Loading Posts...

Coreea de Nord suspectată că ar fi atacat un exchange sud-coreean

youbit_atac_coreea_de_nord

Se pare că în spatele atacului asupra exchange-ului Youbit s-ar afla statul nord-coreean. Casa de schimb valutar Youbit a închis porțile și a demarat procedura de faliment.

Organele de anchetă din Coreea de Sud cred că vecinii nordici sunt hackerii care au spart Youbit, afirmă niște surse apropiate anchetei, citate de Bloomberg.

Yapian, proprietarul exchange-ului, a spus săptămâna trecută că va închide afacerea și va iniția falimentul companiei, după un atac al hackerilor care s-a soldat cu furtul a 17% din active. Exchange-ul a mai fost atacat și în aprilie, tot nord-coreenii fiind suspectați și atunci.

Poliția statului asiatic și Agenția Coreeană de Internet și Securitate colaborează la elucidarea acestui caz și cred că este vorba de aceiași hackeri care au lovit și în primăvară, afirmă o sursă care a dorit să îi fie păstrată anonimitatea. Deși nu spun clar că suspectează pe cineva din țara vecină, anchetatorii sunt deschiși tuturor pistelor posibile.

Wall Street Journal, citat de Bloomberg, menţionează că investigatorii au indicii conform cărora Coreea de Nord ar fi în spatele atacului la exchange-ul Youbit. Purtătorii de cuvânt ai poliţiei şi ai Agenţiei de Internet şi Securitate nu au putut fi contactaţi.

Atacul are loc într-o perioadă în care armata cibernetică din Coreea de Nord se concentrează asupra criptovalutelor şi asupra caselor de schimb, afirmă Luke McNamara, analist senior la compania americană de cercetare cibernetică FireEye Inc.

“Este un adversar pe care l-am observat cum devine capabil să urmărească anumite ţinte pe care şi le propune”, transmite McNamara. “Este doar un element dintr-o strategie pe care se pare că au început să o dezvolte cel puţin din 2016, de când se folosesc de această abilitate pentru a fura fonduri”.

Coreea de Nord a folosit o armată de hackeri pentru a obţine bani, în condiţiile în care S.U.A. au impus sancţiuni pentru a dejuca planurile nucleare ale lui Kim Jong Un. Săptămâna trecută, S.U.A. au acuzat că statul nord-coreean ar fi fost şi în spatele atacului de tip ransomware WannaCry, care a afectat mii de calculatoare din toată lumea.

Deşi în Coreea de Nord doar o mică parte a populaţiei are acces la Internet, antrenarea soldaţilor cibernetici a demarat încă de la începutul anilor ’90, spun surse din Departamentul de Apărare din Coreea de Sud. Conform Institutului de Politici Strategice din Australia, se pare că este vorba de peste 1700 de hackeri plătiţi de stat, sprijiniţi de peste 5000 de angajaţi.

Şi dacă s-ar tăia accesul la Internet al Coreei de Nord, tot nu ar fi de prea mare folos, întrucât este posibil să existe variante cibernetice strategic amplasate în afara ţării, eventual în anumite ambasade sau în alte locaţii mascate prin diverse companii, a mai adăugat McNamara.

Statul asiatic a devenit un adept tot mai puternic al atacurilor asupra sistemelor informatice din toată lumea, cu scopul de a obţine bani şi alte beneficii strategice. Anul acesta, hackerii din Phenian au fost acuzaţi de furtul planurilor militare ale S.U.A. şi ale Coreei de Sud, dar şi pentru sustragerea a 60 milioane de dolari dintr-o bancă din Taiwan.

Conform companiei FireEye, cea mai uzitată cale de infiltrare în interiorul unui exchange crypto este prin trimiterea de emailuri conţinând malware către angajaţii casei de schimb. Breşele de securitate apar apoi după ce sunt deschise ataşamentele respectivelor emailuri.

Cum ți s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
WowWow
1
SadSad
1
HahaHaha
1
HeartHeart
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...