Loading Posts...

Ce sunt Bitcoin futures

ce_sunt_bitcoin_futures

Gazeta Bitcoin a tot scris în ultima vreme despre companiile care au intrat sau care vor intra pe piața Bitcoin futures – CBOE, CME sau Nasdaq. Dar ce sunt de fapt aceste contracte?

Ce sunt contractele futures?

Futures reprezintă un acord de a vinde sau de a cumpăra un activ la o dată stabilită în viitor, la un preț agreat în momentul semnării contractului.

Odată încheiat contractul, ambii participanți sunt obligați să vândă și să cumpere la prețul fixat, indiferent de valoarea pieței din momentul executării contractului.

Scopul nu este neapărat de a maximiza profitul. Este vorba de un instrument de administrare a riscului, utilizat des pe piața financiară pentru prevenirea riscurilor rezultate din fluctuațiile de preț ale activelor tranzacționate în mod uzual.

Contractele futures sunt utile în portofoliu și pentru că echilibrează oscilațiile de preț ale investițiilor, în special în cazul activelor volatile.

Aceste contracte se negociază și se tranzacționează la exchange-uri, care acționează ca intermediari.

Cum funcționează contractele futures?

Se pot adopta două poziții în cadrul contractelor futures: pe lung și pe scurt.

Cine adoptă o poziție pe lung, este de acord să cumpere un activ la expirarea contractului, la un preț specificat. Cei care vor iniția o poziție pe scurt sunt aceia care vor vinde un activ la prețul stabilit, atunci când contractul expiră.

Un mod mai bun de a explica fenomenul este prin analogie. Să luam ca exemplu o companie de zboruri, care vrea să se protejeze printr-un contract futures de posibilitatea de scumpire a carburantului.

Să presupunem că prețul carburantului pentru avioane este de 2$/l. Compania aviatică estimează că prețul va crește și decide să semneze un contract futures pe trei luni, angajându-se să cumpere 1.5 tone la prețul actual. În acest caz, suma specificată în contract va fi de 3000$.

Dacă peste trei luni, când contractul expiră, prețul carburantului ar crește la 3$/l, compania ar economisi 1500$.

Furnizorul este de asemenea încântat de acest contract, deoarece are o clientelă sigură, chiar dacă prețurile cresc. Același contract protejează însă ambele părți, în situația în care prețul s-ar prăbuși. Astfel, ambii participanți sunt feriți de volatilitatea prețului.

Există însă și investitori care fac speculă cu contractele futures, în loc să le folosească pe post de mecanisme de protecție.

Aceștia vor adopta mereu poziții pe lung când prețul activului este scăzut. Pe măsură ce prețul crește, contractul devine și mai prețios, iar investitorul ar putea tranzacționa contractul respectiv cu un alt investitor, dar la un preț mai mare.

Ce sunt Bitcoin futures?

Contractele futures nu se adresează doar activelor fizice; ele pot cuprinde și active financiare.

În cazul Bitcoin futures, contractul se bazează pe prețul criptomonedei. Speculanții pot “paria” pe ce preț estimează ei că va avea moneda digitală în viitor.

În plus, investitorii pot specula asupra prețului Bitcoin fără a deține fonduri în BTC.

Acest contract are două consecințe majore.

Prima este că Bitcoin futures pot fi tranzacționate prin intermediul unui exchange autorizat, chiar dacă moneda nu este reglementată legal. Este o veste bună pentru cei îngrijorați de lipsa prevederilor legale din această industrie.

A doua consecință constă în faptul că în zonele unde Bitcoin este interzis prin lege, contractele futures pot funcționa fără probleme.

Cum funcționează Bitcoin futures?

Contractele cu Bitcoin futures funcționează pe aceleași principii ca și contractele futures cu active tradiționale.

Prin anticiparea creșterilor și scăderilor de preț ale monedei, speculații vor adopta poziții de lung sau respectiv de scurt.

De exemplu, un utilizator deține 1 BTC evaluat la 18.000$ și estimează că valoarea criptomonedei va fi mai mică în viitor. Pentru a se proteja, el va vinde, prin intermediul unui contract de Bitcoin futures, la prețul curent de 18.000$.

