Loading Posts...

Despre criptovaluta Cardano (ADA)

Cardano (ADA) a luat naștere la data de 1 octombrie 2017. Market cap-ul noii criptovalute era în valoare de 600 mil. USD.

Evenimentul a fost neobișnuit, pentru că rar apar monede digitale noi cu un market cap atât de mare. Dar Cardano este un proiect diferit. Este un proiect ambițios, are o echipă puternică de dezvoltare și a stârnit un interes uriaș. Până la finalul anului, Cardano ajunsese la un capital de 20 mld. USD, în pofida faptului că se afla într-o fază incipientă. În ianuarie 2018 a atins un market cap de 33 mld. USD, dar a scăzut ulterior la 10 miliarde, odată cu prăbușirea pieței crypto. În prezent ocupă locul 6 pe CoinMarketCap, după Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash și  Litecoin, informează Mashable.com.

Dar totuși de ce este comunitatea crypto atât de încrezătoare în Cardano?

Developrii Cardano susțin că vor rezolva cele mai multe probleme care macină criptovalutele cu ștate vechi, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum. Bitcoin nu este flexibil, are tranzacții lente și comisioane mari, datorită protocolului limitat și a cererii enorme. Pe de altă parte, Ethereum este mult mai flexibil, dar nu oferă suficientă siguranță și nu are nici perspective de scalare, așa cum recunoaște și developerul Vlad Zamfir.

Cardano însă se laudă cu un cod foarte securizat, verificat și răsverificat de mulți experți și oameni de știință. Este rapid și scalabil, datorită algoritmului de tip PoS Ouroboros. Codul este scris în Haskell, un limbaj de programare utilizat în general în cazurile în care securitatea este esențială, cum ar fi băncile, armata sau industria aeronautică. Acesta oferă interoperabilitatea cu criptovalutele existente. În plus, conferă și sustenabilitate pe termen lung, prin utilizarea unui tezaur crypto care poate finanța proiectul.

Cardano se bucură și de o echipă puternică de dezvoltare. Liderul echipei, Charles Hoskinson, a studiat Teoria Analitică a Numerelor în cadrul a două universități: Universitatea Metropolitană din Denver și Universitatea din Colorado; ulterior a devenit co-fondator al Ethereum. În prezent călătorește în jurul lumii pentru a le explica oamenilor ce înseamnă crypto și pentru a promova Cardano.

“Nu am apelat la marketing”, a transmis Hoskinson pentru Mashable, referindu-se la începuturile proiectului. “Când Cardano a fost listat de Bittrex, a fost prima dată când a auzit și lumea de noua monedă; a fost și prima dată când au văzut conceptele unei criptovalute din generația a treia. […] Au văzut codul, au văzut progresul, și au spus fir-ar să fie, cum am ratat asta”.

O criptovalută construită de la zero

Hoskinson se referă la Bitcoin și Ethereum când vorbește despre prima și respectiv a doua generație de monede digitale. Fiecare a fost prima pentru generația ei, astfel că developerii nu puteau fi pregătiți pentru toate problemele care au apărut ulterior. Cardano a avut avantaj aici, putând învăța din greșelile predecesorilor.

“Fiecare componentă a acestui sistem a fost construită de la zero”, afirmă Hoskinson. Și cum totul a fost verificat de experți și oameni de știință, codul ar trebui să fie mult mai sigur în comparație cu orice altă criptovalută.

Hoskinson nu vorbește prostii. Cryptomiso, un site care listează monedele digitale în funcție de credibilitatea și activitatea de pe Github, poziționează Cardano pe locul 2. Și proiectul chiar este activ: algoritmul Oroborous este lansat, la fel și portofelul Daedalus.

Cardano a fost construit pe două straturi: cel de bază, care este similar tehnologiei Bitcoin și care în esență se ocupă cu transferul monedelor între utilizatori și stratul de control, acesta fiind asemenător cu Ethereum deoarece permite anumitor aplicații să opereze pe platformă. Acest strat este într-o permanentă testare.

