Loading Posts...

Agenda bifurcării: Cine sunt contestatarii SegWit2x

segwit2x

Bifurcarea hard va avea loc peste aproximativ două săptămâni. Update-ul va mări greutatea blocurilor, astfel încât rețeaua va putea procesa mai multe tranzacții. Toate acestea, doar cu condiția ca toată lumea să fie de acord cu schimbarea. Altfel, un nou lanț și o nouă criptovalută se vor naște.

Agreementul de la New York a fost semnat de cele mai mari start-up-uri și pool-uri de minat Bitcoin, acestea afirmând că împreună dețin majoritatea puterii de hash. Însă nivelul real de susținere pentru SegWit2x este cu semnul întrebării. Mulți developeri, un număr semnificativ de companii, unele pool-uri, precum și sondajele adresate utilizatorilor – toate acestea sugerează contrariul.

BitcoinMagazine a realizat o listă a comunităților internaționale care au anunțat public că sunt împotriva SegWit2x.

Meet-up Bitcoin la Seul

Pe 12 octombrie, în cadrul unei întâlniri la Seul, cel mai mare și cel mai vechi meet-up Bitcoin din Coreea de Sud (n.r. sunt peste 1700 de participanți), a avut loc primul comunicat public al unei comunități care privea bifurcarea SegWit2x. Utilizatorii din statul asiatic au transmis că “se opun ferm bifurcării din noiembrie”.

În cadrul declarației a fost aratată cu degetul maniera prin care a fost realizat agreementul. De obicei, schimbările protocolului se realizează prin intermediul BIP-urilor (Bitcoin Improvement Proposal), proces în care modificările sunt revizuite de developeri din întreg ecosistemul. SegWit2x a fost revizuit însă doar de participanții la întrunirea de la New York, care a avut un caracter de “invite-only”.

Iată de a declarat comunitatea din Seul:

“Dacă un grup de CEO și investitori, indiferent de cât de bine intenționat ar fi, poate lua unilateral decizii asupra regulilor de consens fără ca publicul să poată spune ceva, și poate apoi să și impună schimbările în rețea fără a ajunge la un consens general, atunci înseamnă că Bitcoin și-a pierdut atributele care l-au făcut valoros”.

În plus, membrii meet-up-ului au afirmat că bifurcarea reprezintă un risc de care chiar nu este nevoie și că aceasta aduce prea puține beneficii. A fost dezaprobată și decizia developerilor SegWit2x de a nu implementa protecție la replicare.

Meet-up Bitcoin la Munchen

În aceeași zi cu întâlnirea de la Seul a avut loc și la Munchen un meet-up unde s-a discutat despre SegWit2x. Cei peste 2000 de participanți au blamat public bifurcarea hard și au postat pe site-urile de socializare o poză care a devenit virală.

b2x_statement_bitcoin_meetup_munich

Comunitatea din Munchen a afirmat că se opune bifurcării datorită problemelor tehnice:

“O altă dublare a dimensiunii blocurilor care apare atât de repede după SegWit pare făcută în pripă și poate conduce la centralizarea minatului”.

Comunicatul mai spune că o bifurcare hard necesită o pregătire mai amplă și că nu ar trebui să includă mai multe implementări din hard fork wish list. Comunitatea germană consideră că “adevăratul client Bitcoin” este Bitcoin Core.

Comunitățile din Brazilia și Argentina

În urma unui efort de ambele părți, companiile și utilizatorii din cele două țări au trasmis public pe 17 octombrie faptul că “sunt cu toții profund îngrijorați de bifurcarea hard din noiembrie care a fost mandatată de așa-numitul agreement de la New York, cunoscut și sub numele de SegWit2x”.

Spre diferență de alți contestatari ai bifurcării, reprezentanții celor două state sud-americane au subliniat însuși procesul care a dus la agreement:

“Natura înțelegerii dintre cele câteva entități asupra unui protocol consensual descentralizat poate fi interpretată ca o agresiune la adresa rețelei”.

Comunicatul vizează și lipsa de transparență a celor care au propus SegWit2x și critică noțiunea de “compromis politic în loc de upgrade tehnic” și “impunerea unui consens în detrimentul construirii unui consens”.

Alte motive de îngrijorae pentru cele două comunități includ lipsa protecției la replicare, graba cu care s-a stabilit bifurcarea sau declarațiile contradictorii ale adepților SegWit2x.

