Loading Posts...

Bitmain deține aproape 51% din întreaga rețea Bitcoin // Pericolele pândesc la ușă

bitmain_51%_atac

În ultima săptămână, blocurile rețelei Bitcoin au fost minate în proporție de peste 40% de pool-urile companiei Bitmain: BTC.com (24,9%), AntPool (15,3%) și ConnectBTC (0,2%).

Mulți membri ai comunității sunt speriați de riscurile care amenință rețeaua datorită acestei dominații a firmei din China.

Atacurile 51%

În cadrul mineritului de Bitcoin, blocurile noi sunt produse de echipamentele miniere (ASIC-uri). Fiecare miner din rețea concurează cu ceilalți pentru a produce blocuri; singura modalitate de a obține acest lucru este ca minerii să încerce diferite combinații de calcul (hash) până o găsesc pe cea validă.

După găsirea unei combinații corecte, blocul nou este adăugat în Blockchain. În cazul în care apare încă un lanț (datorită faptului ca mai mulți mineri găsesc blocuri diferite în același moment), nodurile vor încerca să adauge blocurile noi la lanțul cu cea mai lungă istorie (cel mai lung).

În același timp, acest lucru înseamnă și că dacă o entitate controlează mai mult de jumătate din puterea de calcul a rețelei, ea poate alege un bloc mai vechi din lanț pentru a reîncepe de la acesta tot procesul de minare. Acest lanț poate apoi să îl depășească pe cel original, caz în care toate tranzacțiile anterioare ar deveni invalide. Cu alte cuvinte, dacă o singură entitate ar controla peste jumătate din toată puterea de hash a rețelei, ea ar putea anula tranzacțiile anterioare și ca urmare ar reprezenta un risc față de imuabilitatea întregii rețele. Această entitate ar putea de asemenea și să respingă blocurile minate de alții, sau ar putea trece pe lista neagră anumite adrese – caz în care tranzacțiile efectuate de pe acestea nu ar fi procesate niciodată.

În trecut au mai existat astfel de incidente. În iulie 2014, pool-ul GHash.io a depășit 51%, dar a scăzut voluntar la 39%, pentru a aplana îngrijorările apărute.

Bitmain

Bitmain deține oficial trei pool-uri de minat: AntPool, BTC.com și ConnectBTC. Împreună, aceste pool-uri controlează peste 40% din tot hashrate-ul rețelei, mai mult decât a fost dispus să controleze GHash.io.

Bitmain însă ar putea influența mai multe pool-uri. De exemplu, această companie este singura care a investit în ViaBTC, care deține la rândul ei aproximativ 8,9% din hashrate-ul Bitcoin. ViaBTC a înregistrat de-a lungul timpului creșteri subite ale hashrate-ului, aspecte care au constituit avantaje strategice pentru Bitmain. Asta i-a făcut pe mulți să creadă că ViaBTC era doar o filială a gigantului din China, chiar dinainte ca investiția să ajungă la urechile publicului. În pofida tuturor acestor detalii grăitoare, atât Bitmain cât și ViaBTC au negat acuzațiile.

În plus, conform BitcoinMagazine, surse apropiate de industria minieră din China cred că Bitmain are o legătură similară, neoficială, și cu pool-ul BTC.TOP, care controlează aproximativ 12% din puterea de hash a rețelei. Deloc surprinzător, Jiang Zhuoer – proprietarul BTC.TOP – a negat la rândul său aceste zvonuri.

Dacă punem piesele acestui puzzle laolaltă, este limpede influența pe care o are Bitmain asupra rețelei Bitcoin. Cu toate pool-urile cu care are legături, se pare că Bitmain a trecut demult de 50% din întreg hashrate-ul Bitcoin.

Puterea de Hash

Desigur, toate cele de mai sus nu înseamnă obligatoriu că Bitmain controlează singur toată puterea de hash a acestor pool-uri. Deși sunt deținute de gigantul chinez, puterea acestor pool-uri provine de la minerii individuali. Aceștia ar putea oricând să se îndrepte către alte pool-uri. Însă, așa cum am scris si mai sus, este posibil și ca Bitmain să controleze direct peste 50% din puterea de hash a rețelei.

Bitmain nu a divulgat niciodată câtă putere de hash controlează în realitate, însă compania deține un data center imens în China, care are o capacitate de 135 MW. Acest centru ar putea lejer să controleze deja cea mai mare parte a hashrate-ului. Și, chiar dacă Bitmain nu deține toate echipamentele de minerit din acest centru de date, are totuși acces la ele, lucru suficient pentru a iniția un atac.

Juhan Wu, CEO-ul companiei – un tânăr în vârstă de doar 32 de ani – a afirmat recent că intenționează să lanseze un ICO. În cazul în care acest lucru va avea loc, reprezentanții Bitmain vor fi nevoiți să-și etaleze toate cărțile în fața publicului și a acționarilor pentru a avea credibilitate, însă s-ar putea întoarce totul împotriva lor – unii ar putea să nu fie de acord cu o campanie declarată de dominare a rețelei.

Pentru moment, chiar dacă puterea și influența exercitate de Bitmain asupra Bitcoin sunt indicatori evidenți ai faptului că mineritul a devenit foarte centralizat, acești indicatori ar putea fi considerați totuși ca fiind și superficiali. Centralizarea pool-urilor este o realitate de la un timp, însă adevăratul risc al centralizării este în continuare necunoscut…

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
WowWow
1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...