“Am început din spatele tuturor. […] După toată munca din 2016 și din 2017, ne apropiem acum de concurență. Diferența între noi și rivali este că atunci când apare o inovare, noi o facem publică. Și oamenii care ne verifică sunt criptografi și experți de la diverse universități, cum ar fi Cornell”, a adăugat Hoskinson.

Este Cardano mai bun ca Bitcoin și Ethereum?

“Cea mai bună veste se referă la modul în care am abordat lucrurile […] avem motoarele turate la maxim. De exemplu, Ethereum a lucrat la Casper vreme de trei ani. Noi am lucrat la Oroborous doar un an și jumătate. Și în ciuda faptului că am urmat toate formalitățile […] am progresat mai mult ca Ethereum, în condițiile în care rețeaua noastră operează deja cu Proof of Stake”.

Hoskinson are legături vechi cu Ethereum. El este unul dintre membrii fondatori și a ocupat poziția de CEO al proiectului între decembrie 2013 și mai 2014. IOHK, compania ctitorită în 2015 de Hoskinson și Jeremy Wood, are ca obiect de activitate dezvoltarea Cardano, dar a fost împlicată și la Ethereum Classic, o bifurcare a Ethereum.

Hoskinson este sigur de faptul că proiectul pe care îl conduce nu va avea rival pe piață, datorită interoperabilității cu alte platforme:

“Dacă ești un developer al contractelor smart, ai putea lucra astăzi la Ethereum, iar când layer-ul nostru ar fi în funcțiune, ai putea lansa contractele smart Ethereum pe sistemul nostru, iar acestea vor rula mai în siguranță, mai rapid și mai puțin costisitor”.

Conform declarațiilor lui Hoskinson, următoarea versiune a algoritmului Ouroborous – numită Shelley – va fi disponibilă în trimestrul al doilea din 2018. Ulterior, în septembrie, ar trebui să fie conectat și stratul pentru contractele smart la noua versiune a algoritmului. Odată ce acest eveniment va avea loc, “ușor-ușor, vom fi peste Bitcoin și Ethereum”, conchide Hoskinson.

Rezolvarea marilor probleme ale criptovalutelor

În prezent, developerii de criptovalute se concentrează asupra a două probleme stringente: Proof of Stake și sharding. PoS ajută la economisirea masivă a energiei, minatul nemaifiind necesar întrucât tranzacțiile din rețea sunt validate de proprietarii monedelor (stakerii). Sharding-ul, în domeniul Blockchain, se referă la divizarea lanțului în părți mai mici (shards), operație care îmbunătățește rapiditatea rețelei.

Reprezentanții Cardano afirmă că au rezolvat partea legată de PoS, singura dilemă fiind care abordare Proof of Stake este mai indicată.

Într-o discuție pe Twitter din august 2017, Vlad Zamfir (care lucrează alături de Vitalik Buterin la protocolul PoS pentru Ethereum), critica modul de abordare ales de Cardano.

tweet_charles_hoskinson_cardano

Hoskinson l-a înțepat pe Zamfir pentru faptul că nu a apelat la experți în vederea verificării codului Ethereum. Zamfir a replicat cu “durează destul de mult până primim păreri pertinente”.

Discuția în contradictoriu a continuat, Hoskinson scriind “Voi ați avut un an în fața noastră și tot v-am luat-o înainte cu publicarea și implementarea”.

Ce valoare are ADA

Aceasta este o dilemă obișnuită pentru evaluarea criptovalutelor: este o chestiune complicată și chiar dacă ai întreba experții, fiecare ar spune altceva. Cardano arată promițător – asta e cert – însă doar timpul poate spune dacă va avea succes. În orice caz, investitorii vor să afle cum pot determina valoarea ADA.

Hoskinson nu este foarte îngrijorat de fluctuațiile zilnice ale pieței. Ba chiar îi critică pe cei care sunt interesați doar de valoarea de moment a monedei.

