Loading Posts...

Băncile ruseşti iau criptovalutele în serios

În tentativa de a resuscita economia ţării, un consorţiu format din cele mai importante bănci propune utilizarea unui nou tip de gaz, anunţă Bloomberg.

Nu este vorba de un gaz natural, ci de o monedă virtuală pe baza Blockchain-ului Ethereum. Băncile speră ca prin adoptarea acestei tehnologii să ofere tranzacţii mai rapide, mai securizate şi, în acelaşi timp, să ajute Rusia să se afirme în acest fenomen care schimbă întregul sistem financiar.

La două luni după întâlnirea dintre Vladimir Putin şi fondatorul Ethereumului, băncile au dezvoltat un sistem numit Masterchain, care utilizează un protocol pe bază de Ethereum. Acesta este în conformitate cu standardele naţionale de securitate, transmite Asociaţia FinTech – o grupare sprijinită de banca centrală:

“Rusia nu are un sistem dezvoltat de banking”, a declarat analistul rus Vyacheslav Putilovsky. “Băncile de top din ţară pariază însă că vor ajunge din urmă şi chiar vor depăşi competitorii occidentali în ceea ce priveşte adoptarea acestei tehnologii” .

Blockchain-ul – tehnologia utilizată pentru înregistrarea şi verificarea tranzacţiilor, care este totodată inima Bitcoinului şi a Ethereumului – poate fi folosit de asemenea şi la verificarea înţelegerilor contractuale, a proprietăţilor intelectuale sau a registrelor publice, fără a se mai apela la intermediari. Aplicaţiile de acest tip pot remodela atât sistemul financiar global, cât şi alte industrii. R3, un consorţiu similar celui din Rusia, a colectat în luna mai 107 milioane de dolari de la membrii afiliaţi, printre care se numără şi Bank of America sau HSBC Holding PLC.

În white paper-ul asociaţiei este menţionat şi faptul că dacă s-ar muta toate certificatele de ipotecă din Rusia într-un astfel de registru public, cheltuielile s-ar diminua cu 80%, iar afacerile s-ar fluidiza enorm, prin renunţarea la diverşi intermediari, cum ar fi notarii publici. Între membrii consorţiului de află Bank Otkritie FC, Alfa Bank şi TCS Group Holding PLC. Băncile întenţionează să folosească sistemul în mod comercial pentru ipoteci începând cu jumătatea anului 2018.

Tot în white paper este specificat şi că sistemul va avea şi o criptovalută proprie, numită “gaz”, care va fi utilizată pentru recompensarea utilizatorilor şi a minerilor care vor verifica tranzacţiile din Masterchain. Un “gaz” este o unitate de măsură abstractă pentru resursele necesare procesării unei tranzacţii şi înregistrării ei ulterioare în registrul public. Ca orice Blockchain descentralizat, Masterchain va avea nevoie de putere de calcul pentru validarea tranzacţiilor. Termenul “gaz” este folosit în comunitatea crypto ca substituent pentru Ether, moneda digitală a platformei Ethereum.

Banca centrală din Rusia a lansat deja un Blockchain pilot bazat pe Ethereum, pentru a procesa plăţile online şi pentru a verifica datele clienţilor. Conform white paper-ului, Masterchain ar permite fiecărei bănci să caute în bazele de date ale tuturor celorlalte bănci clienţii aflaţi pe lista neagră, pentru a reduce riscurile de fraudă.

Efortul Rusiei de a dezvolta tehnologii bazate pe Blockchain, după întâlnirea dintre Putin şi Vitalik Buterin reprezintă o schimbare majoră. Anul trecut, ministrul de finanţe ameninţa cu închisoarea pe toţi utilizatorii de valute digitale. Putilovsky crede că sunt însă şanse ca situaţia să se schimbe iarăşi:

“Banca centrală nu are o poziţie clară faţă de criptovalute. Ar putea şi să ofere un ajutor important pentru dezvoltarea industriei, dar la fel de uşor ar putea şi să pună piedici”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...