Loading Posts...

Ce avem de făcut pentru a trece fără emoții de bifurcările Bitcoin Gold și SegWit2x

Se pare că vom avea parte de cel puțin două situații de “coin-split” în curând, ceea ce va conduce probabil la apariția a două monede digitale noi. Pe 25 octombrie va lua naștere Bitcoin Gold (BGold), o criptomonedă rezistentă la ASIC-uri. Câteva săptămâni mai târziu, mai multe companii vor iniția bifurcarea hard SegWit2x, o consecință a agreementului de la New York, mișcare în urma căreia vom avea încă o monedă pe piață.

Dacă se vor realiza ambele evenimente, vor exista trei Blockchain-uri și trei tipuri de Bitcoin, în mai puțin de o lună de acum încolo. Un Blockchain va fi cel aferent protocolului actual (BTC). Al doilea, va fi cel corelat cu protocolul BGold (BTG). Cel de-al treilea va fi asociat protocolului SegWit2x (B2X).

Partea bună este că fiecare monedă BTC va fi copiată în celelalte două Blockchain-uri. Cei care se află în posesia cheilor private în momentul bifurcărilor vor putea accesa atât monedele BTC, cât și cele BTG și respectiv B2X.

Vestea proastă este că o astfel de bifurcare prezintă multe riscuri. Cine nu va fi atent își poate pierde monedele, indiferent că sunt BTC, BTG sau B2X.

Gazeta Bitcoin vine în sprijinul cititorilor cu acest ghid, pentru a-i ajuta pe toți să nu-și piardă fondurile.

Ce este de făcut anterior bifurcărilor

Trebuie să avem mereu în minte că un coin-split este destul de riscant. Mai ales unu controversat, cum este SegWit2x! Sunt șanse să asistăm chiar la lupte cibernetice, care pot conduce la declinuri abrupte de preț. Celor care își doresc să nu fie prinși la mijloc, li se recomandă să nu păstreze mai mult Bitcoin decât își permit să piardă.

Cei care își vor păstra criptomonedele trebuie să fie pregătiți înainte de 25 octombrie, dată la care se va distribui echivalentul în BTG către toate balanțele BTC. B2X va urma la jumătatea lunii noiembrie, în prezent necunoscându-se o data certă.

Nu se știe încă dacă vor primi monede noi și cei care păstrează Bitcoin la exchange-uri sau în portofele în custodie (cum sunt cele de la Coinbase, Circle sau Xapo), sau folosesc orice alt serviciu care le păstrează cheile private. Se recomandă tuturor celor din situațiile de mai sus să se intereseze dacă exchange-ul sau serviciul de custodie a emis vreun comunicat oficial față de cele două bifurcări.

Acestea fiind spuse, li se recomandă cu tărie celor care vor monedele noi să intre în posesia cheilor private, pentru a nu mai depinde de niciun terț.

Ce tipuri de portofele ar fi indicate înainte celor două bifurcări

Astfel, dacă folosiți un serviciu de custodie va trebui să apelați la un portofel personal. Trimiteți apoi toate fondurile din exchange în acest nou portofel, întrucât acesta are și cheile private.

Este la latitudinea fiecăruia ce portofel își instalează. Însă, ar trebui să fie un wallet care oferă acces facil la chei. Și spunem asta întrucât unele aplicații permit mai ușor accesul la chei față de altele.

Eventual, cei care doresc să păstreze monedele pe termen lung, pot apela la un portfel de hârtie.

Portofelele normale sunt la fel de sigure precum PC-ul sau smartphone-ul. Și, intrucât toate pot fi sparte, nu se recomandă păstrarea unei cantități mari de fonduri. Dacă v-ați decis totuși asupra acestei opțiuni, toate portofelele listate pe Bitcoin.org oferă acces direct la cheile private.

Un portofel de tip nod (cum sunt Bitcoin Core și Bitcoin Knots) reprezintă de asemenea o alegere bună. Aceste portofele oferă însă și o securitate sporită față de bifucarea SegWit2x, întrucât ele vor ranforsa toate regulile protocolului Bitcoin. Ele vor consuma însă mai multe resurse comparativ cu alte tipuri de portofele.

O altă alegere bună ar fi portofelul hardware. O listă de portofele hardware sigure se poate regăsi de asemenea pe bitcoin.org. Dezavantajul ar fi că accesul la cheile private este destul de dificil. Nu se știe cu certitudine insă dacă acestea vor fi pe lista portofelelor care vor primi BTG și B2X.

În orice caz, ce este cert acum e faptul că toată lumea trebuie să își facă copii de siguranță la chei.

