Loading Posts...

AlphaBay, cea mai mare piață neagră a fost închisă de oamenii legii; administratorul se sinucide

Bitcoinist.com anunță că în urma unei acțiuni de amploare care a avut loc în trei țări, autoritățile au reușit să închidă AlphaBay, cea mai mare piață neagră.

Considerată continuatoarea a ceea ce a reprezentat Silk Road, AlphaBay a fost multă vreme cea mai mare piață neagră a darknet-ului. Aceasta a fost însă offline în ultima săptămână, fapt ce a condus la multe speculații asupra subiectului. Wall Street Journal a relatat într-un articol că organele de poliție din S.U.A., Canada și Tailanda au colaborat în cadrul unei razii care a avut loc pe 5 iulie, anul curent. Cu această ocazie, site-ul a fost închis, iar între utilizatori a apărut haosul.

Deși autoritățile nu au comentat subiectul, se pare că în Canada au avut loc trei raiduri. În cadrul operațiunilor au fost confiscate serverele și echipamentele administratorilor site-ului. În timpul altei razii care a avut loc la Bangkok, a fost prins și presupusul lider al AlphaBay. Bunurile acestuia care au fost sechestrate valorează 11.8 milioane de dolari.

Strania poveste a lui Alexandre Cazes

Chiar dacă identitățile oamenilor din spatele AlphaBay sunt aproape imposibil de aflat, există mai multe indicii care conduc la concluzia că persoana arestată la Bangkok ar fi liderul pieței negre. Alexandre Cazes, cetățean canadian, a fost arestat în aceeași zi în care AlphaBay a fost închis. El a fost ținut în arestul poliției din Bangkok, urmând să fie extrădat în S.U.A. pentru a fi judecat.

Se pare însă că infractorul s-a spânzurat în celulă pe parcursul zilei de miercuri. Site-urile de socializare Twitter și Reddit sunt pline de discuții asupra veridicității subiectului. Subreddit-ul AlphaBay este moderat de “deSnakes”, despre care se presupune că ar fi Cazes.

Clienții AlphaBay sunt neliniștiți

De când site-ul a picat, în urmă cu o săptămână, cei 400.000 de utilizatori sunt speriați din cauză că și-ar pierde banii depozitați în conturile cu care s-au înregistrat. Au existat mai multe speculații, care spuneau că site-ul este închis temporar pentru revizii tehnice sau că administratorii au fugit cu banii clienților.

Site-urile de socializare au fost pline de reacții de frustrare din partea utilizatorilor.

Închiderea pieței AlphaBay de către autorități reprezintă cea mai mare lovitură dată de oamenii legii. Spre diferență de Silk Road, AlphaBay nu se rezuma doar la droguri. Aici puteau fi cumpărate arme, carduri de credit furate, atacuri cibernetice. Vânzările zilnice însumau între 600.000$ și 800.000$.

Se presupune că anchetatorii au folosit un exploit de securitate pentru a putea închide site-ul. Nu se știe dacă utilizatorii își vor mai recupera în viitor fondurile. Incidentul a semănat panică în rândurile comunității de pe deep web, aceștia punând sub semnul întrebării dacă administratorii piețelor negre au abilitatea de a păstra anonimitatea asupra serviciilor și de a se feri de brațul cel lung al legii.

Piețele negre au tot viitorul în față

În condițiile în care AlphaBay nu mai există, locul ei pe deeb web a rămas vacant. Experții sunt de părere că închiderea site-ului este doar un eveniment minor. S-a mai întâmplat în trecut și de fiecare dată au apărut alte piețe negre în locul celor închise.

Datorită faptului că valutele digitale înregistrează prețuri record în 2017, nu sunt semne că ar fi șanse să scadă cererea pentru bunurile și serviciile disponibile pe dark web.

Hansa, Dream Market și RAMP sunt alte trei piețe negre care au avut parte de un aflux mare de utilizatori care au migrat de la AlphaBay. În aceste condiții, se pare că activitățile frauduloase de pe deep web vor continua să prospere.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

 

2
HeartHeart
1
SadSad
0
HahaHaha
0
WowWow
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...