Loading Posts...

Despre criptovaluta Dash

La ora articolului, Dash deţine un market cap de 2.3 miliarde USD şi este unul dintre cei mai vechi altcoini de pe piaţă. Dezvoltatorii vor susţine, în curând, la Londra, prima conferinţă dedicată proiectului.

Memorii din trecut

Dash, care s-a numit initial Darkcoin, a suferit în anul 2014 un eşec usturător, la lansarea update-ului “Release Candidate 3” (RC3). În urma eşecului, au apărut şi bifurcări ale reţelei. Dezvoltatorii nu s-au lăsat păgubaşi: au fixat bugurile şi au încercat iarăşi lansarea update-ului. Dar s-au lovit de un nou eşec. Reţeaua s-a bifurcat din nou, iar codul a trebuit să fie retras.

Cum a reuşit totuşi Dash să se afirme pe o piaţă unde mulţi alţi altcoini au dat greş? În primul rând datorita founderului – Evan Duffield. Mintea strălucită a acestuia şi determinarea sa au ajutat criptovaluta să reziste încă din perioada timpurie a criptovalutelor şi până astăzi. Când a apărut problema majoră la update-ul RC3, Duffield a adoptat un alt plan: să realizeze o bifurcare hard, setată iniţial ca o bifurcare soft.

Cu o bifurcare soft, toti clienţii din reţea erau în continuare compatibili. Doar clienţii upgradaţi puteau beneficia de noile caracteristici, dar toţi puteau interacţiona fără a se destabiliza reţeaua. În orice caz, schimbările plănuite de fondator necesitau o bifurcare hard, care ar fi făcut ca toate nodurile ne-upgradate să fie incompatibile. Iar în afara situaţiei în care majoritatea nodurilor ar fi efectuat în acelaşi timp upgrade-ul, s-ar fi putut instala haosul.

Duffield a realizat că ar fi putut solicita tuturor să treacă la noul software RC3 şi să lase dezactivate părţile incompatibile. Apoi, după ce o majoritate covârşitoare ar fi efectuat upgrade-ul, el ar fi putut trimite un mesaj întregii reţele pentru a activa noul cod. La acel moment nu ar mai fi fost niciun pericol pentru reţea, deoarece teoretic toţi clienţii ar fi fost upgradaţi şi capabili de a rula aceeaşi versiune.

Această abordare a avut succes şi a fost reutilizată la fiecare upgrade de soft în reţea de la RC3. Comunitatea a numit această abordare “metoda spork” (metoda furculiţei).

Trezorerie

În august 2015 a fost adăugată o caracteristică nouă: sistemul de trezorerie. Numit iniţial “guvernare descentralizată prin Blockchain”, sistemul permitea celor care deţineau noduri master să voteze propunerile bugetare. Aceste propuneri erau alocate direct din Blockchain, dintr-o porţiune a recompensei din fiecare bloc.

Astfel, o criptovalută reuşea în sfârşit să se autosusţină, fără a depinde de donaţii. Mai mult, Dash avea un sistem de guvernare care permitea celor care deţineau criptomonede să voteze direcţiile în care o lua proiectul.

Însă piaţa nu a reacţionat la aceste mişcări…Preţul a rămas neschimbat.

În timp însă, sistemul de trezorerie a devenit chintesenţa Dash. Iată ce transmitea Duffield în acele vremuri, predicţii ce s-au adeverit în timp:

“Pentru a garanta sustenabilitatea pe termen lung, reţeaua va păstra în escrow o fracţiune din recompensele blocurilor. Deţinătorii de noduri master vor acţiona ca stewarzi şi vor investi în mentenanţa şi în expansiunea reţelei. Aceste mişcări vor avea ca efect dezvoltarea rapidă şi promovarea, creându-se un cerc în care va beneficia toată lumea – minerii, operatorii de noduri master, investitorii şi utilizatorii. Mai mult, Blockchain-ul însuşi va avea un mechanism de autoapărare care nu va putea fi controlat de nimeni”.

În urmă cu doi ani, bugetul lunar de trezorerie al reţelei Dash era de 15.000$. Astăzi el numără 2.4 milioane de dolari.

Sponsorizarea acordată lui Max Keiser

Reţeaua Dash a aprobat luna trecută cea mai mare sponsorizare cu criptomonedă, plătind 500.000$ pentru serialul Great American Pilgrimage, realizat de Stephen Baldwin în colaborare cu Max Keiser. Emisiunea va fi difuzată de postul american de televiziune RT şi va fi vizionată de 700 de milioane de telespectatori la nivel global.

Max Keiser şi Stephen Baldwin vor călători în toată America într-o rulotă brand-uită cu Dash şi vor discuta cu oamenii de rând despre ce înseamnă să fii american. Pe drum ei vor discuta şi despre Dash şi vor oferi diverse cadouri cu reclamă la Dash.

Keiser este celebru în comunitatea crypto pentru emisiunea pe care o prezintă – “The Keiser Report.” Într-un interviu acordat către CoinTelegraph, Keiser a declarat următoarele:

De ce ai ales sponsorizarea de la Dash? Doar pentru bani?

Max Keiser: Am menţionat la Keiser Report că ar fi bine ca turul pe care îl vom întreprinde să fie sponsorizat de o criptovalută, iar Dash a profitat de această oportunitate. Şi, în opinia mea, ei au cea mai potrivită infrastructură pentru acest lucru. Şi aşa s-a întâmplat.

Poate Dash să existe alături de Bitcoin şi Ethereum, sau trebuie să fie doar un învingător?

MK: Piaţa crypto se apropie de 5 trilioane de dolari. Vor exista mulţi învingători.

În opinia ta, care este cea mai importantă caracteristică a Dash? Poţi spune un detaliu care îi va aduce succesul?

MK: Modelul de guvernare este remarcabil. Iar comunitatea este fantastică.

Poţi face o estimare a preţului Dash peste cinci ani?

MK: Nu îmi plac predicţiile de preţ întrucât ne îndepărtează de cea mai simplă cale, dar şi cea mai bună, de a participa la lumea crypto: cumpără şi păstrează. În următorii 10 ani întreaga lume se va schimba pe măsură ce banii se vor transforma în reţele mondiale de idei monetizate care interacţionează în mod perfect, global, conştient şi inconştient. Toate se vor îmbina într-un festival al bucuriei de a trăi într-o criptoeconomie generoasă care sprijină viaţa.

Ce se va întâmpla în viitor

Modelul de guvernare şi de finanţare îi conferă criptovalutei un mare avantaj pe piaţă. Însă aşa cum a mai spus şi Max Keiser, această industrie nu este una a non-valorilor. În timp ce valutele digitale se afirmă în mainstream, mulţi altcoini se chinuie să supravieţuiască. Ne aflăm într-o perioadă în care niciun proiect nu ar trebui să încerce singur să răzbească, ci mai degrabă toate ar trebui să se ajute reciproc.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

5
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show one comment

November 27, 2018
0

Merci de articol, chiar aveam nevoie de informații despre Dash.

Leave a Reply

Loading Posts...