Loading Posts...

Despre exchange-urile descentralizate

exchange-uri_descentralizate

Ecosistemul crypto a primit mai multe lovituri în ultima vreme, BeeToken, Coincheck sau NiceHash fiind doar câteva exemple prezentate recent de Gazeta Bitcoin. Din aceste cauze, mulți investitori și deținători de criptomonede se gândesc unde să își păstreze fondurile. Percepția generală este că domeniul crypto este foarte vulnerabil în față hackerilor.

Cu toate acestea, market cap-ul global continuă să crească. În același timp însă, incidentul de la Coincheck ar putea sa-i alarmeze pe mulți.

Pe măsură ce știrile despre atacurile exchange-urilor centralizate se înmulțesc, membrii comunității încep să apeleze la exchange-urile descentralizate. Subiectul a fost tratat pe larg și de scriitoarea Wendy McElroy, în cartea The Satoshi Revolutionaici și aici.

Spre deosebire de sistemul de schimb centralizat, care administrează tranzacțiile utilizatorilor, casele de schimb descentralizate permit clienților să își controleze singuri fondurile din portofelele proprii. Exchange-urile descentralizate nu se bazează pe un serviciu terț pentru a păstra banii utilizatorilor, fiind astfel mai puțin vulnerabile. Cu alte cuvinte, tranzacțiile printr-un astfel de exchange au loc direct între utilizatori, peer-to-peer. Aceste caracteristici fac ca exchange-urile descentralizate să fie mai sigure și mai transparente decât celelalte.

Printre casele de schimb valutar descentralizate se numără AirSwap, Bisq, EtherDelta și Hodl. Ele au reușit să trezească interesul celor care vor să dețină controlul asupra fondurilor crypto. Utilizatorii acestor exchange-uri își stochează singuri cheile private și tranzacționează în mod direct unul cu celălalt, într-o manieră total descentralizată de trading.

“Credem că vom asista la o migrare masivă a lichidităților de la exchange-urile centralizate către cele descentralizate”, a declarat pentru BitcoinMagazine.com Sam Tabar, reprezentant al companiei AirSwap. “Misiunea AirSwap este de a îi ajuta pe oameni să tranzacționeze active crypto fără implicarea intermediarilor, iar tehnologia Blockchain fix pentru așa ceva a fost concepută”.

El a subliniat că AirSwap nu păstrează banii utilizatorilor. Platforma utilizează Blockchain-ul Ethereum și atomic swaps bazate pe contracte smart, pentru a asigura că activele unui utilizator nu sunt tranzacționate fără a primi alte active în schimb, de la alt utilizator.

“Într-un fel, exchange-urile centralizate se comportă similar băncilor sau brokerilor, pentru că păstrează toți banii clienților și percep comisioane. Este destul de problematic însă, pentru că sunt atacate destul de des de hackeri”, a adăugat Tabar.

Cum se pot realiza schimburile între criptomonede și fiat?

Cele mai multe case de schimb descentralizate permit tranzacțiile dintr-o criptovalută în alta. Deși acest model este des întâlnit, Bisq este unul dintre puținele exchange-uri descentralizate care oferă utilizatorilor posibilitatea de a preschimba Bitcoin cu bani fiat, dar și cu altcoini.

“Schimburile între criptovalute și fiat se descentralizează greu, întrucât banii fiat sunt controlați în mod centralizat de bănci și guverne”, afirmă Chris Beams, co-fondatorul Bisq. “Asta înseamnă că orice sistem conceput pentru a automatiza procesul de preschimbare a criptovalutelor cu fiat trebuie să primească autorizare de la cei care au putere de decizie, dar de cele mai multe ori aceștia aleg să evite tranzacțiile cu Bitcoin și cu monede digitale – așa cum s-a întâmplat luna trecută, când Visa a sistat cardurile de debit Bitcoin”.

Totuși, Bisq reușește să rezolve aceatsă problemă prin coordonarea manuală a plăților cu fiat. Este important de reținut că Bisq nu lucrează direct nici cu băncile, nici cu alte sisteme naționale de plată. În schimb, protocolul tranzacțiilor Bisq orchestrează procesul prin care cumpărătoprul și vânzătorul lucrează împreună pentru a stabili o plată cu fiat în exteriorul aplicației Bisq – cum ar fi de exemplu în Europa o plată SEPA directă între doi oameni.

Bisq impresionează de asemenea și din perspectiva nivelului înalt de securitate a rețelei p2p.

“Exchange-urile centralizate solicită des utilizatorilor să își “depoziteze” fondurile crypto și fiat, casa de schimb având astfel și control – sau custodie – asupra lor. Bisq însă nu deține niciun control, ceea ce înseamnă că utilizatorii au putere totală. Lor nu li se cere niciodată să își dea cheile private pe mâna unui intermediar, cu alte cuvinte aceste chei nu pot fi furate de vreo entitate terță. Aceste proceduri fac ca Bisq să fie substanțial mai sigur în ceea ce privește schimburile valutare” a mai adăugat Beam.

Recent a fost lansată și versiunea Beta a platformei Hodl. Este vorba de alt exchange crypto p2p, care permite clienților să tranzacționeze în mod direct, fără a deține fondurile acestora.

În schimb, în cazul Hodl, fondurile sunt blocate într-un sistem escrow de tip multisig.

La fiecare contract între doi participanți se generează o adresă escrow multisig. Cel care vinde criptomonede transmite fondurile din portofel către contul escrow unde se blochează banii, iar cel care cumpără îi trimite fiat vânzătorului. Ulterior, fondurile din escrow sunt deblocate și cumpărătorul își primește și el monedele digitale.

Siguranță sporită

Mai mult, întrucât exchange-urile descentralizate nu păstrează fonduri prin prisma naturii lor peer-to-peer, utilizatorii nu sunt supuși procedurilor AML / KYC.

“AML și KYC, în combinație cu transparența Blockchain-ului Bitcoin, înseamnă o mare pierdere din punct de vedere al intimității”, susține Manfred Karrer, fondatorul Bisq.

“Dacă ne gândim la toate datele colectate de aceste exchange-uri centralizate, devine absurd faptul că putem să ne dăm seama cât câștigă, păstrează sau cheltuie  cineva, sau chiar pe ce dă banii mai des. Nu este vorba doar de un inconvenient; pur și simplu Bitcoin nu-și mai găsește rostul pentru tranzacții, inclusiv pentru cele perfect legale”.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
WowWow
1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...