Loading Posts...

Cum funcţionează comisioanele Bitcoin şi de ce sunt atât de mari

Comisioanele au fost foarte mari pe parcursul ultimelor săptămâni. Gazeta Bitcoin încearcă să aducă lumină asupra situaţiei şi să ajute utilizatorii să ia cele mai bune decizii referitoare la comisioanele pătite pentru tranzacţii.

Comision de 3$ pentru o tranzacţie de 5$?

În timp ce criptomoneda încearcă să ajungă la o cotaţie de 5000$, mulţi utilizatori nu înţeleg cum funcţionează Bitcoinul. Aceasta este OK, întrucât mulţi se implică în fenomen doar pentru investiţii. Majoritatea a observat însă că reţeaua percepe comisioane tot mai mari, chiar şi pentru tranzacţiile de valori mici.

Spre diferenţă de instituţiile financiare, comisioanele Bitcoin nu depind de cantitatea fondurilor transmise. Astfel, comisioanele pentru tranzacţii de 5$ ar putea fi la fel de mari ca acelea pentru tranzacţii de 5000$. Comisioanele nu sunt măsurate în dolari, nici măcar în Bitcoin. Ele sunt calculate în “satoshi per byte” sau sat/byte.

1 satoshi este cea mai mică diviziune a Bitcoinului: 100.000.000 de satoshi reprezintă 1BTC.

Astfel, în locul unei plăţi pentru fiecare Bitcoin tranzacţionat, se plăteşte pentru cantitatea de date pe care o ocupă tranzacţia într-un bloc. Mărimea medie a tranzacţiilor este de 226 bytes şi timpul necesar confirmării unei tranzacţii depinde de comisionul plătit.

De ce nu au scăzut comisioanele după activarea Segwit

Conform Bitcoinist.com, efectele SegWit asupra tranzacţiilor se vor putea vedea peste câteva săptămâni sau luni. Singurele tranzacţii care pot ajuta la mărirea capacităţii sunt cele efectuate din adrese SegWit. Aceste adrese sunt oferite de portofelele care suportă SegWit. În prezent foarte puţine portofele sunt “Segwit ready”, astfel că adresele SegWit sunt destul de rare.

Pentru a vedea cu adevărat efectele, majoritatea tranzacţiilor ar trebui să se realizeze cu adrese SegWit, lucru care se va realiza în timp. Când aproape toate criptomonedele vor fi mutate, se vor putea include mai multe tranzacţii în blocuri, iar comisioanele vor fi mai mici.

Graficul de mai jos ilustrează tranzacţiile SegWit comparate cu tranzacţiile normale.

O altă problemă uriaşă a dezvoltatorilor de portofele este crearea unui algoritm eficient de estimare a comisioanelor. Multe portofele funcţionează folosind datele unor site-uri populare de vizualizare a mempool-ului. Însă multe dintre aceste site-uri nu s-au adaptat schimbărilor majore ale comisioanelor.

Chiar dacă uneori există tranzacţii cu comisioane de 40 sat/b care sunt confirmate în 10 minute, site-urile recomandă plata unor comisioane de aproape zece ori mai mari. Un software mai bun îi va ajuta pe utilizatori să beneficieze de comisioane avantajoase, iar piaţa per ansamblu va avea nişte comisioane corecte.

Bitcoin este afectat de mecanismul de ajustare a dificultăţii implementat de Bitcoin Cash

Aşa cum Gazeta Bitcoin a anunţat la începutul lui august, o bifurcare hard a avut loc în reţea, creându-se o criptovalută nouă: Bitcoin Cash. Problema majoră a developerilor Bitcoin Cash a reprezentat-o puterea scăzută de hash. Dacă doar un număr mic de mineri s-ar fi mutat de pe reţeaua Bitcoin pe Bitcoin Cash, s-ar fi creat un număr nesemnificativ de blocuri, iar noua reţea ar fi putut fi abandonată.

Soluţia adoptată a fost implementarea unui mecanism de urgenţă de ajustare a dificultăţii (EDA – Emergency Difficulty Adjustment mechanism). Acesta funcţionează astfel: dacă într-o perioadă se înregistrează un număr scăzut de blocuri, dificultatea va scădea imediat. Aceasta este o problemă din cauză că minerii vor să lucreze pe cel mai profitabil lanţ.

Astfel, dacă aceştia se mută o perioadă pe lanţul Bitcoin, EDA va micşora dificultatea oricât ar fi nevoie – chiar şi la zero.

Oscilările dificultăţii fac ca blocurile noi să fie găsite cu greutate în reţeaua Bitcoin Cash şi de asemenea îngreunează procesarea tranzacţiilor din reţeaua Bitcoin. Cu alte cuvinte, se realizează mai puţine tranzacţii pe secundă şi comisioanele sunt mai mari.

Cum se pot afla care sunt comisioanele corecte

Există multe site-uri de estimare a comisioanelor, cel mai popular fiind BitcoinFees.21.co. Algoritmul acestuia este însă mult depăşit, uneori sugerând comisioane de cinci ori mai mari decât ar trebui. Cel mai bun lucru de făcut este să vedem care au fost cele mai mici comisioane incluse în cel mai recent bloc.

De exemplu, putem vizualiza ultimul bloc apărut pe Blockchain.info. Dacă scrolăm în josul paginii, putem vedea tranzacţiile incluse. Tranzacţiile cu cele mai mici comisioane sunt de obicei ultimele din listă. Astfel, putem lua ca reper acele comisioane şi să ni le setăm pe ale noastre la valori un pic mai mari. Astfel, tranzacţiile vor fi incluse în blocurile imediat următoare.

Multe portofele nu permit însă utilizatorilor să seteze comisioane custom, ceea ce reprezintă costuri mai mari. Gazeta Bitcoin sugerează utilizatorilor să aştepte până când nu mai sunt multe tranzacţii în mempool (de exemplu în weekend), şi atunci să îşi mute fondurile în portofele care suportă comisioane custom. Printre acestea se numără de exemplu Electrum sau Bitcoin Core.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...