Loading Posts...

Cine au fost cypherpunks

cypherpunks

În 1992, Internetul a devenit mai accesibil publicului. NSA activa cu toate motoarele turate, fiind prezentă în viaţa de zi cu zi. Dar secretele agenţiei au fost deconspirate de informatori, aceştia expunând public tehnicile de violare a intimităţii oamenilor şi monopolul instaurat asupra colectării masive de date personale. Cel mai important eveniment a fost când fostul angajat al NSA, Edward Snowden, a expus agenţia, fiind apoi obligat de împrejurări să părăsească S.U.A. Destăinuirile lui Snowden au relevat modul în care NSA spiona vieţile tuturor. Anterior acelui moment, un grup constituit din developeri şi vizionari a intrat în lumina reflectoarelor prin lupta contra acestei invazii şi prin redactarea unor materiale educaţionale precum şi a unor protocoale de contraatac.

 

“NSA a construit o infrastructură care permite interceptarea oricărei informaţii. Cu ajutorul acestei abilităţi este interceptată automat majoritatea comunicaţiilor, fără a avea o ţintă anume. Dacă aş vrea să îţi citesc emailurile sau dacă aş vrea numărul de telefon al soţiei tale, tot ce aş avea de făcut ar fi să mă uit peste interceptări. Pot obţine orice email ai avea, orice parolă, orice convorbire telefonică sau cărţile de credit pe care le deţii”.

— Edward Snowden

Ideile exprimate de cypherpunks, scrie News.Bitcoin.com, au luat naştere în Silicon Valley şi aveau o viziune de protejare a intimităţii şi de promovare a libertăţii prin intermediul tehnologiei. Un cypherpunk este un activist care apelează la software, la protocol, şi cel mai important, la criptografie, pentru a realiza o schimbare politică şi socială. În urmă cu câteva decade, NSA şi armata deţineau un control-monopol asupra criptografiei computerizate. Dar în 1975, Whitfield Diffie a creat cheia publică criptată, iar monopolul a început să se prăbuşească. Criptografia cheii publice a împins activismul într-o nouă eră, prin utilizarea tehnologiei. Această formă nouă a criptografiei a dus la crearea listelor private de emailuri, la programe software de protejare a indivizilor (n.r. cum ar fi de exemplu I2P), la centre de date şi la criptovalută.

La începutul anilor ’90, o parte a acestor activişti a conceput “Cypherpunk Mailing List” pentru a schimba informaţii referitoare la anonimitate, criptografie şi libertate online. Iniţial, din grup făceau parte Timothy May, Eric Hughes, St. Jude şi John Gilmore. Membrii grupului se întâlneau în fiecare sâmbătă într-un mic birou din Silicon Valley. În timp, listei de email i s-au adăugat câteva nume cu rezonanţă, cum ar fi Julian Assange, Adam Back, Phil Zimmerman sau Hal Finney. Fiecare membru şi-a adus aportul la protejarea anonimităţii online în noua economie tehnologică şi a apelat la metode proprii de a combate infiltrările inoportune ale guvernului.

Tim May, fondatorul grupului de cypherpunks, a redactat multe scrieri politice în care a explicat rolul grupului către comunitatea online. Ca om de ştiinţă cu vechime la Intel, May a scris în timpul liber despre importanţa criptografiei ca instrument de protecţie a informaţiilor utilizatorilor. May este autorul unor materiale de referinţă, cum ar fi “Crypto-Anarchist Manifesto”, “Cyphernomicon sau “Crypto Anarchy-Cyberstates and Pirate Utopias”. Aceste eseuri explică viziunea şi ideologia lui May şi au servit ca preambul pntru ceea ce a urmat. Multe din elementele descrise de el au luat naştere în următorul deceniu.

May a dezvăluit “Crypto-Anarchist Manifesto” în 1992, la o întâlnire a grupului de cypherpunks. El a spus că eseul a luat fiinţă în 1988 şi că l-a publicat pentru prima dată la întrunirea “Hackers Conference” din acelaşi an. Manuscrisul descria multe inovaţii tehnologice care puteau fi utilizate pentru a dejuca invazia guvernului şi a entităţilor adiacente acestuia asupra intimităţii oamenilor. May a explicat că protocoalele computerizate puteau oferi oamenilor şi grupurilor controlul asupra identităţilor online şi puteau permite oamenilor să comunice şi să schimbe informaţii în mod anonim.

