Loading Posts...

Bitcoin a fost conceput pentru a incita pașnic la anarhie

bitcoin_concept

Bitcoin este catalizatorul libertății și al unei anarhii pașnice. El a fost realizat ca un răspuns la adresa guvernelor și instituțiilor financiare corupte. Nu a fost creat doar cu scopul de a îmbunătăți sistemul financiar. Însă unii oameni denaturează adevărul. În realitate, Bitcoin trebuia să funcționeze ca o armă financiară, ca o criptovalută menită să contrabalanseze greutatea impusă de autorități. Acum este privit ca o tehnologie inofensivă, pentru a-i liniști pe politicieni și pe bancheri. Uneori menirea acestuia este în mod voluntar ocolită pentru a se simți mai bine autoritățile. Dar nimeni nu ar trebui să uite sau să nege motivul real pentru care a fost scris protocolul. 

News.Bitcoin.com descrie cum enigmaticul creator al Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a spus tot adevărul în white paper. El a menționat că Bitcoin ar trebui să elimine intermediarii și băncile. Intențiile erau de a contracara toate influențele corupte și de a le înapoia oamenilor controlul asupra banilor.

Dacă analizăm trecutul, putem observa că perioada în care cypherpunks au început să lucreze la Bitcoin a fost imediat după criza financiară din 2007. Nu a fost o coincidență. Mișcarea a pornit ca o contraofensivă față de mașinăria politică, escrocarea maselor, inflație și fraudele băncilor.

În octombrie 2008 Satoshi Nakamoto a publicat white paper-ul în care scria “Am lucrat la un sistem de plată electronic care este în totalitate peer-to-peer și care nu implică încrederea în terți”. Chiar dacă nu a fost provocat direct autoritatea guvernului, ideea în sine are influențe anarhice.

Mai departe, Satoshi a detaliat în white paper:

“Sistemul lucrează bine la majoritatea tranzacțiilor, dar suferă din cauza slăbiciunilor modelului bazat pe încredere. Tranzacțiile complet ireversibile nu sunt tocmai posibile datorită instituțiilor financiare care mediază disputele. Costul medierii crește costul tranzacțiilor, limitează dimensiunea minimă a tranzacțiilor, anulează posibilitatea micilor tranzacții ocazionale și apare și un cost suplimentar din pierderea capacității de a efectua plăți ireversibile pentru servicii nereturnabile”.

Astfel, Bitcoin nu a fost conceput strict ca o tehnologie financiară mai bună (chiar dacă nimeni nu neagă că este o formă superioară de valută, valoroasă și eficientă). Bitcoin a fost construit ca o monedă independentă de încredere și de granițe. A fost creat pentru a distruge controlul centralizat al guvernelor asupra  banilor și pentru a elimina cartelurile bancare. Istoria crypto-anarhiei oferă suficiente dovezi în acest sens.

Revoluția crypto anterioară apariției Bitcoin

Dacă privim mai departe de white paper, cypherpunks și criptografii timpurii aveau deja o viziune asupra a ce se poate realiza prin criptografie.

Timothy May, unul dintre primii crypto-anarhiști, a ridicat cortina pentru sistemele criptovalutelor și pentru alte tehnologii bazate pe criptare. In 1994 a scris articolul “Crypto Anarchy and Virtual Communities,” unde a explicat motivul din spatele acestor tehnologii:

“Combinația dintre o cheie publică criptată solid și comunitățile rețelelor virtuale din cyberspace va produce schimbări interesante și profunde în natura sistemelor economic și social. Crypto-anarhia este realizarea cibernetică a capitalismului anarchic, o realizare care transcede granițele și care permite oamenilor să efectueze ce aranjamente economice doresc, după bunul plac.

