Loading Posts...

De ce se tem băncile centrale de Bitcoin

bitcoin_vs_banci_centrale

Nu există sentimente de dragoste între băncile centrale și Bitcoin. Chiar dacă se petrec unele lucruri pozitive, opinia generală este plină de negativism. Validitatea criptovalutelor și tehnologiile descentralizate sunt privite în continuare cu suspiciune, în special de bănci. Acestea doresc ca Bitcoin să aibă o autoritate centrală, care să îi ofere criptovalutei o valoare reală.

Determinarea valorii Bitcoin

O mulțime de oameni și de instituții încearcă să determine valoarea Bitcoin. O formă descentralizată a banilor, care nu are o autoritate centrală, presupune diverse provocări. În plus, apare și întrebarea dacă această formă monetară are sau nu o valoare tangibilă. Chiar dacă Bitcoin are un preț pe piață, valoarea sa fluctuează zilnic.

Pentru băncile centrale, aceasta este o indicație clară că Bitcoin este prea volatil. În ultimii nouă ani au avut loc nenumărate suișuri și coborâșuri. Și se pare că în fiecare an există un trend al urșilor înaintea unei alte ascensiuni a prețului. În 2018, acest trend al urșilor a fost foarte proeminent, Bitcoin devalorizându-se cu două treimi.

Comparativ cu aurul, Bitcoin este mult mai volatil. În același timp, este evident că aurul nu mai prezintă același interes investitorilor, chiar dacă el reprezintă o bună modalitate de stocare a valorilor. Unii au atribuit această caracteristică și Monedei Internetului, chiar dacă volatilitatea este un obstacol în acest sens. Acestea fiind spuse, Bitcoin și-a păstrat destul de bine valoarea, în comparație cu anul trecut, criptovaluta costând mult peste prețul pe care îl avea în iunie 2017. La acea vreme, Bitcoin era cotat la 2500$.

“Nevoia” de autoritate centrală

În ceea ce privește Bitcoin, una dintre discuțiile cele mai des întâlnite este cea legată de lipsa centralizării. Mai precis, nu există niciun dezvoltator central și nicio companie, bancă sau formă de guvernare care să fie responsabilă de sprijinirea celei mai importante criptomonede din lume. Este o abordare cu totul și cu totul diferită a conceptului monetar, o abordare care dă bătăi de cap băncilor centrale. Pentru bănci, finanțele înseamnă încredere – nu avem altă posibilitate decât să ne încredem banii pe mâinile instituțiilor financiare. Pe de altă parte, Bitcoin nu necesită deloc încredere, și exact aceasta este și amenințarea pe care o simt băncile, care nu fac decât să profite pe spinarea altora.

În fapt, unii experți merg atât de departe încât susțin că Bitcoin este un pericol de extincție al băncilor, numindu-l “Napster al banilor”. În plus, el este și o alternativă la banking-ul tradițional. Asta nu este o garanție a succesului, dar cu siguranță este un concept interesant. Natura peer-to-peer a Bitcoin nu ar trebui privită cu superficialitate. Chiar și așa, este în regulă să spunem că în ultimii ani prețul Bitcoin pur și simplu a luat-o înaintea tehnologiei.

Toate aceste aspecte creează un viitor foarte interesant pentru criptovalute. “Schimbul de gardă” în domeniul finanțelor va avea loc mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu poate ști dacă monedele digitale vor avea succes, sau dacă ele vor rămâne vehicule ale investițiilor efectuate de speculanți. Cât timp tehnologia Bitcoin nu este suficient de matură, ea nu va fi folosită foarte mult pe post de valută tradițională. Din fericire, lucrurile evoluează în bine, grație – printre altele – și Lightning Network. În același timp, există și alte Blockchain-uri și criptovalute rapide, care fac ca băncile să pară că aparțin Evului Mediu.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...