Loading Posts...

Cine este Satoshi Nakamoto? CIA, FBI sau NSA ar putea avea răspunsul

Cine_este_Satoshi_Nakamoto

“Solicitarea a fost respinsă”, este răspunsul CIA, agenția spunând că “nu poate confirma nici infirma existența unor astfel de documente”. Un jurnalist a solicitat “agenției” să prezinte informațiile pe care le deține despre Satoshi Nakamoto, fondatorul Bitcoin. Până în prezent, toate tentativele de a afla adevăratul nume al lui Satoshi au condus doar la mai multă confuzie și la mai multe semne de întrebare. Cel puțin doi ziariști sunt de părere că serviciile secrete americane știu cine este creatorul primei criptovalute din lume.

Serviciile secrete refuză să spună ce documente au despre Satoshi Nakamoto

cia_satoshi

Nu se întâmplă des ca un jurnalist să contacteze Central Intelligence Agency (CIA), dar acest lucru s-a petrecut însă zilele trecute.

Personajul în cauză este Daniel Oberhaus, membru al publicației Motherboard. În tentativa de a continua investigațiile altor bloggeri și jurnaliști pentru a afla adevărata identitate a lui Satoshi, Oberhaus a transmis că “[…] mi-am dat seama că nu ar strica să întreb agențiile ce știu despre Nakamoto”. Solicitările au fost efectuate în baza Actului de Libertate a Informațiilor.

De multe ori, solicitările de acest gen sunt respinse de către agenții, justificările fiind diverse, de la neclaritatea întrebărilor și incorectitudinea documentelor prezentate, până la siguranța națională.

“Am decis să fiu exhaustiv și să solicit de la FBI și CIA toate emaiurile care conțin numele Satoshi Nakamoto. Agențiile țin ca aceste solicitări să fie însoțite în general de informații pe care nu le are nimeni dinainte, dar uneori îți trimit un teanc de emailuri în față și îți urează succes”, a adăugat jurnalistul. Agenția CIA i-a trimis un răspuns scurt și la obiect, plin de termeni birocratici, referindu-se la ea însăși la persoana a treia: “solicitarea a fost respinsă, agenția declarând că nu poate confirma nici infirma existența documentelor cerute”.

CIA și minciuna prin omisiune

Răspunsul oferit de CIA este o stratagemă clasică de a spune un adevăr, fără a dezvălui însă informațiile cheie. Tactica este numită și minciuna parlamentară, sau minciuna prin omisiune.

Totodată, trebuie menționate și eforturile blogger-ului Alexander Muse de a afla cine este Satoshi Nakamoto. Muse a scris trei articole anul trecut pe această temă. Blogger-ul s-a entuziasmat mai ales când a aflat că o sursă pe care o avea Departamentul de Securitate Internă al S.U.A. i-a transmis că are niște informații din interior.

“Conform sursei mele, NSA (Agenția de Securitate Națională din S.U.A.) a reușit să compare prin stilometrie scrierile lui Satoshi cu bilioane de alte scrieri ale oamenilor din toată lumea. Prin preluarea textelor lui Satoshi, urmată de aflarea celor mai folosite 50 de cuvinte, NSA a împărțit scrierile lui Satoshi în fragmente de 5000 de cuvinte și le-a analizat pe toate pentru a găsi frecvența celor 50 de cuvinte. Rezultatul a fost un identificator unic de 50 de numere pentru fiecare fragment. Apoi, NSA a plasat fiecare din aceste numere într-un spațiu cu 50 de dimensiuni și le-a transpus în plan folosind analiza componentelor principale. Ceea ce a rezultat este o “amprentă” pentru orice a scris Satoshi și poate fi comparat cu orice altă scriere“, a transmis Muse, citat de Bitcoin.com.

Identitatea creatorului Bitcoin este de o importanță maximă pentru guvernul american, în special de când prețul Monedei Internetului a început să crească, iar oamenii s-au bazat pe ea. Problema Departamentului de Securitate Internă este că Satoshi ar putea avea o naționalitate străină. Dacă Bitcoin poate face tot ceea ce susține, inclusiv să distrugă piețele financiare, o țară ostilă Americii ar putea profita. “De ce atâtea necazuri când încerci să îl identifici pe Satoshi? Sursa mea îmi spune că administrația Obama era îngrijorată că Nakamoto este un agent rus sau chinez, iar Bitcoin ar putea fi folosit ca o armă împotriva noastră în viitor. Cunoașterea sursei ar fi ajutat guvernul să înțeleagă motivele. Din cunoștințele mele, Satoshi nu a încălcat nicio lege și nu știu nici dacă NSA a aflat sau nu dacă este un spion rus sau chinez, sau doar un hacker crypto din Japonia”, a mai adăugat Muse.

În final, Muse s-a lăsat păgubaș în încercarea de a afla cine este Satoshi. El însă a ajuns la concluzia că Departamentul de Securitate Internă știe cine este creatorul Bitcoin, și probabil că este vorba de un grup de persoane, nu de un singur individ. În urma eforturilor depuse, el a fost contactat personal de către department și a fost întrebat dacă este disponibil pentru un interviu. Blogger-ul a fost de acord, menționând că nu poate publica ce a discutat, însă a transmis că a fost contactat în urma articolelor pe care le scrisese anterior despre Satoshi. “Am ajuns să nu mai răspund la telefon și la mesageria vocală. Emailul îmi este plin, cu peste 10.000 de mesaje necitite. Singura cale de a mă contacta acum este prin SMS, dar probabil că îmi voi schimba numărul în curând. În continuare nu știu cine este Satoshi Nakamoto, dar cred că NSA știe”.

Crezi că se va afla vreodată cine este Satoshi Nakamoto? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...