Loading Posts...

Bitcoin a reușit să iasă din obscuritate. Acum și băncile vor partea lor

Băncilor le este din ce în ce mai greu să ignore Bitcoinul. Mai ales din cauza cererilor tot mai dese formulate de clienți.

La începuturi, Bitcoin reprezenta o metodă de plată fără a se apela la bănci. Acum, când piața crypto este evaluată la peste 100 de miliarde USD, băncile vor să intre și ele în joc.

Lloyd Blankfein, CEO al Goldman Sachs Group Inc. a postat marți pe Twitter că firma pe care o conduce va iniția o analiză a criptomonedei. Consultanții afirmă că și băncile testează terenul, căutând modalitățile optime de tranzacționare a Bitcoinului. Anul acesta, Bitcoin a crescut cu 300%, atrăgând atenția hedge fund-urilor și a investitorilor cu potență financiară.

“Este clar că se confruntă cu un interes ridicat din partea clienților, fie că aceștia sunt investitori retail sau instituții financiare”, a declarat Axel Pierron, director general al companiei de consultanță Opimas. “Există volatilitate, există și lichidități când se dorește tranzacționarea unui volum mare, deci și băncile sesizează oportunitatea acestui activ de tip nou”.

Pe Wall Street există și un mare semn de întrebare în ceea ce privește relația dintre bănci și Bitcoin: cum vor manipula băncile criptomoneda, în condițiile în care aceasta nu este emisă de niciun guvern, oferă și o pseudo-anonimitate utilizatorilor, iar băncile au politici clare împotriva spălarii banilor?

O astfel de dezbatere a avut loc recent, anunță Bloomberg. Jamie Dimon, CEO al JPMorgan și Larry Fink, CEO al BlackRock Inc. au afirmat că Bitcoin este folosit în general de infractori. De altă opinie a fost însă James Gorman – CEO al companiei Morgan Stanley. Acesta a fost mai ponderat în declarații, spunând că Bitcoin “este ceva mai mult de un simplu moft”. Miercuri, Axel Weber – președintele UBS Group AG și fost președinte al băncii centrale a Germaniei, a anunțat că este sceptic în ceea ce privește viitorul Bitcoin, întrucât “nu există alte active care să-l susțină”.

S-a ajuns chiar și la tensiuni cu unele bănci. În aceeași zi în care Dimon spunea despre Bitcoin că este o “înșelăciune”, o bancă privată deținută de firma acestuia a afișat un panou pe care erau notate numele unor investitori în criptovalută.

Administrarea criptovalutei ar declanșa revoluții în rândurile organelor de reglementare, transmite Joshua Satten, unul din directorii companiei Sapient Consulting.

“Din perspectiva Trezoreriei S.U.A., cum s-ar clasa Bitcoin? Ca activ sau ca valută”, a întrebat Satten. “Dacă băncile vor începe să administreze și să păstreze Bitcoin pentru clienți, OCC și FDIC (n.r. – organe ale Trezoreriei S.U.A.) vor întâmpnia obstacole serioase la clasificarea monedelor digitale”.

Represaliile din partea Chinei

Băncile ar trebui să evite guvernele țărilor care sunt îngrijorate în privința banilor digitali. Cum ar fi China, care a decis închiderea exchange-urilor la nivel național.

Apoi, sunt de luat în calcul și riscurile determinate de gradul ridicat de volatilitate și de lipsa unor corelări cu alte active importante.

Contractele derivate ar putea fi însă de bun augur. CBOE Holdings Inc., proprietarul Chicago Board Options Exchange, a anunțat în august că intenționează să introducă Bitcoin în portofoliu în anul 2017 sau în 2018. Mișcarea ar putea sprijini traderii. Băncile explorează și ele acest teren, conform lui Pierron.

Știm și ceva cert în acest moment, și anume interesul investitorilor. De exemplu, managerul de hedge fund Mike Novogratz plănuiește să lanseze un fond de 500 milioane de dolari pe care să îi investească în criptovalute, ICO-uri și companii din domeniu. Conform datelor oferite de Autonomous Research, în prezent există 75 de fonduri care investesc în spațiul crypto.

Bitcoin a pășit deja în mainstream-ul finanțelor. În iulie, Falcon Private Bank a devenit prima bancă elvețiană care a oferit acest activ clienților. În S.U.A., Fidelity Investments și USAA permit clienților să își verifice balanțele în Bitcoin, dacă aceștia și-au corelat conturile cu unele de la Coinbase.

Droguri și ransomware

Toate calitățile Bitcoinului i-au determinat și pe răufăcători să îl folosească. Au fost celebre tranzacțiile cu droguri și atacurile de tip ransomware în care au fost cerute răscumpărări în Bitcoin. Ne referim aici la calități precum rețeaua descentralizată, alcătuită din mii de calculatoare din lumea largă, care a scos din peisaj băncile și organele de reglementare. Din aceste cauze este și foarte greu ca tot fenomenul să poată fi controlat de guverne. Mai departe, pentru o adopție mai mare este nevoie însă ca și băncile centrale, dar și autoritățile să ajungă la un consens pentru a implementa noua tehnologie în cadrul legislativ existent.

“Se poate “curăța” tot ce auzim dinspre piețele negre ale darknet-ului? Astfel încât trezoreriile, organele de reglementare și departamentele de conformitate ale băncilor la nivel global să poată eradica banii negri?”, întreba marți în cadrul unei conferințe Jesse Chenard, CEO al start-up-ului pe bază de Blockchain MonetaGo. Băncile au nevoie “de niște asigurări din partea celor cu care realizează tranzacții și de sursa respectivelor criptomonede”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
1
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...