Loading Posts...

Bitmain lansează un ASIC pentru Monero; developerii spun că “nu va funcționa”

antminer_x3

Gigantul Bitmain a lansat săptămâna trecută ASIC-ul Antminer X3, conceput pentru a mina pe algoritmul CryptoNight, utilizat de Monero. Problemele apar de la primul batch – cel din mai 2018: este posibil ca produsul să nu poată fi utilizat.

Noul ASIC, anunțat de Bitmain pe 15 martie, este disponibil în două variante de preț: 11.999$ pentru batch-ul din mai și 7599$ pentru batch-ul din iunie.

Riccardo Spagni, lead-ul proiectului Monero, a comentat la anunțul postat de Bitmain pe Twitter, scriind că minerul “NU VA FUNCȚIONA pe Monero”

tweet_riccardo_spagni

Bitmain a rămas însă ferm pe poziție, anunțând alte două batch-uri, disponibile doar în Hong Kong. Prețurile în acest caz sunt de 3000$ pentru primul batch și 1900$ pentru cel de-al doilea.

Totuși, postarea lui Spagni a determinat o reacție din partea chinezilor, aceștia adăugând o notă pe pagina destinată vânzării produselor în Hong Kong:

“Una dintre criptovalutele majore care utilizează funcția de hash CryptoNight este pe cale să își modifice algoritmul PoW, conform unui comunicat public, pentru a obstrucționa voluntar ASIC-urile X3. Dacă veți achiziționa totuși, înseamnă că pariați că se vor înșela”.

Nota menționează și că nu vor fi acceptate solicitările de restituire a sumelor plătite.

Luna trecută, developerii Monero au emis un comunicat cu referire directă la amenințarea ASIC-urilor. Aceștia și-au manifestat intenția de a “păstra rezistența la ASIC-uri și de a […] modifica algoritmul PoW la fiecare bifurcare hard”:

“Credem cu tărie că este mai bine să păstrăm rezistența la ASIC-uri. Drept urmare, dacă va fi nevoie, vom efectua o bifurcare hard în regim de urgență pentru a evita orice potențială amenințare din partea ASIC-urilor. Mai mult, pentru a păstra descentralizarea, pentru a descuraja dezvoltarea acestor ASIC-uri și pentru a ne proteja chiar și de ASIC-urile realizate în secret, echipa Monero propune modificarea algoritmului CryptoNight la fiecare bifurcare planificată, de două ori pe an”, citează CoinTelegraph.

În orice caz, Antminer X3 nu este conceput special pentru Monero. Minerul este de asemenea compatibil și cu Bytecoin, Aeon și alte criptovalute care au la bază CryptoNight.

Comunitatea de pe Reddit nu a primit deloc bine vestea despre noul ASIC. De exemplu, utilizatorul cunoscut sub pseudonimul “hodlingvtv” a scris că “Bitmain încearcă să dea o țeapă de zile mari. Nu cumpărați X3. Ei au minat deja Monero cu acest ASIC și acum când nu mai merge încearcă să-l vândă”.

Între timp, Bitmain își vede de treabă. În plus, se pare că profitul lor este atât de mare încât au depășit și gigantul Nvidia. Un raport din februarie arăta că Bitmain – companie cu patru ani vechime – a înregistrat profituri între trei și patru miliarde de dolari în 2017! În același interval, Nvidia – care a luat naștere în urmă cu 24 de ani – abia atingea pragul de 3 mld. USD.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
WowWow
1
SadSad
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...