Loading Posts...

Ce sunt altcoinii şi rolul lor în ecosistem

Chiar dacă mulţi oameni nu ştiu exact ce este Bitcoinul, ei sunt totuşi oarecum familiarizaţi cu această noţiune. Pe măsură ce se implică însă în fenomen, vor constata cu surprindere că Bitcoinul nu este singura criptomonedă de pe piaţa crypto.

Există sute de alte criptovalute, numite altcoini. Altcoinii sunt monede alternative, majoritatea având un cod derivat din cel al Bitcoinului. Fiecare altcoin are particularităţile lui. Site-ul iBitcoin.ro va încerca să vă familiarizeze cu acest concept.

Importanţa altcoinilor

Termenul “altcoin” este de fapt o abreviere de la “alternative coin” şi semnifică orice altă criptomonedă cu excepţia Bitcoinului.

Pe piaţă există sute de altcoini. Site-ul CoinMarketCap conţine o listă a tuturor, iar la ora scrierii articolului sunt afişate aproape 800 de monede. Multe apar însă aproape zilnic.

Majoritatea sunt clone ale Bitcoinului, cu schimbări minore legate de viteza tranzacţiilor, gradul de anonimitate, sau metoda de minerit. Mulţi altcoini au o durată de viaţa scurtă, sunt pump and dump-uri sau scheme Ponzi, menite să înşele utilizatorii şi să îmbogăţească developerii. Litecoinul este una din cele mai vechi monede alternative. Aceasta utilizează alt algoritm faţă de Bitcoin şi are avantajului că are multe fise în circulaţie. Dacă Bitcoinul este numit şi “aurul digital”, Litcoinul şi-a asumat numele de “argint digital”.

Unele criptovalute încearcă să se afirme prin exploatarea unor caracteristici la care Bitcoinul este lacunar. Darkcoin, Zcash sau Monero încearcă să ofere anonimitate completă utilizatorilor. BitShares se descrie ca fiind o “versiune corectă a Wall Street”. Ripple oferă un protocol prin care utilizatorii pot efectua schimburi de valori sau de informaţii. Ethereum este unul din cei mai mari rivali ai Bitcoinului. Platforma funcţionează pe baza unor contracte smart, iar monedele de ether au înregistrat creşteri fulminante în ultimele luni.

Deşi mulţi dintre fanii Bitcoinului consideră inutile celelalte criptovalute, acestea au un rol hotărâtor în ecosistem. Dacă Bitcoinul şi-a propus descentralizarea sistemului financiar, altcoinii duc mai departe această abordare. Developerii îşi pot permite să efectueze experimente. În plus, existenţa altor monede pe piaţă creează concurenţă Bitcoinului. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea de a îşi diversifica portofoliul de investiţii şi totodată îi ţine în priză pe dezvoltatorii Bitcoinului.

Primul altcoin

Namecoin a fost prima criptomonedă alternativă şi a fost lansat în aprilie 2011. Chiar dacă funcţionează ca o criptovalută, rolul Namecoinului a fost de a descentraliza înregistrarea domeniilor web. Această monedă digitală a fost prima care a permis merged mining – minarea concomitentă a două criptomonede bazate pe acelaşi algoritm.

Cum se pot obţine altcoinii

Similar Bitcoinului, şi pentru altcoini există modalităţi variate de a intra în posesia lor.

Utilizatorii îi pot accepta ca metodă de plată pentru bunuri vândute sau pentru servicii prestate.

Criptovalutele se pot obţine şi de la exchange-uri, prin preschimbarea Bitcoinilor sau a banilor fiat. Printre cele mai mari exchange-uri din lume se numără Poloniex, Bitfinex, Kraken, Coinbase sau BTC-e. În România funcţionează în prezent trei platforme de exchange – Bitcoin România, BTCXchange şi CoinFlux.

Desigur, aceste monede virtuale pot fi obţinute şi prin minarea lor.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

5
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Blockchain

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...