Loading Posts...

Cât costă să minezi un Bitcoin, în funcție de țară

În prezent există peste 2000 de criptovalute pe piață și asistăm la o nouă apariție aproape în fiecare săptămână. Bitcoin rămâne lider, atât din punct de vedere al prețului, cât și al popularității.

Febra Bitcoin i-a determinat pe mulți să scoată banii de la saltea și să intre în lumea crypto, fie ca investitori, fie ca mineri.

Ideea de a porni un PC sau de a alimenta cu curent o fermă de minerit pentru a scoate bani din piatra seacă este extrem de atractivă pentru mulți oameni. Dar care sunt costurile procesului de minerit? Cât costă extracția unui Bitcoin și care sunt cele mai avantajoase locuri din lume pentru această activitate?

Analiștii firmei Elite Fixtures, care are ca obiect de activitate iluminatul și mobilierul, au calculat prețul curentului electric din mai multe țări și au ajuns la concluzia că în Venezuela este cel mai mic preț pe kilowat. Aici, costul extracției unui Bitcoin este doar 530$, citează jurnaliștii de la RT.com. Suma reprezintă mai puțin de jumătate din cât costă minarea unui Bitcoin în a doua țară cu cel mai ieftin curent după Venezuela: este vorba de Trinidad și Tobago, unde aceeași operațiune se ridică la 1190$. În Uzbekistan, care ocupă locul al treilea în acest top, costul minerului pentru același Bitcoin este substanțial mai mare: 1790$.

Iată care sunt țările cele mai avantajoase pentru minerii de Bitcoin:

harta_costuri_electricitate_bitcoin

Sursa foto: RT

La polul opus este Coreea de Sud, unde se află una dintre cele mai mari piețe crypto din lume. Aici minarea unui Bitcoin are cel mai ridicat preț de pe mapamond: 26.170$, sumă care reprezintă mai mult decât dublul valorii unui Bitcoin în prezent.

Majoritatea statelor din topul celor în care mineritul este foarte costisitor sunt din Europa de Vest sau sunt țări insulare din Pacific. De exemplu, Niue – un mic stat insular din sudul Oceanului Pacific – este a doua cea mai puțin rentabilă țară pentru  a mina un Bitcoin. Generarea unei monede aici se ridică la 17.566$. Bahrain este pe locul trei, cu un cost de 16.773$ pentru extracția unei criptomonede.

Poza de mai jos ilustrează cele mai scumpe 15 țări din lume pentru a mina un Bitcoin:

harta1_costuri_electricitate_bitcoin

Sursa foto: RT

România este situată pe la mijlocul clasamentului. La noi, generarea unui Bitcoin costă puțin peste 5500$.

Raportul a analizat prețul electricității din 115 țări. Pentru stabilirea costurilor menționate mai sus, cercetătorii au luat în calcul randamentele a trei ASIC-uri AntMiner S7, AntMiner S9 și Avalon 6.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...