“Interacţiunile prin intermediul reţelelor vor fi imposibil de urmărit, prin intermediul re-rutării pachetelor criptate şi prin intermediul sigiliilor tamper-proof (n.r. pachete rezistente la sabotaj), care vor implementa protocoale criptografice aproape perfecte din punct de vedere al siguranţei, faţă de orice tentativă de atac. Reputaţia va fi esenţială, mult mai importantă în relaţii decât scoring-urile de credit de astăzi. Aceste dezvoltări vor schimba complet natura reglementărilor guvernului, taxarea şi controlul economic, abilitatea de a păstra secretul asupra informaţiei şi chiar şi natura încrederii şi a reputaţiei”.

— Tim May, 1992

Când citesc acum, mulţi se întreabă cum această informaţie veche a putut prezice marile evenimente tehnologice care au urmat, cum ar fi TOR, I2P sau criptovaluta. Sau cum zeci de ani mai devreme, May a prevăzut aceste inovaţii tehnologice în acea perioadă timpurie a cyberspaţiului. Desigur, el a spus că statul va încerca să pună beţe în roate propagării informaţiei, prin crearea unor “protecţii” pentru îngrijorări false faţă de utilizatorii de Internet. May afirma că unele lucruri, cum ar fi drogurile şi evaziunea fiscală reprezentau motivele invocate de guvern pentru aceste “protecţii”.

Totuşi, May a spus că îngrijorările statului vor deveni “valide”, în timp ce ideologia cypherpunks îşi punea speranţa chiar în promovarea acestor lucruri. Aceste intenţii – care sfidau etica în opinia unora – au fost promovate de May şi de grupul de hackeri pe care îl conducea. Membrii grupului erau în special interesaţi de ideea unei anonimităţi pure, de spălarea banilor şi de dezagregarea tehnologică.

Tim May şi grupul său de “Crypto-Robin Hooders”, cu ajutorul cuvintelor şi al dezvoltării de software, au dat naştere puterii criptografiei, anonimităţii şi criptovalutei. La începutul anilor ’90, prin intermediul cuvintelor, ei au oferit instrumentele prin care grupurile şi oamenii se puteau proteja; această torţă ideologică a fost purtată apoi de către generaţiile următoare de activişti.

Din 1992, dezmembrarea şi nesupunerea prin intermediul criptografiei au avansat atât de rapid, încât este greu de imaginat că totul a fost prezis de către unii vizionari în urmă cu peste 20 de ani. Mai mult, aceştia nu doar că au prevăzut scenariul, dar au şi creat uneltele pentru a implementa această revoluţie.

Crypto-anarhia este vie şi o duce bine. Ea prosperă din site-urile web şi camerele online de discuţii pe care le vizităm zilnic. May şi şleahta sa de revoluţionari au schimbat paradigmele gândirii multora şi au creat Utopiile Piraţilor de care ne folosim cu toţii pentru a combate tentaculele maşinăriei guvernului. Concepte ca Bitcoin, Tor, sau entităţile crypto au reprezentat mişcări prevalente ale societăţii online.

Pieţele de genul Silk Road s-au dovedit a fi ceva inestimabil pentru cypherpunks din noua eră. După ce piaţa a fost închisă de către guvern, noi şi noi alte pieţe au apărut rapid, transformând tentativele guvernului în unele penibile, ca şi cum ar fi cărat apă cu ciurul. Ideea este imposibil de distrus. Statul a încercat totuşi cu Silk Road, prin închiderea serverelor şi prin arestarea angajaţilor. Dar ideea şi conceptul nu au dispărut din comunitatea online, ba mai mult, s-au dezvoltat şi mai puternic. May a oferit oamenilor astfel de viziuni despre pieţele descentralizate, în vremuri în care TOR şi Bitcoin nu existau încă. El ne-a spus însă că a venit vremea în care trebuie să rupem barierele şi chiar asta se întâmplă:

“Anonimitatea este necesară unei societăţi deschise în era electronică. Anonimitatea nu este totuna cu secretomania. O chestiune privată este ceva ce un om nu ar vrea să fie cunoscut de toată lumea. Intimitatea este puterea prin care cineva se dezvăluie selectiv lumii”.

— Eric Hughes

Un spectru ne bântuie în prezent, iar ideile adoptate timpuriu de cypherpunks sunt zilnic îmbrăţişate de tot mai mulţi oameni. În timp ce aceste viziuni au fost exprimate în zilele de început ale cyberspaţiului, se pare că doar cerul este limita în acest război tehnologic împotriva statului. Se iveşte o nouă zi, iar informaţia propagată de către adepţii grupului de cypherpunks ne împresoară tot mai mult. Guvernele nu pot opri această informaţie; când încearcă să o reprime, iese şi mai mult la iveală corupţia. În timp, descentralizarea va înceţoşa atât de mult viziunea autorităţilor, încât tot ce vom vedea va fi o societate a consensului.

Viitorul sună bine. Rupeţi barierele!

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

6
HeartHeart
2
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...