Guvernele își văd puterile slăbite de aceste tehnologii și adoptă diverse metode pentru a limita utilizarea criptării puternice de către oameni. În S.U.A. s-au întreprins multe eforturi publice, printre care chip-ul Clipper (n.r. dispozitiv criptat, fabricat de NSA pentru companiile de telecomunicație care era prevăzut cu un backdoor), legea interceptărilor telefonice digitale (n.r. legea obliga companiile de telecomunicație să coopereze în interceptarea comunicațiilor) sau propunerile de a păstra chei criptografice în mod voluntar, într-un sistem escrow. Cypherpunks și alții se așteaptă ca aceste eforturi să poată fi ocolite. Tehnologia a eliberat duhul din lampă. Crypto-anarhia îi eliberează pe utilizatori de vecinii fizici, care nu au de unde să știe cine sunt aceștia pe Internet, și îi eliberează și de guverne. Pentru libertarieni, criptografia oferă moduri prin care guvernul poate fi evitat”.

Această formă timpurie a crypto-anarhiei și a capitalismului anarchic a deschis ușile pentru dezvoltarea filosofică, socială și tehnologică a protocoalelor de criptare. Aceste idei au contribuit la următorii pași, care aveau să descentralizeze societatea și să elibereze oamenii de ghearele birocrației și ale bancherilor. Revoluționarii crypto au anticipat inventarea Bitcoin cu toate caracteristcile necesare pentru a incita la o anarhie pașnică (lipsa cârmuitorilor absoluți, nu haos sau distrugere).

Dar care sunt aceste caracteristici?

Caracteristicile criptomonedei împotriva autorităților: sistemele push și pull

Bitcoin este o monedă descentralizată, peer-to-peer. Aceaste particularități presupun că nu este nevoie ca Bitcoin să fie stocat de către entități terțe, cum ar fi băncile. Bitcoin are rolul de a fi manevrat de oameni și este utilizat la discreția acestora. Nimeni nu poate vedea și nici nu poate intra în posesia banilor decât cu permisiunea utilizatorului. Acest concept este numit self-banking. Banii sunt păstrați în siguranță și îi ajută pe utilizatori să nu aibă de-a face cu procedura discutabilă a fondurilor de rezervă fracționate (n.r. procedură a băncilor prin care doar cu o fracțiune a depozitelor are acoperire în bani lichizi) sau cu proprirea conturilor, așa cum au intenționat și cypherpunks.

Acest aspect este numit sistem “push” și el se opune sistemului “pull”. Mai precis, este vorba de faptul că oamenii își “împing” (push) banii din portofel către destinatari. Nicio entitate terță nu poate “trage (pull) banii din portofelul unui utilizator. Există multe motive pentru care această funcție este una prețioasă, dar în primul rând aceasta este utilă utilizatorului, pe care îl apără de malițiozitatea guvernelor și băncilor. Practic, individul are control total asupra fondurilor proprii și nu mai trebuie să se teamă de organizațiile care încearcă să pună mâna pe banii săi.

Pseudo-anonimitatea, Blockchain și criptografia cheii publice

Preudo-anonimitatea este o altă cale prin care Bitcoin împiedică manipularea banilor. Aceasta se realizează cu ajutorul criptografiei cheilor publice – o metodă de criptare bazată pe algoritmi și pe funcții hash. Aceasta este și ideea principală: când cineva cheltuie bani, combinația dintre cheia publică și cea privată este decodificată de cheia publică / privată a destinatarului. Criptarea împiedică pe oricine ar vrea să interfereze cu tranzacția cu scopul de a fura banii. Criptografia cheii publice este și motivul pentru care guvernele nu pot opri procesarea tranzacțiilor pe Blockchain.

Dar ce este Blockchain-ul?

Este un registru public aproape invincibil, care se bazează pe o rețea distribuită și consensuală. El înregistrează toate tranzacțiile rețelei. Tehnologia este “pseudo-anonimă” deoarece fiecare tranzacție poate fi urmărită, dar nimeni nu își introduce informațiile personale atunci când își instalează portofelul.

Metoda de mai sus permite oamenilor să efectueze tranzacții fără ca guvernul să le poată afla identitățile. Este un nivel superior de protecție. Totuși, mecanismul nu este 100% sigur, dar oferă o anonimitate mai mare decât oferă sistemul de banking tradițional. Statul studiază deja Blockchain-ul pentru a analiza cum poate încarcera oamenii. Gazeta Bitcoin a tratat pe larg modul în care a fost judecat și condamnat Ross Ulbricht aka Dread Pirate Roberts (citește mai multe aici sau aici).

