Loading Posts...

BIP91 a fost activat; pericolul bifurcării încă nu a trecut

Pe 22 iulie, la 7:46 PM, ora României a fost activat BIP91. Activarea a avut loc când a fost minat blocul 477120. Din acest moment, dacă planul pentru SegWit2x va reuși, blocurile care nu semnalizează pentru Segregated Witness (BIP141) vor fi respinse.

Citește și 1 august – data la care reţeaua Bitcoin se poate rupe în două

Planul pentru SegWit2x avansează

BIP91 a fost activat în rețea după un efort comun al pool-urilor de minat. În ultimele ore, aproape fiecare bloc semnaliza schimbarea protocolului. Pragul necesar pentru activarea SegWit este de 80% din puterea de hash a rețelei. Suportul manifestat în prezent este de 88.2%.

Pool-urile care au semnalizat susținerea pentru BIP91 / SegWit sunt: BW Pool, Antpool, F2pool, Viabtc, Bixen, Canoe, Bitcoin.com, BTC.com, Telco214, BTCC, GBminers, Slush, BTC.top, Bitclub și Bitfury.

Ce urmează după activarea BIP91

În ultimele zile minerii au reușit să își upgradeze nodurile, lucru necesar întrucât de acum toate blocurile care nu semnalizează pentru SegWit vor fi respinse. Dacă lucrurile merg conform planului, SegWit va beneficia de susținere suficientă pentru activare. Toate aceste etape de semnalizare nu fac decât să fie cert că toată lumea este pe aceeași lungime de undă. Următoarea fază importantă va avea loc la sfârșitul lui august, când protocolul SegWit va fi activat oficial în rețeaua Bitcoin.

Mulți dintre membrii comunității sunt satisfăcuți de progresul înregistrat de SegWit2x, alții însă sunt circumspecți. Ambele tabere prezintă pe forumuri și pe site-urile de socializare argumente pro și contra. De asemenea, se discută intens despre unele subiecte fierbinți, cum ar fi: reorganizarea Blockchain-ului, potențiale atacuri asupra rețelei, bifurcarea hard efectuată de utilizatori (Bitcoin Cash), planurile exchange-urilor de la 1 august și, desigur, dacă în noiembrie va avea loc upgrade-ul blocurilor la dimensiuni de 2MB.

Ce este UAHF (Bitcoin Cash sau Bitcoin ABC)

O parte a comunităţii este de părere că bifurcarea hard, numită şi UAHF, Bitcoin Cash sau BCC va avea loc indiferent de ce se va întâmpla cu SegWit2x. În timp ce mulţi bitcoineri discută despre acest subiect, Juan Manini-Rios, CEO al companiei SHA256 Trading, a postat următoarele:

“Dacă SegWit2x va avea suport de +90% din partea minerilor pe 21 iulie, mulţi vor fi tentaţi să creadă că dezbaterile despre scalabilitate s-au încheiat şi că masele vor profita de scalare. Din păcate lucrurile nu stau aşa, iar bifurcarea Bitcoinului este ceva aproape cert”.

Manini-Rios transmite că în pofida faptului că oamenii cred că UAHF este doar un plan de rezervă împotriva UASF, bifurcarea hard va avea loc. Developerii de la Bitcoin Cash au adăugat recent un algoritm de minare lentă pentru situaţia în care doar puţini mineri se vor alătura lanţului minoritar. Mai departe, se pare că Bitcoin Unlimited, Classic şi ABC vor susţine acest lanţ cu clienţii software proprii.

Jeff Garzik, dezvoltatorul SegWit2x a discutat şi el despre posibilitatea bifurcării BCC:

“Acum, datorită faptului că aproape toată lumea crede că SegWit2x va fi activat la timp, aşa cum era planificat, posibilitatea de divizare a Bitcoinului prin UASF este aproape nulă. Rămâne de văzut ce putere de hash va susţine BCC şi ce putere de hash va fi de partea Bitcoinului. Deşi mici, şansele de rupere a reţelei încă există. BCC va fi responsabil pentru o divizare insignifiantă a lanţului, care nu va fi observată de utilizatorii de Bitcoin. Se va folosi probabil o expresie nouă – “clonarea lanţului”. Aceasta nu va avea însă efectele distrugătoare pe care le poate determina UASF”.

Tranzacţiile cu Bitcoin Cash încep în China

Pe lângă discuţiile despre Bitcoin Cash, start-up-ul Viabtc a adăugat exchange-ului propriu două noi active digitale, numite BCC şi BTC_FROZEN2. BTC_FROZEN2 reprezintă toate criptomonedele care pot apărea din divizarea lanţului original, cu excepţia BCC. Pe 22 iulie, dată la care compania chinezească a lansat criptovaluta Bitcoin Cash, utilizatorii au părut destul de interesaţi. Moneda digitală s-a tranzacţionat cu aproape 900$ (6000¥). La ora articolului, preţul unui BCC este de 533$ (3600¥), în creştere cu 80% faţă de ziua anterioară.

Între timp, nodurile care susţin UASF s-au înmulţit, iar susţinătorii acestei propuneri vor continua să mineze pe nodurile BIP148 până la activarea SegWit. Mulţi adepţi ai UASF cred că minerii vor refuza activarea update-ului SegWit. În acelaşi timp, cei care susţin UAHF cred că minerii dedicaţi lanţurilor minoritare vor refuza în noiembrie bifurcarea hard care presupune mărirea blocurilor la 2MB. Pe lângă toate aceste aspecte, unele exchange-uri, cum ar fi şi Coinbase, ar putea refuza monedele BCC. Cu alte cuvinte, cei care doresc să achiziţioneze această criptomonedă ar trebui să mai aştepte.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

 

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...