Loading Posts...

Bitcoin, aurul digital

bitcoin_aurul_digital

Un cercetător în domeniul Blockchain explică potențialul pe care îl are Bitcoin în domeniul financiar.

În urma creșterii cu 640% din 2017, moneda digitală a devenit un subiect din ce în ce mai fierbinte. Chiar și Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene și Jamie Dimon, CEO al JPMorgan, au devenit interesați. Unii spun că este vorba de o bulă care se va sparge în curând; alții sunt de părere că tocmai a fost eliberat duhul din lampă.

Puțini înțeleg cu adevărat valoarea criptomonedei și capacitatea acesteia de a schimba economia globală. Saifedean Ammous, profesor la Universitatea Libaneză Americană, a studiat Bitcoin și tehnologia Blockchain încă din 2010. Cea mai recentă carte a profesorului este intitulată “The Bitcoin Standard” și va fi publicată în ianuarie 2018.

Într-un interviu acordat către The Epoch Times, Ammous explică de ce este valoros Bitcoin, de ce este mai bun ca aurul și ce potențial are moneda Internetului în domeniul financiar.

TET: de ce este Bitcoin interesant din punct de vedere financiar?

SA: importanța lui reală nu se reflectă în plățile facile. Nu este vorba nici de rapiditatea plăților. Și nici microtranzacțiile sau alte lucruri similare nu reflectă adevărata importanță.

Cel mai important aspect este că Bitcoin oferă o formă sănătoasă a banilor care nu poate fi controlată de nicio autoritate și de niciun guvern din lume. Este ceva extrem de important pentru economia mondială. Bitcoin reprezintă niște bani câștigați cu greu, nu bani făcuți ușor.

Banii făcuți ușor sunt aceia a căror cantitate crește lesne, dacă cererea pentru ei este una în creștere. De exemplu, dacă oamenii ar folosi cuprul pe post de bani, ar fi simplu pentru minerii de cupru să sporească lichiditățile de pe piață pentru a coborî prețul, dar ar avea de suferit oamenii care își păstrează valorile în cupru. Deci cuprul nu ar fi o variantă bună de păstrare a valorilor, întrucât este ușor de obținut dacă avem o cerere în creștere.

În schimb, aurul reprezintă niște bani obținuți greu, deoarece prețul metalului este ridicat și este foarte dificil ca minerii de aur să crească lichiditățile. Valoarea aurului cu greu ar putea fi scăzută. Față de alte forme de bani, aurul este o alternativă mai bună de păstrare a valorilor.

Bitcoin este foarte apropiat de aur. El este echivalentul digital al aurului.

Cantitatea de Bitcoin este limitată. Vor exista doar 21 de milioane de monede. Iar codul care controlează generarea monedelor noi este unul descentralizat în mii, zeci de mii de noduri care lucrează cu softul Bitcoin. Și dacă acesta ar trebui să fie schimbat, ar trebui să fie de acord majoritatea părților implicate.

Și întrucât toți cei implicați în fenomen sunt direct interesați să se mențină politica monetară, astfel încât să se păstreze valoarea banilor, este puțin probabil să asistăm la modificări ale politicii monetare. Chiar și modificările tehnice, cum a fost cea referitoare la dimensiunea blocurilor, sunt dificil de efectuat.

Îți poți face o copie a Bitcoin, dar Bitcoin nu se poate schimba. Mereu vor fi oameni care vor dori să se mențină nivelul actual al inflației. Cu alte cuvinte, politica monetară a Bitcoin este imuabilă, nu se va modifica și, datorită naturii descentralizate a rețelei, putem spune că asistăm la echivalentul digital al aurului.

Cred că această inovație este deosebit de importantă datorită faptului că are multe proprietăți benefice pe care aurul nu le deține. Banii se pot trimite rapid în toată lumea și sunt greu de confiscat. Sunt niște posibilități extraordinare pentru cei care cred în importanța unei forme sănătoase a banilor.

TET: de ce este importantă forma sănătoasă a banilor?

SA: să ne reamintim de perioada în care aurul era un standard – din 1871 și până la sfârșitul primului război mondial. Este un motiv pentru care perioada aceea a fost numită Golden Era, Gilded Age sau La Belle Epoque. A fost cea mai înfloritare perioadă a umanității. Peste tot se înregistra creștere economică. Tehnologia ajungea în toată lumea. Pacea și prosperitatea înfloreau în toată lumea. Invențiile tehnologice avansau.