La data expirării contractului, prețul Bitcoin (dar și al contractului) ar putea scădea. Acum investitorul se poate decide să cumpere, tot cu un contract de Bitcoin futures.

Dacă respectivul contract ar presupune tranzacții la 16.000$, ar însemna că investitorul a câștigat 2000$, protejându-și investiția prin vânzare la preț ridicat și achiziție la preț scăzut.

Acesta este un exemplu simplu de funcționare a contractelor cu Bitcoin futures, dar lucrurile pot fi mult mai complexe, în funcție de exchange, care poate include prețuri minime și maxime.

Ce impact au contractele cu Bitcoin futures asupra prețului Bitcoin?

Pe termen scurt, prețurile vor fi împinse în sus, datorită interesului mare față de criptovalută.

De exemplu, după ce Chicago Board Options Exchange (CBOE) a devenit primul exchange major care a lansat Bitcoin futures, prețul a urcat cu aproape 10%.

chart1_bitcoin_futures

Același lucru se întâmplă și acum, după ce CME – cel mai exchange de futures din lume – a intrat de asemenea pe piața Bitcoin futures. De data aceasta, prețul Bitcoin a trecut de 20.000$.

chart2_bitcoin_futures

Pe termen lung este greu de estimat ce se va întâmpla, dar dacă se va menține trendul ultimelor luni, Bitcoin va continua să se aprecieze.

Cu alte cuvinte, sunt șanse mari ca prețul să urce?

Sunt mai mulți factori care stau în spatele acestei posibilități.

  • Întrucât contractele cu Bitcoin futures pot fi reglementate, vor deveni mai deschiși către investiții și aceia care priveau cu scepticism datorită lipsei legislației.
  • Sunt șanse mari ca investitorii instituționali să le prezinte clienților aceste contracte, ca o variantă viabilă de investiție.
  • Crește lichiditatea pieței, ceea ce înseamnă că moneda digitală se va putea achiziționa, vinde și tranzacționa mai ușor, cu alte cuvinte va deveni mai lucrativă.
  • Piața de Bitcoin va fi deschisă mai multor investitori, inclusiv în țările unde Bitcoin este interzis.

În plus, deși contractele futures sunt concepute pentru a echilibra fluctuațiile de preț ale activelor, în cazul Bitcoin ele pot scădea gradul de volatilitate.

Cum va fi influențată industria Blockchain?

Există mai multe scenarii posibile.

În primul rând, Bitcoin este cap de afiș în lumea crypto. Dacă prețul monedei crește masiv într-un interval scurt de timp (indiferent dacă ar fi din cauza contractelor futures sau nu), cu siguranță că ar fi captată atenția multor oameni.

Pe măsură ce tot mai mulți află despre industria crypto, prețul altcoinilor va crește de asemenea.

Este însă posibil și ca investitorii să își vândă altcoinii pentru Bitcoin, în ideea de a participa la galopul de sănătate al criptovalutei. În cazul unui exod mare de pe piața altcoinilor, prețul acesta se va prăbuși.

Cel mai probabil scenariu rămâne acela în care altcoinii puternici – Ethereum, Litecoin, Ripple, etc. – vor urma drumul deschis de Bitcoin, pentru a fi tranzacționați prin contracte futures, odată ce interesul investitorilor va fi suficient de mare.

Unde se pot tranzacționa Bitcoin futures?

Există două variante pentru tranzacțiile de Bitcoin futures.

Prima variantă constă în casele de schimb crypto, cum ar fi BitMEX sau OKCoin. Exchange-urile crypto oferă deja de mult timp aceste contracte, dar în mare, tranzacțiile de Bitcoin futures sunt nereglementate.

A doua opțiune o reprezintă exchange-urile reglementate. Aici fenomenul este nou, și din acest motiv a și crescut atât de mult prețul Bitcoin în decembrie.

Totul a început cu CBOE pe 10 decembrie. Chicago Mercantile Exchange (CME) a intrat de asemenea pe această piață pe 18 decembrie. În plus, companiile de brokeraj TD Ameritrade și JPMorgan și-au manifestat și ele interesul pentru aceste contracte.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
1
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...