Ce este de făcut între cele două bifurcări

Bifurcarea Bitcoin Gold este oarecum mai prietenoasă. Și asta deoarece developerii nu au nicio pretenție de a numi moneda lor drept adevăratul Bitcoin. În plus, se va implementa și o puternică protecție la replicare.

Această protecție face imposibilă trimiterea din greșeală a monedelor BTG în loc de BTC, și invers. Astfel, după epuizarea fondurilor în BTC se pot accesa și cele în BTG.

Cei care vor să tranzacționeze fondurile în BTC anterior bifurcării SegWit2x ar trebui să își noteze undeva adresele Bitcoin (sau cheile private aferente) pe care au primit BTG.

În orice caz, fondurile în BTG vor deveni accesibile probabil la minim o săptămână după bifurcare. Astfel că ar fi indicat să fie ignorate aceste monede până ce vom trece și de SegWit2x. În acest mod, cei care vor revendica noile monede vor trece doar o dată prin acest proces.

Ce este de făcut după bifurcările Bitcoin Gold si SegWit2x

Din păcate, SegWit2x nu va fi la fel de ușor de tratat.

În primul rând, companiile care îl susțin consideră că este un upgrade al rețelei. Din acest motiv, nici nu s-a luat în calcul eventuala atribuire a unui nume nou. Deși unele surse (inclusiv Gazeta Bitcoin) folosesc termenii “SegWit2x” sau “B2X”, aceste denumiri nu sunt unele oficiale.

Va fi o problemă și la exchange-uri. Deși moneda listată va fi “BTC”, acest BTC poate fi ori moneda originală, ori moneda nouă. Drept urmare, nu efectuați nicio tranzacție cu BTC dacă nu știți cu siguranță despre ce valută este vorba.

În plus, se pare că bifurcarea nu va implementa protecția la replicare, mai multe detalii aici. Din acest motiv, toate tranzacțiile cu BTC și B2X vor arăta identic și vor fi valide pe ambele lanțuri.

Cea mai gravă urmare este că se pot pierde bani în mod accidental, deoarece dacă un utilizator vrea să transmită cuiva BTC, poate trimite din greșeală și B2X (și invers).

Cel mai sigur ar fi să nu se efectueze deloc tranzacții după bifurcare. Sau, cel puțin nu înainte de a se separa complet cele două criptovalute.

Cei care folosesc variante de porfofele light (de mobil) vor trebui sa fie atenți

O atenție sporită este necesară din partea celor care folosesc portofele light (de mobil). Acestea vor afișa Blockchain-ul cu puterea de hash mai mare. Astfel, va fi greu de identificat dacă suma afișată este în BTC sau în B2X, chiar dacă aplicația spune că este o balanță BTC.

Ar fi bine să nu acceptați plăți realizate din portofele light, întrucât vă puteți trezi că primiți B2X, deși așteptați BTC și viceversa. Din acest punct de vedere, portofelele care prezintă cea mai mare încredere sunt Electrum, GreenAddress sau cele de tip nod întreg.

În funcție de puterea de hash aferentă fiecărui lanț, este posibil ca unele tranzacții să fie confirmate mai greu ca altele, sau să se perceapă comisioane mai mari.

Revendicarea monedelor Bitcoin Gold

Dacă vor supraviețui toate cele trei lanțuri, cei care se află în posesia cheilor private vor putea revendica toate cele trei tipuri de monede după jumătatea lunii noiembrie.

Revendicarea fondurilor BTG ar trebui să fie simplă, în condițiile în care vor exista aplicații de portofel dedicate. Cel mai probabil va fi necesară doar introducerea cheilor private în noile portofele. Trebuie doar să așteptăm apariția portofelelor.

Pentru BTC și B2X lucrurile nu mai sunt simple, în primul rând datorită posibilelor atacuri replay. Teoretic, BTC și B2X ar trebui să fie complet separate unul de celălalt, însă operațiunea nu va fi una ușoară.

Unele portofele ar putea separa cele două valute digitale, dar nu este ceva cert. Este posibil, de asemenea, ca și exchange-urile să furnizeze acest serviciu, inclusiv o verificare a replicării corecte a monedelor.

La jumătatea lui noiembrie vom asista probabil la apariția pe piață a portofelelor B2X. Desigur, va fi necesar un upgrade al portofelului actual sau downloadul unuia nou.

Recapitulare

Asigurați-vă că aveți control asupra cheilor private înainte de data de 25 octombrie și păstrați-le până ce se liniștesc apele după bifurcarea SegWit2x – pe la jumătatea lunii noiembrie.

Evitați tranzacțiile imediat după bifurcarea SegWit2x.

După ce se clarifică situația, accesați și separați monedele.

Aveți întrebări suplimentare despre SegWit2X? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...