Loading Posts...

Avantajele Bitcoinului faţă de banii fiat

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări ale oamenilor atunci când aud prima dată despre Bitcoin, este următoarea: “De ce aş folosi Bitcoin în locul banilor obişnuiţi?”. Gazeta Bitcoin încearcă să răspundă acestei întrebări în articolul de mai jos.

Descentralizarea

Bitcoinul este o criptomonedă descentralizată. El nu se află sub autoritatea niciunei autorităţi centrale.

Lipsa unei guvernări centrale înseamnă că nicio entitate nu îi poate influenţa valoarea şi de asemenea se exclud riscurile unor inflaţii sau deflaţii, întrucât nu se poate manipula cantitatea aflată în circulaţie. Bitcoinii se creează la un interval de timp standard, blocurile noi de tranzacţii fiind găsite de mineri la 10 minute. Cantitatea de Bitcoini este limitată la 21 de milioane de unităţi.

Libertatea tranzacţiilor

Tehnologia din spatele Bitcoinului este open source. Orice utilizator poate efectua tranzacţii, la orice oră şi din orice parte a lumii, cu condiţia de a avea conexiune la Internet.

Dacă banii fiat se află sub autoritatea băncilor centrale ale statelor emitente, Bitcoinul este în totalitate la discreţia utilizatorilor. Aceştia pot opta pentru a tranzacţiona sau pentru a stoca criptovaluta.

În plus, banii cash pot fi blocaţi de bănci sau de intermediari (bănci sau servicii financiare, cum ar fi  Pay Pal, Visa etc.). Dacă un terţ decide să nu proceseze o tranzacţie, o poate bloca, indiferent de dorinţa utilizatorului. În cazul Bitcoinului, aceste situaţii sunt excluse din start.

Asigurarea confidenţialităţii

Deşi tranzacţiile sunt stocate în Blockchain, care asigură o transparenţa totală, anonimitatea utilizatorilor nu are de suferit. Nimeni nu poate şti cui îi aparţine o adresă de portofel.

Folosirea Bitcoinului nu presupune dezvăluirea datelor personale – nume, prenume, CNP, adresă de domiciliu. Utilizatorii pot deţine mai multe portofele electronice, iar adresele acestora sunt înşiruiri de cifre şi litere.

Desigur, în cazurile în care se efectuează anumite tranzacţii prin care utilizatorii aleg să primească banii în conturile bancare, ei vor fi obligaţi să îşi expună şi datele personale. Dar este totul la latitudinea lor.

Uşurinţa în utilizare

Crearea unei adrese Bitcoin necesită foarte puţin timp, necesar pentru download-ul aplicaţiei pe telefon sau pentru instalarea acesteia pe PC. Ulterior acestui pas, oricine poate trimite şi primi Bitcoini.

Comparativ, deschiderea unui cont bancar presupune completarea unor formulare, copii ale actelor de identitate şi mult timp pierdut. Tranzacţiile bancare ulterioare necesită de asemenea în multe cazuri drumuri la bancă, completarea altor formulare şi alt timp pierdut.

Riscuri scăzute pentru comercianţi

Spre diferenţă de tranzacţiile cu bani fiat sau cu carduri de credit / debit, tranzacţiile cu Bitcoini sunt irevocabile.

Astfel, comercianţii exclud riscurile anulării tranzacţiilor de către utilizatori. Acest aspect influenţează şi profiturile companiilor.

Durabilitatea

Bitcoinii nu pot fi distruşi sau contrafăcuţi. Din acest punct de vedere, valoarea monedei nu poate fi influenţată.

Banii sau aurul însă pot fi deterioraţi, distruşi, sau falsificaţi, iar în aceste situaţii de multe ori variază şi preţul valutei respective.

Portabilitate

Spre diferenţă de aur sau de valutele tradiţionale, care sunt dificil de manipulat şi transportat în cantităţi mari, Bitcoinul oferă o lejeritate mare. Utilizatorii trebuie să aibă asupra lor doar dispozitivul pe care se află portofelul (telefon, tabletă, portofel de hârtie).

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Blockchain

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...