Loading Posts...

Bitcoin trece de 10.000$!

Bitcoin a trecut ieri cea mai mare barieră  psihologică, depăşind preţul de 10.000$ pentru o unitate. Şi nu sunt semne că s-ar opri aici! După o săptămână în care s-a consolidat la valori de peste 8000$, criptomoneda a găsit puterea de a atinge o nouă bornă.

Dacă de Black Friday moneda digitală era cotată la aproape 9000$, sâmbăţă a surmontat şi această valoare. Mai mult, duminică a început să se îndrepte abrupt spre 10.000$. Ascensiunea este corelată cu o creştere surprinzătoare a volumelor, investitorii fiind cuprinşi de teama de a nu rata momentul (n.r. fear of missing out – FOMO).

Bitcoin a avut parte de un an extraordinar, este opinia împărtăşită de toată lumea. Conform CoinTelegraph, la începutul lui 2017 preţul monedei digitale era de 1000$, aprecierea fiind de 1000%. Întărirea a avut însă un substrat solid, printre cauze numărându-se creşterea gradului de adopţie în mainstream dar şi cantităţile mari tranzacţionate. De exemplu, în ultimele 24h, tranzacţiile cu Bitcoin au fost în valoare de peste 5 mld. USD.

Evenimente majore

Anul a fost plin de evenimente majore şi de anunţuri care au semnalat adopţia şi dezvoltarea Bitcoin. Analiştii au acoperit intens subiectul, iar ca urmare a crescut numărul investitorilor şi al fondurilor hedge.

Luna viitoare aşteptăm lansarea pieţei de futures, iar Bitcoin va deveni investiţia cea mai populară din domeciul financiar. Fie că le place sau nu, bancherii nu au cum să pună piedici fenomenului. În urma acestei mişcări, Bitcoin se va lansa şi pe cele mai pieţe de futures din lume: Chicago Mercantile Exchamge (CME) şi Chicago Board of Options Exchange (CBOE).

Moneda Internetului a câştigat şi interesul presei. În urmă cu un an, comunitatea era entuziasmată când mai vedea câte un articol în media despre Bitcoin. În prezent, publicaţiile mari scriu aproape zilnic despre Bitcoin şi nimeni nu mai este surprins. Criptomoneda este deja virală.

Cum scriam mai sus, fondurile hedge s-au dezvoltat masiv. Dacă în august existau 70 de fonduri de acest tip, acum ele sunt în număr de 120.

Dezvoltarea reţelei

Pe măsură ce a crescut gradul de adopţie, reţeaua a trebuit să ţină pasul. Iar Bitcoin a fost tranzacţionat în cantităţi din ce în ce mai mari, în acelaşi timp crescând şi preţul. Conform diagramei de mai jos, zilnic se tranzacţionează Bitcoin în valoare de peste 2 mld. USD.

chart_bitcoin_volume

În paralel, minatul a devenit mai productiv. Minerii câştigă zilnic 1.5 mld. USD zilnic doar din comisioane, fără a lua în calcul şi recompensele blocurilor.

Adopţia globală

Toată comunitatea a început să îmbrăţişeze Bitcoin, din Venezuela până în Zimbabwe şi din Coreea de Sud până în Elveţia. Tranzacţiile internaţionale au sporit zilnic, de la naşterea monedei.

chart_local_bitcoin

Dacă numerele sunt fascinante, un alt lucru îmbucurător este faptul că dezvoltarea pieţelor nu a avut loc doar în anumite zone geografice, ci pe toată planeta. Graficele oferite de CoinDance vin să demonstreze această afirmaţie.

Desigur, regiunile mai dezvoltate tehnologic au nişte curbe de adopţie mai consistente. De exemplu, din graficul de mai sus se poate observa că în zone Euro adopţia a crescut constant, fără fluctuaţii majore.

Ţările mai puţin dezvoltate vin însă din urmă. Venezuela este cel mai bun exemplu, unde odată cu devalorizarea monedei naţionale (Bolivar), adopţia Bitcoin a crescut exponenţial.

chart1_local_bitcoin

Accesul global la Bitcoin a crescut de asemenea, odată cu sporirea numărului de ATM-uri din lume. În medie, 4.8 ATM-uri se instalează zilnic şi viitorul sună bine, întrucât zilnic apar noi companii furnizoare de ATM-uri. În România, compania Bitcoin România a instalat trei ATM-uri în Bucureşti şi unul în Cluj. Dar dacă luăm în calcul şi automatele Zebra Pay sau punctele Smith & Smith – în ambele cazuri existând parteneriate semnate cu Bitcoin România – numărul de ATM-uri din ţară este de ordinul miilor.

Din toate motivele expuse mai sus, nu mai este surprinzător că Bitcoin a trecut de 10.000$. Şi mai departe, cu siguranţă vor mai creşte şi preţurile dar şi nivelul de adopţie, deoarece utilizatorii vor achiziţiona la cotaţia actuală, ceea ce va împinge mai mult valoarea monedei digitale.

Dacă taurii sau urşii vor învinge în final, rămâne de văzut, dar analiza volumelor şi a tranzacţiilor relevă nu doar că nu ne aflăm într-o bulă, ci şi că abia acum majoritatea publicului începe să conştientizeze existenţa Bitcoin. S-ar putea ca acesta să fie abia începutul.

La ce preți crezi că va ajunge Bitcoin până la finalul anului? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

5
HeartHeart
2
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show one comment

November 29, 2017
0

Yupyyyyy

Leave a Reply

Loading Posts...