adăugat că Lightning Network ar putea fi aplicat totuşi reţelei Bitcoin chiar şi dacă SegWig nu va fi activat:

“Putem să o facem, dar vom fi mult mai limitaţi în ceea ce priveşte capacitatea la modul general. Ideal, am avea un fix pentru maleabilitate, însă acesta vine odată cu SegWit. Trebuie testat îndelung; eu personal l-am implementat şi cred că funcţionează destul de bine”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

 

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...