Loading Posts...

Ce se mai poate întâmpla înainte de activarea SegWit

Bitcoin este pe drumul cel bun pentru mărirea dimensiunii blocurilor. Însă mai este de muncă până acolo.

Citește și BIP91 a fost activat; pericolul bifurcării încă nu a trecut

Conform CoinDesk, în pofida faptului că rețeaua este pregătită pentru SegWit, mai sunt etape de parcurs până la evenimentul propriu-zis. Datorită complexității protocolului, schimbarea nu va avea loc înainte de finalul lui august.

Calendarul proiectului

Odată cu activarea BIP91, Bitcoin se îndreaptă spre SegWit.

Mai precis, aceasta înseamnă că BIP148 – propunere de activare a upgrade-ului SegWit printr-un alt protocol – are șanse mici de a fi implementată. Astfel, una din variantele de divizare a rețelei s-a diminuat. Ar fi greșit să spunem că această posibilitate nu mai există.

SegWit trebuie acum să urmeze calendarul stabilit, pentru ca minerii și nodurile să aibă timp să își upgradeze softul. Acesta trebuie să fie unul în conformitate cu noile specificații.

Schema de mai jos ilustrează un scenariu ideal:

După cum se poate vedea, minerii trebuie să semnalizeze susținerea pentru SegWit până îndeplinesc pragul necesar pentru activarea SegWit. Acestea sunt două etape distincte.

Probleme posibile pe termen scurt

Situația poate lua însă și o turnură nedorită.

De exemplu, este posibil ca minerii să sisteze semnalizarea pentru SegWit anterior deadline-ului pentru BIP141 (cu toate că procedând așa riscă recompensele, întrucât blocurile lor vor fi respinse).

Deși unele noduri par să semnalizeze corect, nu se poate ști precis care dintre ele o și fac. Cu alte cuvinte, minerii pot în mod eronat să nu respingă blocurile care nu au semnalizat pentru SegWit. Dacă se va întâmpla așa, alte blocuri noi vor fi adăugate peste cele aprobate greșit și se va ajunge la un lanț separat.

Trebuie să ne amintim și că minerii, în trecut, au fost indeciși asupra upgrade-ului, în timp ce unii afirmau chiar că există riscul ca utilizatorii să adopte o schimbare care ar fi rupt rețeaua.

Ceea ce s-a întâmplat și când Litecoin a încercat să integreze SegWit sprijină afirmațiile de mai sus. Astfel, în aprilie, 75% din puterea de hash a rețelei semnaliza pentru SegWit, acesta fiind și pragul necesar pentru activare. Ulterior însă susținerea din partea minerilor a scăzut. Situația i-a determinat pe Charlie Lee – fondatorul Litecoinului – și pe alți utilizatori să amenințe că vor dezvolta separat un UASF.

La scurt timp după, minerii importanți s-au reunit și au stabilit împreună să susțină upgrade-ul SegWit.

În cazul în care istoria se va repeta și la Bitcoin, chiar dacă există și amenințarea cu UASF de la 1 august, suportul din partea minerilor ar putea scădea. Iar in acest caz, riscurile din punct de vedere economic sunt mult mai mari.

Probleme posibile pe termen lung

Chiar și dacă SegWit va fi activat, update-ul reprezintă doar o parte din ceea ce propune SegWit2x.

În luna mai, minerii și companiile mari s-au întrunit și au convenit să se mărească dimensiunile blocurilor.

Jeff Garzik, dezvoltatorul proiectului, a transmis într-un interviu recent că urmărește în continuare o dimensiune de 2MB pentru fiecare bloc. Însă procesul presupune aplicarea unei bifurcări hard.

Există însă riscuri, întrucât update-ul nu a fost dezvoltat corespunzător. Garzik a argumentat că SegWit2x este necesar deoarece SegWit nu va reuși să mărească și dimensiunile blocurilor, deși inițial fusese prevăzut și acest aspect.

Mișcările descrise mai sus au potențial major de a scinda rețeaua spre sfârșitul anului. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla așa.

 

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...