Loading Posts...

Agenda bifurcării: lanțul cu hashrate mai mic poate să dispară

segwit2x_hashrate

Bifurcarea hard: 21 de milioane de modalități de a muri

Una dintre cauzele incertitudinii care planează asupra SegWit2x o reprezintă hashrate-ul care ar susține mărirea blocurilor la 2MB. În prezent, 82.7% din mineri semnalizează pentru bifurcarea hard. Dar ce se va întâmpla totuși cu rețeaua minoritară, care va avea un hashrate foarte scăzut?

segwit2x_intentie_hashrate

Conform News.Bitcoin.com, sunt mulți bitcoineri care urmăresc cu atenție disputa dintre adepții SegWit2x și cei care susțin Bitcoin Core. Există neînțelegeri în privința lipsei protecției la replicare, SegWit2x este numit “o acaparare din partea corporațiilor”, sau este considerat ca un atac de către developerii de la Bitcoin Core. Cea mai des întâlnită întrebare este “Care pe care?”. Cine este mai puternic? Minerii sau operatorii de noduri?

Dacă 80% din hashrate decide efectuarea bifurcării, cu siguranță că un lanț va fi minoritar și va avea un hashrate foarte mic. Un astfel de lanț va trebui să se descurce cu dificulatea actuală a rețelei Bitcoin și probabil nu va reuși să supraviețuiască. Ar trebui teoretic să reziste timp de 2016 blocuri până când se va reajusta dificultatea. Fără putere de minat, un lanț pe care se va aplica dificultatea actuală nu are nicio șansă de reușită.

Ce s-a întâmplat în alte cazuri similare

În cazul bifurcării Ethereum Classic, lanțul a trebuit să se descurce cu dificultatea protocolului original. Desigur, era vorba de o dificultate mult mai scăzută decât în cazul Bitcoin. Primele blocuri ETC au apărut destul de greu, dar tranziția a fost facilitată de perioada mult mai mică de ajustare a dificultății. În scurt timp lanțul ETC își vedea de drum.

În cazul Bitcoin Cash developerii au implementat un protocol de ajustare a dificultății în regim de urgență prin care s-a scăzut intervalul de ajustare la sub 2016 blocuri. Din acest motiv, lanțul BCH a fost uneori chiar mai profitabil decât lanțul Bitcoin. Următoarea ajustare a dificultății BCH va avea loc pe 13 noiembrie, când și această rețea va trece printr-un hard fork.

Unii cred că SegWit2x va reprezenta o problemă mare pentru tabăra cu hashrate minoritar și că nu se poate face nimic în privința problemei legate de dificultate. Alții spun că se poate face totuși ceva. Mai precis, să se implementeze un mecanism de ajustare a dificultății în regim de urgență sau să se schimbe algoritmul Proof of Work cu altul. Timpul rămas este însă foarte scurt și sunt șanse mici să se mai implementeze ceva.

Păreri împărțite

Scepticii sunt de părere că lucrurile vor lua o turnură nedorită. Fanii Bitcoin Cash cred că situația va favoriza rețeaua lor. Alții spun că și Bitcoin Gold va avea de suferit. Desigur, unele teorii nu au nicio legătură cu realitatea.

Nu se poate preciza nimic în mod cert încă, dar mulți fac diverse scenarii bazate pe ce s-a întâmplat cu Ethereum Classic și cu Bitcoin Cash. Recent, fostul Bitcoin software developer Gavin Andresen a postat un tweet provocator:

“Următoarea dramă BTC: priviți-i pe adepții ideii “nicio bifurcare hard fără unanimitate” cum vor justifica nevoia unei dificultăți “de urgență” sau cum vor pretinde o schimbare a PoW”.

Incertitudine

Avantajele lanțului SegWit2x în ceea ce privește hashrate-ul ar putea fi mai mici în realitate decât par. De exemplu, pool-ul chinezesc F2 Pool a anunțat că nu va mai semnaliza susținerea pentru bifurcare. Slush pool este de asemenea împotrivă, iar ViaBTC a transmis că utilizatorii săi nu sunt prea interesați de SegWit2x. Cu alte cuvinte, adepții bifurcării depind de onestitatea minerilor care semnalizează scriind “NYA” pe blocurile generate. Însă reperul este vag, deoarece minerii pot să scrie “NYA” și să nu lucreze apoi cu noul lanț.

Jeff Garzik, lead-ul proiectului, a adăugat BIP102 în protocol. BIP102 este un mic update care creează o “zi a semnalizării”, iar toți minerii care își manifestă “intenția” ar trebui teoretic să și lucreze pe noul lanț. Pe de altă parte, operatorii de noduri cred că puterea de hash nu contează foarte mult. Ei susțin că sunt puțini cei care lucrează cu softul BTC1 și că aceștia vor fi respinși pentru încălcarea regulilor de consens. Dar developerii care lucrează la SegWit2x au implementat o caracteristică prin care nu mai pot fi depistați cei care rulează clientul BTC1, îngreunând munca celor de la Bitcoin Core. Dacă nu mai pot fi depistați, aceștia nici nu vor fi respinși. Culmea este că după toată această dramă manifestată pe email, pe site-urile de socializare și pe Reddit, Garzik afirmă cu seninătate că proiectul “avansează cu motoarele turate la maxim”.

Consensul și jocul de-a șoarecele cu pisica

Ce contează cu adevărat este că nu se știe ce se va întâmpla cu bifurcarea SegWit2x și cu brandul “Bitcoin”. Unii cred că pur și simplu nu se poate ajunge la un consens și că minerii nu pot schimba regulile protocolului după cum au cheful. Alții afirmă că minerii au mai schimbat șî în trecut regulile, cum s-a întâmplat de exemplu în cazul SegWit – bifurcarea de pe 16 august 2017.

În prezent, cele două tabere par să se joace de-a șoarecele cu pisica, pentru a vedea care clachează prima. Momentan se întrevăd trei scenarii posibile: ambele părți vor merge înainte, fiecare cu planul propriu, sau una dintre părți se va retrage voluntar; a treia variantă ar presupune ca partea cu hashrate foarte mic să fie abandonată.

Vă aflați între adepții SegWit2x, sau între contestatarii bifurcării? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...