Loading Posts...

Ce informații ne oferă Google despre “bula Bitcoin”

În general, este greu de găsit un indicator bun pentru piața crypto. Mulți entuziaști spun “a crescut maxim”, dar ulterior criptomoneda se apreciază cu 400%.

Criptovalutele sunt influențate de exuberanța utilizatorilor. Prețul este determinat de comportamentul uman. La ce indicatori am putea apela pentru a observa când apare entuziasmul pe piață? Cum putem afla diferențele între bule și corecțiile de preț? Cel mai bun răspuns este Google Trends.

Analistul Willy Woo spunea în martie că o căutare pe Google după “BTC USD” poate fi un reper pentru numărul utilizatorilor de Bitcoin activi, întrucât căutarea este cu atât mai deasă cu cât numărul utilizatorilor implicați este mai mare. Conform Medium.com, putem considera numărul căutarilor după “BTC USD” și ca un reper pentru nivelul de entuziasm.

Graficul de mai sus nu ne ajută foarte mult, întrucât dorim să aflăm fluctuațiile creșterii naturale a numărului de utilizatori. Dacă legea lui Woo ar fi validă (n.r. numărul utilizatorilor de Bitcoin se dublează la fiecare 12 luni), am putea trasa căutările “BTC USD” pe o scală logaritmică și apoi le putem compara cu creșterea exponențială a numărului de utilizatori.

De ce se află Bitcoin într-o bulă

Willy Woo a demonstrat prima oară utilizatea analizei lui în luna martie. Dacă ținem cont și de faptul că moneda a cunoscut de atunci o apreciere fulminantă, ceea ce a numit el “zona bulei” ar reprezenta o abordare ponderată. Dacă suprapunem însă prețul Bitcoin (pe scală logaritmică) cu numărul căutarilor “BTC USD”, graficul arată ca în figura de mai jos.

Zona bulei este plasată deasupra liniei roșii și reprezintă segmentul celor extrem de entuziasmați de creșterea prețului, raportată la creșterea naturală a numărului de utilizatori. Cele două vârfuri din 2013 reprezintă bulele. Ambele au fost urmate de scăderi de preț de peste 70%. Putem considera că aceste bule sunt reprezentative pentru starea de euforie, care face parte din ciclul oricărei piețe.

Zona de exuberanță irațională îi reprezintă pe cei foarte entuziasmați. Trebuie notat însă că acest segment nu intră în zona bulei. Din 2016 s-a atins nivelul de exuberanță irațională de patru ori. De fiecare dată a urmat pe termen scurt o corecție de preț de peste 25%. Cu toate acestea, criptomoneda a reușit să își revină de fiecare dată în interval de timp la fel de scurt și a menținut pe termen lung trendul ascendent.

Ce reprezintă analizele

Probabil că prețul va continua să crească până vom ajunge iarăși într-o zonă de bulă. Dacă ne raportăm la ce am învățat din trecut, se poate ajunge până la o corecție de 70% în acest caz. Până atunci însă nu ar fi înțelept să spunem că prețul “a ajuns la maxim” cât timp ne aflăm în zona de exuberanță irațională.

Concluzii

Pentru cei nefamiliarizați cu domeniul crypto, ascensiunea accelerată a prețului Bitcoin poate semăna cu o bulă. Sunt mulți cei care afirmă acest lucru, dar au puține date concludente în acest sens. Pentru astfel de afirmații trebuie luată în calcul și creșterea naturală a numărului de utilizatori, care s-a realizat de asemenea într-un ritm accelerat. În orice caz, datele despre căutări oferite de Google reprezință un reper bun pentru a realiza dacă ne aflăm sau nu în situație de bulă..

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

Save

4
HeartHeart
1
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...