Loading Posts...

Bitcoinul – ce este şi cu ce se mănâncă

bitcoin

Acesta este primul articol publicat de Gazeta Bitcoin. Site-ul nostru – iBitcoin.ro îşi propune să vă iniţieze în piaţa crypto şi să vă furnizeze cele mai noi ştiri din acest domeniu.

Vom discuta în primul nostru articol despre Bitcoin – ce reprezintă, cum se obţine şi ce beneficii conferă utilizatorilor.

Probabil că mulţi dintre voi ştiu deja aceasta, însă cu siguranţă există si mulţi oameni care nu au auzit încă de Bitcoin sau de criptomonede.

Bitcoin este o reţea peer to peer care facilitează plăţile între utilizatori în mod direct, fără intervenţia unei terţe părţi. Sistemul de plată este unul descentralizat, fără o autoritate centrală.

Moneda folosită ca plată se numeşte tot Bitcoin şi permite tranzacţii pseudo-anonime între utilizatori. În termeni tehnici, numim Bitcoinul o criptomonedă, întrucât el a fost creat prin operaţii criptografice şi nu are statut legal de ban (monedă). Întrucât sistemul se bazează doar pe aportul utilizatorilor şi nu există o autoritate centrală care să îl guverneze, Bitcoinul nu intră în proprietatea unei entităţi anume.

Bitcoinul îndeplineşte toate caracteristicile tehnice ale unei monede normale: se poate tranzacţiona, se obţine greu, este rar şi are subdiviziuni.

Simbolul acestei criptomonede este BTC şi a fost acceptat unanim din anul 2015. Subdiviziunile se numesc satoshi, în cinstea creatorului Satoshi Nakamoto. 1 satoshi este echivalent cu 0.00000001 BTC. Valoarea unui Bitcoin la data scrierii articolului este de 2538$.

Bitcoinul a fost conceput în cantitate limitată. Astfel, pe piaţă vor exista doar 21 de milioane de monede. În prezent se află în circulaţie 16.415.000 de unităţi şi se estimează că ultimul Bitcoin va apărea în anul 2140.

Origini

Primele informaţii despre Bitcoin au apărut în anul 2008 şi au fost publicate de către Satoshi Nakamoto, părintele acestei tehnologii. Deşi nu se ştie exact dacă acest nume este real sau un pseudonim, dacă este vorba doar de un om sau un grup de persoane, Satoshi s-a prezentat drept un cetăţean japonez, născut la data de 5 aprilie 1975.

Acestea sunt singurele informaţii personale despre părintele Bitcoinului. După implementarea criptomonedei în anul 2009 şi după cooptarea unor programatori care au lucrat mai departe la dezvoltarea reţelei, Satoshi a ieşit în anul 2010 din lumina reflectoarelor şi de atunci nimeni nu a mai auzit nimic despre el.

Cu toate că au existat multe speculaţii referitoare la identitatea lui reală, până în prezent nimeni nu a putut aduce vreo dovadă concludentă.

Mod de funcţionare

Pentru un utilizator obişnuit, Bitcoinul se rezumă în mare la o aplicaţie pe telefon sau pe PC-ul propriu, numită portofel electronic. Cu ajutorul acestuia se pot efectua tranzacţii directe între useri, fără a necesita expunerea datelor personale.

În spate însă, tehnologia funcţionează pe baza unui registru public numit Blockchain, în care sunt înregistrate toate tranzacţiile efectuate în reţea. Ele sunt verificate de către mineri, pentru a se asigura veridicitatea lor.

Cum se obţine Bitcoin

Există mai multe modalităţi prin care putem intra în posesia criptomonedelor.

Astfel, putem obţine Bitcoin ca plată pentru bunuri şi servicii prestate, sau de asemenea, prin cumpărarea lor de la exchange-uri, de la ATM-uri sau chiar de la utilizatori. O altă modalitate este cu ajutorul diverselor aplicaţii sau site-uri de tip faucet care oferă recompense în subdiviziuni ale bitcoinului pentru realizarea unor taskuri online.

Minatul (sau mineritul) este calea prin care se creează efectiv criptomonedele. Numele a fost asociat cu activitatea de minerit întrucât procesul este unul dificil, similar extragerii metalelor preţioase.

Practic, minatul constă în verificarea şi confirmarea tranzacţiilor în aşteptare efectuate în reţea. Operaţiunea se realizează cu ajutorul unor dispozitive numite ASIC, care posedă o înaltă putere de calcul. Tranzacţiile sunt criptate şi de aceea este necesară o putere de calcul enormă pentru a putea fi verificate.

Odată realizat acest pas, tranzacţiile sunt adăugate în blocuri de tranzacţii, care ulterior sunt plasate în Blockchain. Pentru fiecare bloc de tranzacţii verificat, reţeaua emite o recompensă minerului care a îndeplinit operaţiunea. Iniţial, recompensele minerilor erau de 50 Bitcoini pentru fiecare bloc, însă sistemul a fost conceput astfel încât la fiecare 4 ani răsplata să se înjumătăţească – operaţiune numită halving. În prezent, recompensa este de 12.5 Bitcoini.

Portofele electronice

Există mai multe tipuri de portofele disponibile utilizatorilor. Aceştia pot opta pentru variante de mobil, variante desktop sau portofele online. Există însă şi portofele de hârtie sau hardware.

Printre cele mai populare se numără: Bitcoin Wallet, Copay, Coinbase, Bitcoin Core sau Bitcoin Knots. Mai multe portofele puteţi găsi aici.

Avantaje şi dezavantaje

Cele mai mari avantaje pe care le aduce bitcoinul sunt:

  • Transferul direct între părţi, fără comisioane din partea unei autorităţi centrale
  • Transparenţă şi uşurinţă în utilizare – criptomonedele se pot tranzacţiona din orice loc din lume, unde există o conexiune la Internet
  • Riscuri scăzute pentru comercianţi – plăţile odată efectuate, nu pot fi anulate
  • Securitate – utilizatorii au control 100% asupra tranzacţiilor şi nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea.

Printre dezavantaje, enumerăm:

  • Gradul de adopţie – chiar dacă este în continuă creştere, mulţi oameni nu au auzit încă de Bitcoin sau nu înţeleg în ce constă
  • Volatilitatea – valoarea criptomonedelor poate varia mult de la o zi la alta. Cu toate acestea, nivelul de volatilitate scade pe măsură ce moneda se maturizează
  • Dezvoltarea – Bitcoinul nu este un produs finit. Deşi a fost lansat în urmă cu mult timp, el se află într-un stadiu beta, iar developerii lucrează în permanenţă la îmbunătăţirea tehnologiei.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

6
HeartHeart
1
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Blockchain

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...