Loading Posts...

Despre Namecoin și Nano

namecoin_vs_nano

Namecoin (NMC) – prima monedă digitală după Bitcoin

Namecoin (NMC) este o criptovalută open source bazată pe codul Bitcoin. Lansată în 2011, are ca scop nu doar descentralizarea sistemului financiar, ci și a sistemului de domenii de pe Internet (DNS). Namecoin încearcă de asemenea să îmbunătățească securitatea site-urilor web, să le facă rezistente la cenzură și să crească viteza infrastructurii Internetului.

Caracteristici

Namecoin a intrat în istorie drept primul altcoin. Moneda seamănă mult cu Bitcoin – utilizează algoritmul SHA-256, poate fi minerită și este limitată la 21 milioane de unități.

Proiectul a reprezentat prima bifurcare a codului Bitcoin și a fost creat cu scopul de a dezvolta un sistem DNS descentralizat care să fie rezistent la cenzură. Mai precis, este vorba de extensia domeniului (de exemplu .com), care este controlată de autorități centrale și drept urmare există riscul cenzurii.

Autorii Namecoin au creat domeniul descentralizat .bit, care este independent de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), care guvernează domeniile pe Internet.

NMC nu este disponibil la scară largă precum alte criptovalute și este listat doar a câteva exchange-uri. Aceste aspecte au un impact major asupra prețului și asupra cererii de monedă.

Nano (NANO) – tranzacții instantanee și comisioane zero

Nano (NANO) este o valută digitală concepută pentru a oferi tranzacții instantanee, comisioane zero și scalare dusă la infinit. Cunoscut inițial sub numele RailBlocks, Nano utilizează un sistem hibrid alcătuit din tehnologiile Blockchain și DAG (Directed Acyclic Graph) și încearcă să ofere o alternatiă eficientă și viabilă la banii fiat.

Caracteristici

Nano are intenționează să rezolve următoarele puncte slabe ale Bitcoin:

  • comisioane mari de tranzacționare, determinate de problemele de scalare
  • timpul mediu al unei tranzacții, care se ridică 164 minute
  • lipsa de eficiență a puterii consummate de rețeaua Bitcoin.

Pentru depășirea obstacolelor de mai sus, Nano apelează la o structură unică a blocurilor. Fiecare portofel (cont) are un Blockchain propriu, cunoscut sub numele de “account-chain” (lanț de conturi), care deține tot istoricul tranzacțiilor efectuate de pe respectivul cont. Fiecare account-chain poate fi actualizat doar de proprietarul contului, ceea ce înseamnă că actualizarea se realizează în mod asincron față de restul rețelei.

Fiecare tranzacție propagată în rețea are un bloc propriu. La transmiterea de NANO sunt necesare două tranzacții – una de trimitere, care deduce fonduri din balanța expeditorului, și o confirmare din partea destinatarului. Rezultatul acestei structuri constă în tranzacții aproape instantanee și comisioane zero.

Nano a ajuns la acest nume în urma unei schimbări de imagine în ianuarie 2018. Într-o postare pe blog, echipa a explicat că numele anterior – RailBlocks – era greu de pronunțat și s-a renunțat la el în favoarea celui actual, care reflectă rapiditatea cu care se poate tranzacționa moneda. În urma acestei mișcări, prețul NANO a crescut cu 41% în decurs de 24 de ore.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...