Toate aceste proprietăți fundamentale ale Bitcoin îi ajută pe oameni să se poată rupe de sistemul actual.

De ce este bine să ascundem banii de ochii guvernului

Guvernele se bazează pe bani pentru a subjuga oamenii. De-a lungul timpului politicienii au săvârșit ticăloșii, crime și au rănit oamenii întrucât ei erau cei care administrau banii. Au monopolizat emiterea de monedă prin faptul că au avut control asupra băncilor centrale sau prin introducerea unor legi care le spuneau oamenilor câți bani ar trebui să cheltuie sau cum ar trebui să-i cheltuie.

Cele mai obișnuite metode prin care liderii statelor i-au oprimat pe oameni au fost emiterea de monedă și falsificarea banilor. Sau printarea banilor pe bandă rulantă. Aceasta este de fapt inflația. Când guvernele dispun de bani în mod centralizat, ei pot introduce voluntar inflația, fără a suferi consecințe. Dacă un om obișnuit ar face același lucru, s-ar numi “falsificare”. Iată de ce crypto-anarhiștii încearcă să îi elibereze pe oameni de guverne și iată un principal motiv financiar și moral pentru care nu avem nevoie de guverne.

În opera “What has Government Done to Our Money”, Murray Rothbard a elaborat:

“Falsificarea și inflația creează noi forme ale banilor, care nu sunt nici aurul nici argintul, și care funcționează similar. Și acum vedem de ce guvernele sunt în mod inerent inflaționare: pentru că inflația este o metodă puternică și subtilă prin care guvernul acaparează resursele publice, o formă mai puțin dureroasă dar mult mai periculoasă de taxare”.

Cartea lui Rothbard oferă o imagine completă asupra istoriei utilizării banilor și explică de ce guvernele au nevoie să controleze valutele pentru a funcționa. Aceasta este însă și slăbiciunea lor. Aici apare Bitcoin. Întrucât Bitcoin utilizează toate caracteristicile de mai sus, mai ales descentralizarea, el devine prima valută care nu poate fi manipulată de guvern. Politicienii nu pot opri Blockchain-ul și nu pot controla Bitcoin. Nu au cum să-l oprească. Este un pas uriaș în față, nu doar pentru tehnologie, ci și pentru progresul socio-politic și moral al umanității.

Tehnologia eliberării

Bitcoin și tehnologia Blockchain vor continua să elibereze oamenii și să stimuleze progresul. În fond, pentru asta a și fost construită tehnologia. Scopul nu a fost de a avea o nouă formă a banilor, ci de a acționa ca un patriot în domeniul financiar și de a incita la o schimbare politică prin considerente anarhice. Bitcoin a fost construit în acest mod deoarece crypto-anarhiștii timpurii au înțeles că banii sunt epicentrul puterii Statului și că Statul este epicentrul răului.

Toată lumea ar trebui să își amintească mereu aceste adevăruri. Datorită existenței Bitcoin, nimeni nu va mai trebui să se târască sau să îngenuncheze în fața tiranilor. Și nu ar trebui să se renunțe la Bitcoin nici dacă politicienii vor poza vreodată în oameni corecți. Moneda trebuie venerată. Oamenii trebuie să se bucure de Bitcoin. Nimeni nu ar trebui să nege motivul pentru care a apărut protocolul. Este prima tentativă de libertate absolută – primul semn al unei anarhii pașnice. Să se știe acest lucru!

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

8
HeartHeart
3
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show 2 comments

November 9, 2017
0

Satoshi Nakamoto, un exemplu de gandire incisiva dar si dureros de realista, ne arata ca putem trai si altfel. Ne-am putea organiza existenta si fara ” intermediarii” care-si iau partea leului din fiecare tranzactie facuta de fiecare dintre noi.Cat de departe vom ajunge?

November 11, 2017
0

Doar timpul ne va putea răspunde la această intrebare. Ce pot spune, cu o oarecare siguranță, este că vom beneficia cu vârf și îndesat de pe urma lui Satoshi Nakamoto și a tehnologiei dezvoltate de el și de cei care i-au călcat pe urme. Acesta reprezintă doar începutul unei noi paradigme.

Leave a Reply

Loading Posts...