Loading Posts...

Cum își amintește începuturile Bitcoin unul dintre primii cypherpunks

bitcoin_cypherpunks

La începutul anilor ’90, niște experți ai criptografiei numiți “cypherpunks” au dat naștere ideii de bani digitali și au promovat libertatea prin intermediul tehnologiei. Timothy C. May a fost unul dintre acești vizionari, el prezicând de atunci dezvoltarea mesageriei criptate, a criptovalutelor și a contractelor electronice.

Citeşte şi Cine au fost cypherpunks

Timothy May explică originea mișcării cypherpunk

În cadrul unui speech intitulat “Thirty Years of Crypto Anarchy” (n.r. Treizeci de ani de anarhie crypto), fostul inginer de la Intel descria primele zile ale grupului de cypherpunks. Acești avocați ai anonimității au inițiat mișcarea în Silicon Valley, dar și online, prin intermediul unei liste de emailuri. S-au alăturat apoi și unii cypherpunks din San Francisco, cum ar fi Eric Hughes, John Gilmore sau St. Jude.

May, unul dintre cei mai vocali din grup, este autorul multor scrieri crypto-anarhice între anii 1990 și 2000. Multe din eseurile sale anticipau tehnologii viitoare, care aveau să submineze tirania și supravegherea guvernului. Un manuscris din 1988, intitulat “Crypto-Anarchist Manifesto”, descria tehnologiile descentralizate – cum ar fi  Bitcoin – care într-un final ar fi dezmembrat corporațiile și guvernele.

“Așa cum tehnologia tipografică a redus puterea autorităților medievale și puterea structurii sociale, la fel va fi și în cazul metodelor criptologice, care vor schimba fundamental natura corporațiilor și intervențiile guvernului în tranzacțiile economice”.

Cum a sesizat în lista de email a criptografilor white paper-ul scris de Satoshi

După rememorarea originilor mişcării cypherpunk, fostul inginer a discutat despre Bitcoin, Ethereum şi despre infamul DAO de vara trecută, citează News.Bitcoin.com. După ce s-a îndepărtat de cypherpunk mailing list, May a descoperit online pe un utilizator care îşi spunea Satoshi şi care discuta despre o nouă formă digitală de bani.

“La mijlocul anilor 2000, prin 2006 sau 2007, mulţi oameni au reluat discuţiile despre banii digitali. Între 2008 şi 2009, un nou membru al listei de email care se intitula Satoshi, a emis un white paper în care propunea un sistem care rezolva problema de consens Bizantină prontr-o metodă nouă, bazată pe Proof of Work”.

Despre Ethereum şi DAO

May a descris Bitcoin ca pe o tehnologie care nu a cerut permisiunea agenţiilor guvernamentale: “Bitcoin este un alt exemplu de explozie undeva în lume, care s-a propagat rapid, înainte de a putea fi oprit”.

Fondatorul mişcării cypherpunk a discutat mai departe despre Ethereum şi despre incidentul DAO (n.r. Decentralized Autonomous Organization). În opinia lui May, hackerul a reuşit furtul de Ether datorită manierei în care fusese scris codul.

Conform lui May, “aplicaţia care poate ucide Ethereum nu a apărut încă”. Ethereum are utilizări mai mari ca Bitcoin, dar nu se ştie ce aplicaţie l-ar putea îngropa. Criptograful, care urmăreşte ştirile crypto pe Reddit, crede că din multitudinea de Blockchain-uri anunţate zilnic, majoritatea vor eşua.

May a scris despre criptovalute cu mulţi ani înainte de apariţia Bitcoin. El a mai detaliat la final că perspectivele grupului original de cypherpunks sunt încă viabile.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

5
HeartHeart
1
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...