Loading Posts...

Cel mai mare pool de minat încearcă să evite divizarea rețelei

Bitcoinist.com anunță că blocurile BIP91 au fost minate cu succes de pool-urile BiXin și Antpool, contribuind la liniștea celor speriați că rețeaua s-ar putea diviza datorită incompatibilității dintre SegWit2x și BIP148.

BIP91 (Bitcoin Improvement Proposal 91) este munca inginerului James Hilliard. El adresează incompatibilitatea între protocoalele SegWit2x și BIP148. Ambele facilitează activarea SegWit, dar SegWit2x refuză comunicarea cu BIP148, ceea ce poate duce la ruperea rețelei.

Citește și 1 august – data la care reţeaua Bitcoin se poate rupe în două 

Ce este BIP91?

BIP91 încearcă să rezolve această problemă de comunicare între cele două protocoale. Însă pentru ca BIP91 să aibă succes este nevoie ca el să fie adoptat de un număr semnificativ de mineri. Activarea lui presupune ca un procent de 80% din puterea de hash a rețelei să fie de acord.

Propunerile rivale

SegWit2x a fost agreat de un număr mare de companii și mineri, în timp ce BIP148 este doar o propunere venită din partea utilizatorilor și a developerilor. Cele două protocoale rivale încercau bifurcări ale rețelei până când a apărut pe scenă și BIP91.

SegWit2x este considerat de Luke-Jr, dezvoltator în cadrul Bitcoin Core, drept o modalitate ca firmele care produc echipamente de minerit să centralizeze puterea de minat. Aceeași părere o împărtășesc și alții.

“Promovând BIP91 și SegWit2x ca alternative la BIP148, ce fac minerii de fapt este să încerce să își exercite dreptul de veto. Scopul lor este ca Bitmain (n.r.: cea mai mare companie producătoare de echipamente de minat) să blocheze totul în ultimul minut.

“Dacă doar o parte mică a comunității trece la BIP148 îainte de 1 august, Bitmain va avea posibilitatea de a ataca rețeaua, divizând-o în două. Ei vor păcăli și nodurile neupdatate să se alăture lanțului lor, iar acestea vor deveni dependente financiar chiar fără să realizeze că a avut loc un atac”.

Alianţa minerilor

În timp ce tot mai multe pool-uri semnalizează pentru BIP91, se pare că membrii comunității și minerii au înțeles în sfârșit importanța acestei acțiuni. Este ceva crucial pentru evitarea unei catastrofe, cum ar fi divizarea rețelei Bitcoin.

Un asemenea efort coordonat este ceva rarisim, mai ales dacă ținem cont că nu există o autoritate centrală care să coordoneze toate părțile. În timp, probabil că și alte pool-uri importante se vor mobiliza pentru această cauză.

BIP91 va reduce posibilitatea scindării rețelei, acesta fiind și scopul tuturor celor implicați care au o gândire rațională – utilizatori normali, mineri, companii.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Blockchain

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...