Asociația Israeliană Bitcoin

Asociația Israeliană Bitcoin este o organizație non-profit care promovează criptomoneda și tehnologiile similare în Țara Sfântă. Pe 24 octombrie asociația a lansat un comunicat privitor la bifurcare.

Spre deosebire de declarațiile altor protestanți, comunitatea din Israel a punctat dreptul tuturor de a bifurca Bitcoin și de a crea o nouă criptovalută. Desigur, sunt vizați și cei care au propus SegWit2x.

Utilizatorii israelieni au mai adăugat:

“O schimbare a protocolului criptomonedei numită “Bitcoin”, în special o schimbare care necesită o bifurcare hard, are nevoie insistentă de un consens copleșitor. SegWit2x nu are parte de așa ceva și cât timp lucrurile rămân așa nu putem considera că viitoarea monedă este Bitcoin”.

În cadrul meet-up-ului s-a stabilit că “moneda SegWit2x va fi numită în continuare “‘Bitcoin2x”, “monedă SegWit2x”, “BT2”, “B2X”, “S2X”, sau orice alt termen distinctiv care va fi adoptat în industrie”.

Comunitatea Bitcoin din Hong Kong

Comunitatea din Hong Kong și Asociația Bitcoin din Hong Kong, au emis și ele declarații referitoare la SegWit2x, pe data de 25 octombrie.

Deși au fost două comunicate diferite, mesajul este același. Comunitatea din Hong Kong, care este formată din companii, a transmis că “în această comunitate lipsește cu desăvârșire entuziasmul față de bifurcarea hard”. Asociația, care are ca scop promovarea criptomonedei în Hong Kong, a afirmat că “partizanii bifurcării ar trebui să îi roage frumos pe membrii comunității să îi susțină și doar dacă vor avea parte de o susținere mare să meargă mai departe spre bifurcare”.

Și acest grup a subliniat problema lipsei protecției la replicare:

“Datorită lipsei consensului și lipsei protecției la replicare, considerăm că SegWit2x reprezintă o mișcare nesăbuită care va distruge ecosistemul”.

Comunitatea italiană

Comunitatea din Italia cuprinde companii, grupuri de utilizatori și alte organizații. Membrii acestei comunități au declarat la unison că se împotrivesc bifurcării.

Anunțul din 31 octombrie a urmat ideea trasată anterior de cercetătorii Blockchain de la BHB, care au spus că SegWit2x este “o tentativă de acapare politică a Bitcoin”.

Utilizatorii italieni au exprimat că “ne opunem cu tărie la orice acțiuni care ar putea cauza inconveniențe majore furnizorilor de servicii, confuzie în rândul utilizatorilor și posibile pierderi financiare: tentative unilaterale de asumare a numelui și logo-ului Bitcoin; încercări de a deruta clienții light și portofelele SPV cu rețelele alternative pe care aceștia nu le aleg în mod voit; tentative de a lansa monede noi într-o manieră care îi lasă pe utilizatori fără protecție la replicare sau care generează confuzii; tentative de atac asupra rețelei cu ajutorul unei majorități temporare a puterii de hash, cu scopul de distruge organizarea sau de a încetini activitatea normală”.

Comunitățile de limbă franceză

S-au auzit și vocile comunităților vorbitoare de limbă franceză. Acestea au lansat o petiție online, care a fost deja semnată de peste 1200 de utilizatori.

Petiția este inspirată de mesajul comunității din Seul și transmite îngrijorarea cu privință la metoda prin care s-a luat decizia de la New York. Este criticată și lipsa protecției la replicare. În plus, se sugerează să nu se mai apeleze la companiile care au semnat agreementul și la cele care mai susțin bifurcarea:

“Sugerăm să fie evitate serviciile companiilor care susțin agreementul de la New York și sperăm să le putem înlocui cu soluții alternative”.

Comunitatea din Manchester

Pe 31 octombrie au ieșit în față și membrii comunității Bitcoin din Manchester, Marea Britanie. Aceștia sunt la fel de revoltați și au transmis că “protecția la replicare este imperios necesară la orice bifurcare hard […] Considerăm că Bitcoin Core este clientul de referință pentru consensul actual al rețelei”.

Vă aflați între adepții SegWit2x, sau între contestatarii bifurcării? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...