Nu cred că a fost o coincidență. Standardul în aur a permis oamenilor să stocheze niște valori care creșteau în timp. Și de aici oamenii au început să gândească pe termen lung și să investească în lucruri care aduceau profit în timp.

aur_vs_bitcoin

În cazul Bitcoin, odată ce ai început să păstrezi niște fonduri și vezi cum se apreciază, începi să înțelegi cât de ușor se poate irosi totul prin cheltuieli inutile, și te gândești de două ori înainte de a cumpăra ceva.

Bitcoin este important și în cazul în care trebuie să mutăm cantități mari de bani, în special atunci când se încearcă evitarea inflației impuse de o bancă centrală. Deci pentru stocarea de valori este foarte important Bitcoin.

TET: este posibil ca Bitcoin să devină un nou standard?

SA: puterea Bitcoin se observă cel mai ușor când comparăm tranzacțiile rețelei cu reglementările interbancare, mai ales când vine vorba de transportat o cantitate de aur dintr-o locație în alta.

Aceste operațiuni costă mult. Există inclusiv riscuri ca autoritățile să confiște fondurile. Dar Bitcoin poate evita toate aceste riscuri. Poți trimite 100 milioane de dolari oriunde în lume și tranzacția se va confirma în 30 – 40 minute. Iar comisionul tranzacției va fi de 2$ – 3$.

O așteptare de 30 – 40 minute și un comision de 2$ – 3$ nu pot concura cu plata unei cafele cu cardul, dar nici nu ar trebui. Concurează însă cu aprobarea plății, care este trimisă apoi altei bănci. În acest caz, un comision de 2$, 3$, 200$ sau chiar 2000$ ar însemna puțin, iar cele 40 de minute ar fi nesemnificative în comparație cu timpul în care procesează băncile tranzacțiile mari.

pret_bitcoin_in_aur

Chiar şi când aurul era standard prețul acestuia oscila. Dar nu despre asta vorbim, ci despre faptul că majoritatea tranzacțiilor nu implicau mutarea fizică a aurului. Mutarea fizică a aurului costă mult mai mult decât mutarea de Bitcoin.

Și astfel , în loc de o tranzacție în care trebuie mutat fizic aurul, putem avea sute și mii de tranzacții pe Blockchain. Și mai departe vom putea apela și la soluții pe un strat secundar, care se vor efectua în afara Blockchain-ului, dar vor depinde practic tot de acest lanț (n.r. este vorba de tranzacțiile Lightning).

Numărul de tranzacții care se pot efectua într-o zi este de 400.000. Este o cantitate uriașă. Și este cu mult mai mult decât numărul de tranzacții interbancare din perioada în care aurul era standard. Sunt chiar mai multe tranzacții decât cele efectuate între băncile centrale și în zilele noastre.

TET: ce părere ai despre plățile de zi cu zi?

SA: toate soluțiile de plată actuale, inclusiv cele pentru USD și EUR pot fi portate pe Bitcoin. Nu este niciun motiv pentru care cardurile, PayPal sau alte soluții de plată inovatoare nu ar putea lucra și cu Bitcoin.

Nivelul de securitate al Bitcoin nu ar reprezenta o problemă pentru tranzacțiile zilnice uzuale. Micile probleme actuale ale plăților pot fi rezolvate în viitor. Dar dacă vom încerca să compromitem această formă sănătoasă de bani prin modificări aduse structurii cu scopul de a avea plăți mai rapide, vom ajunge să încălcăm imuabilitatea monedei digitale. Și ca urmare, Bitcoin se va devaloriza.

Dacă se va ajunge aici, nu va mai conta dacă Bitcoin a fost rapid sau eficient, întrucât există sisteme centralizate de plată care oferă rapiditate, eficiență și costuri mici.

După părerea mea, o rețea descentralizată nu are cum să fie mai eficientă decât una centralizată când vorbim despre procesarea tranzacțiilor. Și asta deoarece rețeaua centralizată are nevoie de o înregistrare a tranzacțiilor și câteva back-up-uri iar o rețea descentralizată trebuie să înregistreze tranzacțiile în mii și zeci de mii de computere. Astfel, aceasta necesită mai multă putere de calcul şi mai mult timp de sincronizare, aşa cum se întâmplă şi la Bitcoin.

Deci tranzacţiile Bitcoin nu au cum să fie la fel de rapide ca tranzacţiile PayPal sau ca tranzacţiile cu cardul. Dar este OK. Cred că în viitor Bitcoin va avansa şi va deveni o monedă autoritară.

Nu trebuie să facem comparaţii între Bitcoin şi card când vorbim de plata unei cafele. Este ca şi cum am spune cât de încet se deplasează un avion pe o şosea din oraş. Este o comparaţie inutilă pentru un instrument foarte puternic.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...