Fiind întrebat despre beneficiile pe care le oferă în prezent criptomonedele ADA, el a spus că într-un viitor îndepărtat această criptovalută va fi la baza sistemului financiar mondial: “Într-o bună zi credem că vor avea un sistem cu 3 miliarde de utilizatori”.

Cu alte cuvinte, cei care au încredere deplină în proiect nu ar trebui să se gândească la prețul actual. “Dacă aveți încredere în viziunea noastră, atunci știți că va exista o cerere foarte mare pentru ADA. Ceea ce înseamnă, conform principiilor economice, că ADA se va aprecia”.

Cine-i șeful aici?

Deși este dificil de anticipat dacă ADA va fi mai bună decât competiția, asta nu e totul. La fel de greu este și să ne dăm seama cine conduce de fapt proiectul. Pe site-ul oficial sunt menționate trei entități: Fundația Cardano, IOHK și Emurgo.

“Bitcoin este anarhic”, crede Hoskinson, întărind ideea exprimată pe larg de scriitoarea Wendy McElroy în “The Satoshi Revolution”. “Iar Ethereum este apogeul și este condus de un singur om; el decide încotro se va îndrepta Ethereum”.

Similar modului în care tehnologia Cardano este împărțită în două straturi, la fel se întâmplă și cu structura de conducere a proiectului. “Am decis să divizăm puterea de decizie, astfel încât să nu existe un singur șef”, detaliază Hoskinson.

Așadar, organigrama regatului Cardano arată astfel: IOHK, compania lui Hoskinson, se ocupă de dezvoltare. Fundația Cardano promovează proiectul în toată lumea și acționează ca un intermediar între diverse entități. În sfârșit, Emurgo se ocupă doar de partea de business. Este de reținut faptul că Emurgo are sediul în Japonia, aspect care poate fi important în viitor, datorită atitudinii prietenoase a autorităților nipone față de criptovalute.

Această structură asigură evitarea conflictelor de interese, în opinia lui Hoskinson. El dă ca exemplu atacul hackerilor asupra DAO. În iunie 2016, hackerii au exploatat o vulnerabilitate a fondului descentralizat cu capital de risc DAO, care funcționa pe baza codului  Ethereum. Pagubele sau ridicat la 3.6 mil. ETH. Pentru a repara greșeala, managementul Ethereum a apelat la o bifurcare hard în urma căreia a apărut un lanț nou: Ethereum Classic.

“Vitalik face parte din consiliul de administrație al Fundației (n.r. Ethereum) […] și el se ocupa de eventualele probleme ale DAO. Și când DAO chiar a avut o problemă reală, ce crezi: el și-a asumat riscurile legale și riscurile de reglementare. […] Așa ceva nu se poate întâmpla în cazul nostru”.

Criptomoneda lucrului bine făcut

Pe hârtie, planul pentru Cardano pare bine pus la punct. Uneori însă trebuie să mai acționezi și după instinct, așa cum au procedat competitorii Cardano.

În ciuda potențialului tehnic superior și al celorlalte avantaje oferite de Cardano, Bitcoin rămâne cea mai cunoscută monedă digitală și are avantajul de a fi prima criptomonedă din istorie. În același timp, pe platforma Ethereum rulează mii de aplicații descentralizate și zeci de ICO-uri. Cardano trebuie mai întâi să conceapă instrumente pentru ca developerii să realizeze astfel de proiecte. Și recrutarea developerilor pe o platformă nouă este de asemenea o sarcină dificilă. Să ne reamintim doar cum a eșuat Microsoft când a încercat să aducă developeri de iOS și Android pentru a lucra la Windows Phone.

În pofida entuziasmului referitor la viitorul Cardano, Hoskinson este conștient că mai are mult de muncă. Dar la final, crede el, va culege roadele:

“Te costă mai mult dacă faci totul cum trebuie. Dar odată ce reușești acest lucru, totul se accelerează și nu mai trebuie să repari greșeli din urmă, pentru că ai făcut totul bine de la început”.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
WowWow
2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...