Loading Posts...

1 august – data la care reţeaua Bitcoin se poate rupe în două

Majoritatea utilizatorilor ştiu că peste două săptămâni se va schimba protocolul reţelei Bitcoin. Multe discuţii au apărut datorită posibilităţii ca utilizatorii să activeze la 1 august o bifurcare soft (UASF) coroborată cu contrapropunerile venite din terţe părţi. Site-ul reţelei, Bitcoin.org, a emis un comunicat referitor la potenţiala divizare a reţelei.

Citeşte şi Ce avem de făcut înainte de activarea SegWit

La 1 august este posibil să se divizeze reţeaua

Conform News.Bitcoin.com, utilizatorii din toată lumea se pregătesc de posibila rupere a Blockchain-ului. Subiectul a fost intens mediatizat, inclusiv de Gazeta Bitcoin – mai multe detalii aici şi aici. Problema s-a înteţit de când Bitcoin Unlimited a început să aibă mai multă susţinere. Discuţiile au ajuns la apogeu în această perioadă, însă scenariile UASF sau BIP148 sunt un pic diferite.

UASF (BIP148) este un update programat pentru 1 august, ora 00:00 UTC (31 iulie, ora 22:00 în România) care activează o bifurcare soft. Din acel moment, nodurile implicate vor respinge toate blocurile care nu au efectuat upgrade-ul la BIP141, cunoscut şi sub numele Segregated Witness (SegWit). La ora la care este scris articolul, 1095 noduri susţin UASF, dintr-un total de 7896. Întrucât UASF necesită foarte multă susţinere din partea companiilor şi a minerilor pentru activarea Segwit, dacă la 1 august nu o va avea, lanţul se va rupe în două părţi distincte.

În prezent, aproape 45 de companii şi-au manifestat susţinerea pentru BIP148, printre care Abra, Trezor, Samourai Wallet, Electrum, Coinomi şi Mycelium. Există însă şi multe exchange-uri şi companii de portofele care nu şi-au anunţat suportul, nici nu au lansat vreun avertisment referitor la data de 1 august. În această categorie intră companii ca Bitstamp, Kraken, Bitfinex, Gemini, BTCC, sau Poloniex. Bity, un mic exchange din Elveţia, şi-a anunţat totuşi clienţii că de la 1 august va sista tranzacţiile.

Avertismentul lansat de Bitcoin.org

Pe 12 august, site-ul Bitcoin.org a emis un comunicat cu privire la posibila scindare a lanţului începând cu 1 august, ora 00:00 UTC (31 iulie, ora 22:00 în România):

“Criptomonedele pe care le veţi primi după această dată ar putea să dispară din portofele sau ar putea să nu fie acceptate de alţi utilizatori. Odată ce situaţia va fi rezolvată, este posibil să existe două (sau mai multe) tipuri de Bitcoin concurente”.

Anunţul oferă utilizatorilor şi nişte sfaturi, alături de posibile scenarii pentru ce va urma după UASF. Se menţionează sistarea încasărilor şi a plăţilor în această perioadă. Chiar şi site-ul Bitcoinuptime.com, care contorizează cât timp a fost online reţeaua de la începuturi, menţionează că există posibilitatea ca Bitcoinul să fie offline în timpul bifurcării BIP148. În prezent reţeaua are un uptime de 99.991523267%. Pe GitHub a apărut şi avertismentul unui utilizator, care spune că Bitcoinul ar putea avea probleme de securitate începând cu 31 iulie, în loc de a transmite posibila rupere a reţelei:

“Obiectez faţă de această schimbare, despre care cred că nu este semnalizată corespunzător, nu îmbunătăţeşte nimic şi deteriorează nivelul de utilizare. Am să o fac doar datorită faptului că administratorii Bitcoin.org insistă”.

Comunicatul GDAX referitor la UASF

Exchange-ul GDAX, partener al Coinbase, a anunţat cum vor fi administrate depozitele, retragerile şi tranzacţiile de la 1 august. Adam White, directorul executiv a transmis că “activarea UASF ar putea crea două blockchain-uri”, şi a subliniat modalitatea în care compania va trata bifurcarea:

  1. Dacă un blockchain va deveni dominant, celălalt va avea parte de valoare scăzută şi adopţie redusă în rândul comunităţii.
  2. Ambele blockchain-uri vor fi adoptate, vor coexista şi vor funcţiona independent unul faţă de celălalt, ambele fiind de valori relative egale şi beneficiind de adopţie similară din partea comunităţii.

“În oricare din variante vom implementa măsuri pentru a ne proteja clienţii. De exemplu, am putea sista temporar depozitele, retragerile şi tranzacţiile. Deciziile vor fi luate în urma analizelor de risc pe care le vom efectua. Vor fi luate în calcul şi posibilele atacuri ce ar putea determina apariţia instabilităţii în reţea”.

Bitcoin ABC

Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap) este un alt scenariu de luat în calcul. Acesta a fost dezvăluit de către inginerul Amaury Séchet în cadrul summit-ului The Future of Bitcoin care a avut loc la Arnhem. Bitcoin ABC 0.14.2 este cel mai nou client al proiectului şi este un nod întreg. Acesta nu conţine codul SegWit, înlocuindu-l cu posibilitatea de a avea blocuri de dimensiune ajustabilă. În cadrul anunţului, Séchet a transmis că Bitcoin ABC este o parte a planului utilizatorilor de a activa o bifurcare hard, ca răspuns la BIP148.

În principiu, protocolul ABC este pregătit pentru orice risc asociat cu UASF şi ar putea fi activat de asemenea la 1 august. Protocolul UAHF ar putea da utilizatorilor puterea de a decide dimensiunilor blocurilor. Astfel, Bitcoin ABC ar putea contracara bifurcarea soft BIP148 soft care ar duce la o rupere a reţelei.

SegWit2x merge înainte, în pofida tuturor problemelor colaterale

În paralel cu cele două planuri prezentate mai sus, grupul care lucrează la SegWit2x merge înainte cu propunerea de compromis numită “New York Agreement.” Echipa a lansat un cod în versiune beta şi continuă experimentele cu bifurcarea hard care ar mări blocurile la dimensiunea de 2MB. Până acum au existat multe certuri între Jeff Garzik, lead-ul proiectului, developerii Bitcoin Core şi Adam Back, CEO al Blockstream. Mulţi utilizatori refuză această propunere. În orice caz, pe GitHub au apărut numeroase comentarii referitoare la SegWit2x. Deşi există multe incertitudini asupra înţelegerii de la New York, echipa de dezvoltare merge înainte, conform planului.

Ce este important pentru utilizatori, este ca la 1 august să îşi pună în siguranţă cheile private. Gazeta Bitcoin vă va ţine la current cu toate noutăţile, inclusiv cele referitoare la exchange-uri, tranzacţii, sistare a depozitelor, sau orice alte informaţii importante care vor fi disponibile referitoare la această dată.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
WowWow
1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...